Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

4 tunnin työviikko

Kirjoitettu 02.10.13
Esseen kirjoittaja: Janina Lindroos
Kirjapisteet: 2
Kirja: 4 tunnin työviikko
Kirjan kirjoittaja: Timothy Ferris
Kategoriat: Yleinen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirja 4 tunnin työviikko inspiroi tehokkuuteen – mahdollisimman lyhyessä ajassa maksimaalinen tulos. Liian usein tulee päivisin tuusailtua toimistolla, ilman kunnon työtehtävälistoja tai suunnittelua. Senpä takia Timon suositusten vuoksi otin tämän kirjan käteeni ja jäin samantien koukkuun.

Olemme puhuneet paljon tiimikaverini Samuelin kanssa omasta epämukavuusalueesta ja siitä pois pääsemisestä. Kyse on uskaltamisesta, mitä minulta puuttuu. Kirjassa on tähän näppärä ratkaisu. Pitkin kirjaa kirjailija Timothy Ferris on listannut asioita laajentamaan mukavuusaluettaan. En ole uskaltanut tehdä vielä yhtäkään niistä. Olisiko se seuraavan viikon tavoitteena? Tai hitot seuraavasta viikosta. Se pitää alotta nyt, heti. Ei ehkä näin keskellä yötä, mutta heti huomenna kun herää, voi pyöräillä kouluun ja toteuttaa Ferrisin ohjeita: katso ihmisiä silmiin niin kauan että he kääntävät katseensa pois. Pyydä tuntemattomien ihmisten numeroita. Rentoudu julkisella paikalla, makaa keskellä katua. Miten saisin uskallusta tehdä jotain noin pieneltä asialta kuulostavia, mutta normaalin ihmisen mielestä hullulta kuulostavia asioita? Saisinko jonkun kaverin hulluttelemaan kanssani? Lisääntyisikö siinä itseluottamus? Tulisiko siitä hyviä muistoja? Minun on pakko kokeilla. Heti huomenna.

Kirjasta hain inspiraatiota myös omien unelmien toteuttamiseen, oli ne sitten kuinka mielettömiä tahansa. Ferris on toteuttanut kaikki unelmansa. Ensimmäinen askel on omien unelmiensa listaamista, mieluiten puolen vuoden tai vuoden sisällä toteutettavia. Tässä on minun kaksi unelmaani:

  • Haluan olla mukana Tiimiakatemian seuraavassa LRP:ssä.
  • Haluan käydä Japanissa.
  • Haluan lähteä vaihtoon keväällä 2014.

Olen haaveillut Japanissa käymisestä ala-asteelta asti, mutta olen lykännyt sitä aina tekosyillä kuten raha, aika, on tärkeämpiäkin asioita… Mutta sitten aloin miettimään. Mikä on minulle oikeasti tärkeämpää kuin matkustelu? En löytänyt paljon sellaisia asioita. Mikään materia ei korvaa sitä. Niinpä täysin spontaanisti, eräänä yönä ystäväni kanssa päätimme, että nyt vain tehdään se. Ostimme lentoliput ja voi sitä onnea sen jälkeen. Tuntui siltä, että voin tehdä mitään, että unelmat on tehty toteuttaviksi.

Ferris käskee ottamaan ensimmäisen askeleen heti ja tekemään toimintasuunnitelman. Minulla ei mitään sen kummoisempia toimintasuunnitelmia ole Japanin matkan varalle, mutta entä Tiimiakatemian seuraava LRP?

Olen pyrkinyt sitä kohti jo viime syksystä asti kun kuulin siitä. Olen hakeutunut aktiivisesti kansainvälisiin juttuihin mukaan, kuten Learning Expedition – projekti ja muu vieraiden hostaaminen. Olen pitänyt yhteyttä ulkomailla toimiviin Tiimiakatemioihin ja saanut sinne hieman verkostoa. Kaikenlisäksi olen tehnyt jo alustavan hakemuksen.

