Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

4 Tunnin Työviikko

Kirjoitettu 13.04.14
Esseen kirjoittaja: John Blåfield
Kirjapisteet: 2
Kirja: 4 Tunnin Työviikko
Kirjan kirjoittaja: Timothy Ferriss
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.01. Oppiminen, 9.03. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Unohda kahdeksasta viiteen elämä ja ryhdy uusrikkaaksi, kehotetaan Timothy Ferrissin 4 Tunnin Työviikko kirjan kannessa. Tämä kirja pisti silmään kirjakaupasta koska minulla on tavoiteena matkustaa paljon tulevaisuudessa joten helppo raha kiinnostaa kyllä. No todellisuudessa helppoa rahaa ei ole mutta helpompaa. Tämä kirja oli yksi parhaita ostoksia pitkään aikaan. Kun alotin tämän kirjan lukemisen en saanut itseäni irroitettua siitä. Onneksi kirja muistuttaa että toimintaan pitää ryhtyä nyt ja heti, eikä odottaa että on lukenut koko kirjan loppuun.

Tehokkuus on kirjan alussa hyvin olennainen teema. Samoin kyseenalasitaminen. Miten nyky-yhteiskynnassa voisi työskennellä vain muutaman tunnin päivässä kun työnantaja vaatii 8 tuntia. Kirjassa kutenkin todistetaan että kaikki tärkeät asiat pystyy hoitamaan hyvin lyhyessä ajassa. Kysessä on Parkkinsonin laki. Työ vie juuri niin paljon aikaa kun sille antaa. Omasta elämästä esimerkkinä vaikkapa Inton nettisivut. Ehdotin että tiimi asettaisi minulle deadlinen, jotta nettisivut tulisi tehtyä. Huomautin samassa yhteydessä että todennäköisesti teen ne kuitenkin deadlinea edeltävänä yönä. Juuso nappasikin tästä kopin ja ehdotti että pistetään deadline huomiselle. (Nettisivut ei kyllä tulleet valmiiks yhellä kertaa, mutta sen jälkeen kun uudestaan tuli kiire väsää ne sivut budapestin reissumarkkinoinnin takia sain noin viikossa nettisivut tehtyä sisältöineen.)

Tehottomasta tehokkaaksi

Tehottomuus kuvastaa nykyajan työskentelyä. Tehottomuus kuvasti myös minun työskentelyäni viime syksynä. Miten ihmeessä sain kulutettua koko päivän tiimiakatemialla, ilman että tuntui että olisin saanut mitään aikaan. Se johtui mediavyörystä ja kaikenlaisesta turhasta täytetyöskentelystä joka oli helpompi toteuttaa kuin tärkeät tehtävät. Syitä on muitakin, kun yrittää tehdä viitä asiaa kerrallaan, ei mistään tule mitään. Rupesin kirjan ohjeiden mukaisesti pistämään työskentelyäni eri järjestykseen.

Ensimmäinen askel oli määritellä mitkä ovat oikeasti ne asiat mitä minun pitää tämän päivän aikana saada tehtyä. Tämä voi olla hankala määritellä. Sitä helpottamaan on ajatusleikki. Mitä jos voisin työskennellä vain ja ainoastaan 2 tuntia koko päivän ajan, kuolisin jos työskentelisin pitempää, mitä silloin tekisin. Pitää valita 1-3 asiaa jotka tehtyään voi mennä kotiin tyytyväisenä tehdystä työstä. Siksi nykyään kirjoitan 2 asian muistilapun joka aamu. Asetan muistilapun työskennellessäni johonkin koko aika näkyvälle paikalle, näin estän harhaantumisen. Teen työni jossain muilta ulottumattomissa. Mikäli joku tulee häiritsemään ilmaisen selkeästi mutten röyhkeästi että keskustellaan kun olen tehnyt tämän asian. Näin olen pysynyt todella paljon tyytyyväisempänä ja tehokkaampana tänä keväänä.

