Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Banappelsiini

Kirjoitettu 14.11.15
Esseen kirjoittaja: Jarna Lehtola
Kirjapisteet: 2
Kirja: Banappelsiini
Kirjan kirjoittaja: Jussi Koski
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Banappelsiini –kirja täynnä monia hyviä vinkkejä arkielämään. Tiimiakatemialla puhutaan paljon tavoitteiden asettamisesta. Syksyllä asetin itselleni muutamia pitkän sekä lyhyen aikavälin tavoitteita mutta osa niistä on unohtunut ja osaa olen ehkä jopa saavuttamassa. Nyt asetin loppuvuodelle jämptit, tiukat lyhyen aikavälin tavoitteet, joissa olen tähän asti pysynyt. Kirjassakin sanotaan, että kun terävöittää tavoitteet, ne voi saavuttaa. Esimerkkinä kirjapisteitä on nyt alkanut ropista kun asetin vähimmäismääräksi lukea kirjan viikossa ja kirjoittaa siitä esseen, jotta voin saavuttaa 20 kirjapisteen vaatimuksen joulukuun puoliväliin mennessä. Tähän liittyy myös deadlinen rakastaminen, sillä ne tuovat tekemiseen ryhtiä. Ja kun tehtävä on tehtynä deadlineen mennessä, saa siitä suurta iloa ja nautintoa.

Aitolaisten kanssa puhutaan to do –listojen hyödyllisyydestä. Ne edesauttavat kyllä asioita tulemaan tehdyiksi mutta on myös se toinen puoli. Kirjassa tuli esille vinkki, jota en ole aiemmin edes ajatellut. Tee lista asioista, joita päätät olla tekemättä ja tavoittelematta. Liika tekemisen ja tavoitteiden ahmiminen ei tuota tulosta, sillä silloin asiat tulee tehtyä vasemmalla kädellä ja pakostikin joku asia saattaa unohtua. Siksipä aion jatkossa kirjata to do –listan kaveriksi not to do –listan, johon rustata asioita, joiden aika ei ole vielä. Myöhemmin listaan voi palatakin ja tehdä ne sitten, kun kaikista tärkeimmät asiat on tehty.

 

Kirjassa neuvottiin tekemään henkilökohtainen SWOT –analyysi, joka on tuttu projekteja tehdessä. Ensi alkuun ajattelin sivuuttaa tämän kohdan mutta päätin sittenkin tehdä sen. Teen oman swottini liittyen vahvuuksiin ja heikkouksiin työskentelyyn tiimissä.

Vahvuudet:
– Uskallan ottaa vastuuta yhteisistä asioista ja pyrin hoitamaan hommani mahdollisimman hyvin.
– Rohkaisen muita yrittämään, kannustan ja kehun
– Pyrin selvittämään konfliktit välittömästi niiden ilmettyä
– Osaan toimia erilaisten ihmisten kanssa
– Innostan iloisuudellani muita

Heikkoudet:
– Saatan joskus ajatella yhteisen hyvän sijaan itseäni
– Viestintäni on välillä epäselvää, jonka vuoksi syntyy väärinkäsityksiä
– Keskittymis- ja suorituskykyni on heikompi, kun asia ei kiinnosta
– Jos minulla ei ole selkeää tavoitetta tai ohjeistusta, asia ei tapahdu
– Avun vastaanottaminen, omien heikkouksien paljastaminen pelottaa
– Oman tekemisen sijaan muiden tekemiseen keskittyminen

Kuinka sitten muuttaa heikkouksia vahvuuksiksi? Uskon, että keskittyminen yleensäkin ja ajattelu, ennen kuin avaa suunsa ovat suurimpia tekijöitä. On myös opeteltava jättäytymään pois, sillä kaikessa ei tarvitse olla mukana. Pyrin valitsemaan tehtävät mielenkiinnon mukaan mutta samalla myös näkemään ei niin kiinnostavien asioiden hyvät puolet. Avoin keskustelu tiimiläisten kanssa ja oman osaamattomuuden/tietämättömyyden myöntäminen ja hyväksyminen. Joskus joku toinen osaa paremmin ja häneltä voi oppia. Keskittyminen omaan tekemiseen ja ongelmien märehtimisen sijaan niiden ratkaiseminen tuo varmasti lisäenergiaa minulle itselleni, jolloin jaksan keskittyä tärkeisiin asioihin enemmän.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!