Haluan lähteä Tiimiakatemian nimissä vaihtoon joko Unkariin tai Britteihin, jonne tällä hetkellä rakennetaan uusia Tiimiakatemioita. Olen puhunut siitä koko vuoden, mutta en tiedä miten lähtisin etenemään. Ensimmäinen askel on tietenkin kertoa tästä tiimille. Toinen askel on kontaktoida se akatemia, jonne olen lähdössä. Sen olen jo tehnyt, olen ollut yhteydessä Debrecenin akatemiaan. Tätä alan järjestelemään syksyllä kun tulemme takaisin.

Ferris kannustaa kirjassaan myös kohtaamaan omat pelkonsa. Mietin siis mitkä ovat minun. En halua elämästäni täysin työorientoitunutta. Tottakai haluan tehdä mielestäni mukavaa työtä, mutta haluan olla vapaa matkustamaan ja näkemään uusia ihmisiä oikeastaan milloin haluan. Tähän tarvitaan siis oikean verran rahaa ja aikaa.
Eniten tällä hetkellä pelkään sitä, että unohdan unelmani ja sorrun tekemään töitä vain rahan vuoksi. En halua jäädä kiinni yhteen paikkaan, vaan kokea ja asua mahdollisimman monessa eri maankolkassa. Siksi haen koko ajan aktiivisesti itselleni kansainvälisiä mahdollisuuksia.

Kirjan painopiste on tekemisen tehostamisessa. Työaika tulee supistaa niin pieneen aikaan kuin vain mahdollista. Se tarkoittaa kaiken mahdollisen ulkoistamista ja turhan karsimista. Ferris on ulkoistanut kaiken muun paitsi sähköposteihin vastaamisen maanantaiaamuisin. Hän ei vastaa puhelimeen, vaan on delegoinut päätösten teon alaisilleen.

Täällä Tiimiakatemialla emme voi ihan noin äärimmilleen asioiden tehostamista viedä, mutta voimme kuitenkin jotain tehdä. Tähän auttaa aikataulujen tekeminen. Olen tehnytkin niitä tänä keväänä ja olen huomannut sen kyllä toimivan. On ihana tunne viivata asioita yli to do –listalta. Täytyy tiedostaa asiat jotka on tehtävä ja priorisoitava asiat.

Tehokkuutta voi lisätä monin keinoin. Äsken tuossa pyöräillessäni minulle tuli mieleen, kuinka moni tiimistäni kertoo aina tekevänsä ideointi/suunnittelutyötä toimistolla. Nyt vasta tajusin kuinka typerältä se kuulostaa. Ideoida voi yksin vaikka pyörämatkan aikana. Jos haluaa ideoida yhdessä, on sille tehtävä aikaraja sekä kehittää hyvä ideointityökalu.

Kirjan lopussa Ferris on listannut uusrikkaiden 13 pahinta virhettä. Kaikki olivat hyviä, mutta niistä viimeinen kolahti minuun eniten.

13. Muiden ihmisten laiminlyöminen. Ympäröi itsesi hymyilevillä, positiivisilla ihmisillä, joilla ei ole mitään tekemistä työsi kanssa. Luo tarvittaessa muusasi yksin, mutta älä elä elämääsi yksin. Ystävyydessä ja rakkaudessa jaettu onni on moninkertainen onni.”

Tänään ajellessani Hannen kanssa Partukselle puhuimme verkostoista. Pohdimme sitä, että laaja verkosto on aina hyvästä, mutta se on eri asia kenen ympäröimänä olet. On hyvä jos tuntee monenlaisia ihmisiä ja tietää asiassa kuin asiassa keneltä kysyä tai keneen ottaa yhteyttä. Mutta se on eri asia, kenen kanssa vietät aikaa ja kenen kanssa saat olla juuri sellainen kuin haluat. Yksin eläminen ei sovi kenellekään, mutta vielä pahempaa on elää ihmisen kanssa joka ei inspiroi sinua. Tämäkin kirja kiteytyy siihen tärkeimpään: oikeisiin ihmisiin ympärilläsi.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!