Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

43 Mistakes Businesses Make

Kirjoitettu 06.08.13
Esseen kirjoittaja: K M
Kirjapisteet: 2
Kirja: 43 Mistakes Businesses Make
Kirjan kirjoittaja: Duncan Bannatyne
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.03. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Duncan Bannatyne on kirjoittanut kirjan perustuen kokemuksiinsa bisnesmaailmassa ja yhtenä sijoittajista Dragons’ den tv-ohjelmassa (suom. Leijonan luola).

 

Ketä kuunnella

Duncan Bannatyne kirjoittaa, että yrittäjä saa paljon neuvoja. Suurin osa neuvoista vaan ovat surkeita. Ne tulevat usein ihmisiltä jotka eivät oikeastaan tiedä asiasta yhtään mitään tai ihmisiltä, jotka saattavat tehdä rahaa päättäessäsi tietyllä tavalla.

 

Bannatyne kirjoittaa, että parhaat neuvot saa sellaiselta yrittäjältä, joka on jo kerran tehnyt saman mihin itse on ryhtymässä. Bannatyne neuvoo kirjassaan yksityisyrittäjää joten neuvoa ei voi täysin suoraan soveltaa Innomoon. Mentoreiden käyttö on akatemialla aika vähäistä. NJL:ään osallistuvat hankkivat itselleen mentorin, mutta akatemialla jokainen yksilökin tekee niin monenlaisia projekteja eri aloilta, että voiko yksi mentori auttaa kaikissa ongelmissa. Onkohan kukaan kokeillut projektikohtaisen mentorin hankkimista? Haluan kokeilla tätä ja uskon, että esimerkiksi Tiimiakatemian verkostosta on mahdollista löytää halukas. Parhaassa tapauksessa kuitenkin mentorina voisi toimia asiakas, jonka kanssa projekti toteutetaan.

Surkea idea

 

Bannatyne on yksi harvoista, joka kirjoittaa oikeasti huonoista ideoista. Kuten jokainen joka ohjelmaa on katsonut, tietää että niitä hänelle on tullut vastaan monia. Bannatyne suhtautuu luovuuteen erilailla kuin monet luovuudesta kirjoittavat. Luin juuri Jussi T. Kosken ja Saku Tuomisen kirjan ”Kuinka ideat syntyvät”. Kirjoittajat kehottavat kertomaan työn alla olevista ideoista kaikille. Heidän mukaansa ideoistaan kannattaa olla avoin saadakseen palautetta. Samalla he kuitenkin kertovat, että on turha pelätä ideoidensa varastamista, koska ympärillä olevat ihmiset harvoin tajuavat idean olevan hyvä, ennen kuin sen on osoitettu toimivan.

 

Bannatyne kertoo kohtaamistaan huonoista keksinnöistä ja esittää syyn sille miksi huonot keksinnöt pääsevät myyntiin asti eli liian pitkälle. Keksijät eivät uskalla esitellä tuotteittaan peläten, että joku nappaa heidän ideansa. Bannatynen mukaan monet näistä ideoista olisi kuopattu jo alkuunsa jos ne olisi esitelty muille. Hänen mukaansa se olisi vaatinut vain yhden maalaisjärjellä varustellun ihmisen. Ymmärrän Bannatynen kannan monen todella surkean keksinnön kohdalla, mutta en halua soveltaa sitä kokonaan. Esimerkiksi suurin osa minun elämänpiirissäni olevista ihmisistä pitävät huonona ideana kaikkea, mihin sisältyy pieninkin riski menettää rahaa. Se ei ole hyvä pohja luovuudelle

 

Vastuu

 

Kirjoittajan mukaan todella usein kuulee yrittäjän valittavan, että firmalla menee huonosti huonon työntekijän tai epäluotettavan asiakkaan kanssa. Todellisuudessa kaikki nämä ovat ongelmia jonka yrittäjä itse voi hoitaa tai voisi hoitaa ellei pakoilisi vastuuta. Ilmeisesti jo se, että joutuu valittamaan jonkun muun toiminnasta pitäisi herättää ajattelemaan mitä itse voisi tehdä asialle. Seuraavan kerran kun minun tekee mieli valittaa jonkun muun toiminnasta Innomossa pyrin pitämään suuni kiinni ja vaikuttamaan asioihin omilla teoillani.

 

Bannatynen kirja on aika masentava. Se esittelee pelkästään virheitä mitä yritykset ovat tehneet. Viimeisimpänä Bannatyne kuitenkin mainitsee, että suurin virhe on olla tekemättä mitään. Jos lukisin tämän kirjan jokin erityinen bisnesidea mielessäni, jättäisin sen varmasti toteuttamatta. Kirjailija rohkaisee kuitenkin sanomalla: ”But I can quarantee you that – whatever the fate of your business – you will learn things about yourself, about your industry and about business that will either make you more valuable to a future employer or a better entrepreneur when you start your second business”.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!