Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

4 Tunnin työviikko

Kirjoitettu 01.03.13
Esseen kirjoittaja: Milka Leppäkoski
Kirjapisteet: 2
Kirja: 4 tunnin työviikko
Kirjan kirjoittaja: Timothy Ferris
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

 

Yksi tiimiläisistämme lukee toimistolla kirjaa ja tokaisee että ”tää on muute iha hyvää luettavaa!” Vilkaisen kirjan takakantta jossa ensimmäisenä lukee ”Miten raataa vähemmän ja elää enemmän?” Pakkohan se oli sitten lukea.

Kirjassa kerrotaan esimerkkejä ja vinkkejä, miten vaihtaa epätyydyttävä puurtaminen elämästä nauttimiseen ja kuinka voit päästä oman elämän herraksi. Rikkaudella tarkoitetaan kokemuksia ja enemmänkin henkistä puolta, kuin niitä kaikkia pihassa olevia punaisia ferrareita ja aineellista hyvää. Menestynyt työnteko ja vapaus tehdä kaikkea sitä mistä olet unelmoinut. Rikkaus ja kyky elää miljonäärin tavoin ovat kaksi täysin eri asiaa. Ferris kertoo esimerkkinä lentäneensä yksityiskoneella Andien yli ja elänyt kuninkaan tavoin huippuhuvilan jättikokoisen uima-altaan reunalla. Kuulostaa tyhmältä, mutta salaisuus on siinä, että se maksaa vähemmän kuin tavallisen asunnon vuokra yhdysvalloissa.

Suomessa kun puhutaan menestyneestä ihmisestä, ajatellaan nimenomaan kahdeksasta neljään toimistossa istuvaa paljon kouluja käynyttä, jonka palkka hivelee pilviä. Täyttäessä neljääkymmentä tulee viimeistään kriisi ja he alkavat jo kelailla että teinkö oikeasti mitään mitä olisin halunnut tehdä vain sen takia että ajattelin ehkä liikaa mikä on järkevää. Kirjassa Timothy kirjoittaa ”Järkevä ihminen sopeutuu maailmaan; järjetön yrittää sitkeästi sopeuttaa maailman itseensä. Sen vuoksi kaikki edistys on järjettömien ansiota.” Usein väärä askel otetaan siinä kun jäädään paikalleen ja odotetaan oikeaa hetkeä. Yksi syy Tiimiakatemialle tulosta oli etten halua olla tuo toimistolla nääntyvä tyyppi vaan tehdä jotain sellaista mikä oikeasti innostaa!

Innostus on ratkaisu kaikkeen ja voit kysyä itseltäsi ”mikä minua innostaa?” Minulla on noussut Tiimiakatemian myötä haave, jota haluan lähteä tavoittemaan ja vaikka ajatus tuntuu nyt todella epärealistiselta en halua antaa epäonnistumisen pelon vaikuttaa. ”Sillä vihollinen on kuitenkin tylsyys, eikä jokin määrittelemätön epäonnistuminen” Timothy kertoo kirjassaan. Jos kuitenkin on innostunut jostain niin sitä jaksaa tehdä niitä epämukaviakin asioita, että asiat menevät eteenpäin kohti sitä haaveen täyttymistä.

Miten sitten voit lopettaa ylimääräisen puurtamisen? Puuhakas ja tehokas ovat kaksi eri asiaa. Voit puuhastella asioiden kanssa vaikka kuinka kauan, mutta hyödyttömän puuhan tekeminen hyvin ei muuta sitä hyödylliseksi, eikä myöskään tehtävä muutu tärkeäksi, vaikka siihen kuluisi paljon aikaa. Eli asiat pitää osata laittaa tärkeysjärjestykseen ja kohdistaa tehokkuus oikeisiin asioihin. Minulla ainakin välillä on vaikeaa miettiä mihin projekteihin haluan antaa tehokkuuteni ja mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä tehdä nyt ja mitkä voi siirtää myöhemmäksi. Haluan panostaa kunnolla niihin juttuihin joihin ryhdyn ja saada asioita aikaan. Tulosta syntyy kun pystyt panostamaan yhteen asiaan kerrallaan. Tärkeämpää on mitä teet kuin miten sen teet.

Aluksi kun aloin lukemaan kirjaa ajattelin, että onpa tosi epärealistinen ja ei tästä olisi sittenkään meille järkeville suomalaisille mitään iloa, mutta ehkä se olikin suunnattu juuri meille. Olisi mahtavaa, jos suomalaisetkin uskaltaisivat olla spontaaneja ja rikkoa kaikkea sitä massaa vastaan. Kukapa ei haluasi toteuttaa unelmiaan, päästä esimerkiksi täältä pakkasesta taikkuihin silittämään delffiinejä tai perustaa aina haaveilemansa luksus kylpylä. Kirja herätti paljon ajatuksia siitä ettei kaikkea tarvitse ottaa niin vakavasti ja aina on vaihtoehtoja, jos arki ei maistu. Muutoksen pitää vain lähteä itsestä ja riskejä on välillä ihan hyväkin ottaa.

”Erilaisuus kannattaa vain, jos se on tehokkaampaa tai hauskempaa. Ei kannata muuttaa asiaa joka on jo hyvin.”

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!