Unelmat ovat mahdollisia

Unelma jana on oiva työkalu jota sovelsin selvittääkseni mitä minun pitäisi tienata jotta voisin toteuttaa unelmiani. Laskin melko tarkan kuukausitasoisen tulot ja päivittäiset tulot mitä tarvitsen jotta voin toteuttaa unelmiani. Unelmieni hinnaksi tuli yllättävän edullinen 1600€ kuukaudessa elikkä noin 53€ päivässä. Ja tällä hinnalla pystyisin toteuttamaan 5 minun suurimmista unelmista 6 kuukaudessa. Tätä janaa seuraten olen hankkinut töitä, joilla ylitän tämän tarpeen huomattavasti. Perus duuni ei houkuta kovinkaan paljon mutta sen ansiosta minulla on sunnitelmissa Laskuvarjohypätä Heinäkuun ekalla viikolla. Aijon myös hankkia oikeaksti hyvän järjestelmäkameran jolla voi myös videokuvat. Yksi isoimmista unelmistani on myös tämän ansiosta mahdollinen rahallisesti, tiimiakatemia ei vaan välttämättä anna aikaa lähteä muutaman kuukauden kaakkoisaasian seikkailulle.

Älä jahkaile vaan tee

4 tunnin työviikko ei kehota tai kerro salaisuutta miten tienata miljoona, vaan opettaa sinua tienaamaan mahdollisimman vähällä vaivalla, juuri niin paljon kuin tarvitset jotta voit elää sellaista elämää kuin haluat. Isoin pointti on että vaikka rahallisesti sinulle olisi mahdollista toteuttaa unelmiasi, ei aikasi siihen silloin riitä. Siksi on luotava selkeät tavoitteet, mitä haluan ja mitä siihen tarvitsen. Vaikka tekisit palkkatöitä pystyt toteuttamaan unelmiasi, mikäli kykenet vapauttamaan itsesi 8 tunnin työviikoista. Tavallinen työ ei vaan anna aikaa lähteä kiertämään maailmaa, tai ryhtyä jonkun urheilulajin mestariksi.

Automatisointi

Rahantulon automatisointi on oleellinen osa koko kijan sisältöä. Miten pystyt tekemään rahaa tarvittavan määrän ilman että teet työtä. Tärkeintä on ulkoistaa itsensä prosessista, ei olla osa prosessia. Virheen tekevät esimerkiksi yksityisyrittäjät ja freelanserit, he ovat vain tietynlaisia palkollisia. Kysymys kuulukin, ”Miksi tehdä työtä yritykselle, kun voisit omistaa sen.” Kaikista tehokkain tapa tienata rahaa on omistaa yritys. Helpompiakin tapoja on mutta edellämainittu on tehokkain. Esimerkiksi osakesalkkuihin sioittamalla voin tienata rahaa ilman että tekee työtä sen eteen, ikäänkuin raha tekee työn puolestani. Sijoittamalla vaan tarvitsen merkittävästi isomman rahasumman, että pystyisin elättämään itseni. Olen monesti miettinytkin, että mikä se on se summa millä pystyisi optimoimaan sijoitukset sillä tavalla, ettei enään tarvitsisi tehdä töitä ja voisi kasvattaa varallisuuttaan esim. 200€ joka kuukausi.

Automatisoinnin pää idea on kuitenkin luoda järjestelmä ja tehdä paljon töitä sen eteen että järjestelmä lähtee toimimaan. Toimiessaan järjestelmästä pitäisi ulkoistaa itsensä, niin että se toimii ilman minkäänlaista työpanosta. Tämä saattaa kuulostaa monesta pelottavalta, ja sitä se varmasti onkin. Mutta pitää vaan osaa vastuullisesti ottaa hälläväliä asenne. On niitä erikoisempiakin ihmisen luomia järjestelmiä nähty pyörittävän itseään, ilman minkäänlaista hallintaa. Miksipä oma yritys ei pyörisi ilman sinua, jos olet sen vieläpä fiksuti luonut sillä tavalla ettei panostasi tarvita. Jos alaisillasi on taloudellinen intresti ja vapauden luoma vastuu, kyllä he pystyvät homman pitämään kasassa. Kirjan esimereissä jopa kehittämään toimintaa tehokkaammaksi, kun johtaja ei ole jarruttamassa.

Jarrut siis pois elämästä, kaikilla tavoilla. Unelmat eivät ole tehty unelmoitaviksi, vaan toteutettaviksi. Miksipä en siis toteuttaisi unelmaani, jo tässä kuussa? Sen jälkeen voin toteuttaa toisen unelmani. Ei minun tarvitse alentua siihen että voin toteuttaa unelmiani vasta eläkkeellä, jolloin osa niistä ei ole enään fyysisesti mahdollisia.

 

John Blåfield
Tiimiyrittäjä
Ideaosuuskunta Into
+358 445 555 455
john@ideainto.fi

Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!