Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

24H

Kirjoitettu 14.12.15
Esseen kirjoittaja: Aleksi Saarinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tiimiytys ja sen läpivienti
Kirjan kirjoittaja: Antti Skyttä
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

24H – Tiimiytys ja sen läpivienti

24H! Tavallaan haasteellisin projekti missä olen koko akatemian aikana ollut mukana. Kun jotain on pakko saada tehtyä syntyy meidän tiimissä vastarintaa lähes poikkeuksetta. Tässä esseessä pyrin reflektoimaan koko 24H prosessia ja sitä miten se vaikuttaa tiimin toimintaan ja sen ilmapiiriin jos sitä ei hoideta hyvin. Lopputulos oli omasta mielestäni toki lähes erinomainen.

Aloitus

Projektiryhmän kasaaminen tuotti heti alusta asti vaikeuksia. Kukaan ei oikein halunnut ottaa päävastuuta ja projektipäällikön valinnasta käytiin melko rutkasti keskustelua. Loppuen lopuksi meidän Henkka otti pestin vastaan. Samalla päätettiin myös vastuu henkilöt muista osa-alueista, jotka tässä vaiheessa koostuivat myynnistä, markkinoinnista ja itse tapahtuman käytännön järjestelyistä. Markkinointiin löytyi halukas niin kuin myös tapahtuman järjestämiseen, mutta myyntisektorilla oli hiljaista. Loppuen lopuksi Ilkka otti tehtäväkseen vastata myynnistä. Aloituksesta oppina sen verran että on turha haaskata massiivista aikamäärää eri työtehtävien jakoon ja jos yksi henkilö ei ole valmis kantamaan vastuuta, määritetään tehtävään taistelupari.

Myyntivaihe

Myyntiin oli asetettu hyvät tavoitteet, mutta alusta asti itse myyntityö jäi vähäiseksi. Kellään ei ollut ”aikaa” ja usein tuli itsekin seliteltyä jos jonkin näköisiä tekosyitä ettei tarvitsisi osallistua myyntiin. Loppuen lopuksi Ilkka ilmoitti ettei hänellä enää ole aikaresurssia käyttää koko myyntihommaan puhumattakaan sen johtamisesta. Ajan kuluessa koko myynti homma kaatui Henkan, Tanjan ja Camillan harteille, joista yksikään ei ollut alun perin mukana koko myyntitiimissä. Porukka alkoi hommiin. Suuresta työpanoksesta huolimatta ei kauppaa meinannut syntyä. Tulosta ei saatu väkisin synnytettyä. Tässäkään vaiheessa tiimistä ei hirveästi löytynyt halua tsempata tai auttaa myyntiasioissa. Oikeastaan yli puolet olivat heittäneet hanskat kehään kokonaan. Tämä tosiasia aiheutti aika paljon turhautumista ja myymisestä tuli entistä hankalampaa. Muutaman viikon jälkeen Tanja onnistui kuitenkin klousaamaan ensimmäisen kaupan Cloetta nimisestä yrityksestä. Tieto siitä ettei myyminen olekaan mahdotonta loi positiivista ilmapiiriä edes hieman vaikka tiimin tukea ei tähänkään mennessä saavutettu. Pari viikkoa ennen tapahtumaan Henkka ja Camilla tekivät toisen ja kolmanne kaupan Suomen yrittäjille sekä Beiersdorfille. Suuri kivi vierähti kaikkien sydämiltä. Kaikki kuitenkin tiesivät ettei koko tapahtumaa voida järjestää jos meillä ei ole toimeksiantajia ja nyt meillä oli vielä erittäin laadukkaat sellaiset. Kaikista eniten nöyryyttä itsessäni herättää se tosiasia että kukaan näistä henkilöistä ei ollut alun perin vastuussa myynnistä vaan vastuu asetettiin heidän harteille pakonomaisesti ja silti he suoriutuivat hommasta erinomaisesti. Päällimmäisenä ajatuksena koko hommasta jäi myötätunto tuota tiimiä kohtaan sekä pientä häpeää itseä kohtaan ettei osannut ottaa vastuuta kun siihen oli mahdollisuus. Opin paikka oli ehdottomasti siinä että vaikka tilanne näyttää kuinka huonolta niin kyllä asiat aina järjestyy tavalla tai toisella. Tässä tapauksessa asiat hoituivat joidenkin muiden kovalla duunilla.

Markkinointi ja ideointi

Markkinoinnin eteen ei minun mielestäni tarvinnutkaan tehdä mitään kovin valtavaa duunia. Tiimiakatemia itsessään markkinoin koko 24H putkea hyvin tehokkaasti ja koko talon väki tietää päivämäärät jo hyvissä ajoin sekä ymmärtävät että näissä tapahtumissa on hyvä olla paikalla. Teeman keksiminenkin kävi luontevasti. Päädyimme hyvin nopeasti yksimieliseen päätökseen että meidän teemaksi tulee Super Mario. Sinänsä harmittaa että vaikka tässä vaiheessa jos suurin osa oli aktiivisesti mukana ja oli pikkuhiljaa valmis tekemäänkin jotain, kun raskain vaihe oli ohi niin silti osaa oli erittäin hankala motivoida edes ilmaantumaan paikalle kun näistä asioista sovittiin.

Käytännön toteutus

Tässä vaiheessa suurin osa poppoosta tuli paikalle, mutta muutama kovapäisintä ei halunnut osallistua tähänkään vaikka päivämäärät oli ollut tiedossa yli kaksi kuukautta aikaisemmin. Ydin poppoo loisti tässäkin tilanteessa… aamulla ekana paikalla ja illalla vikana pois. Kyllähän se jonkin verran turhautti, koska tiesi että itse yritin korjata virheeni mikä tulee myyntivaiheeseen, mutta muut eivät olleet valmiita tekemään samaa ryhtiliikettä. Pääasiallisesti onneksi kaikki käytännön järjestelyt hoituivat mutkitta. Show oli hyvä, fasilitointi onnistui mainiosti ja synnyttävällä tiimillä oli puitteet muutenkin kunnossa. Ei voi valittaa lopputulemaa millään muulla kuin meidän oman tiimin aktiivisuuden puutteesta.

Palaute

Tästäkin projektista pidettiin palautteen anto joka liitettiin samalla meidän tiimin palautetreeneihin ja kyllä osalliset saivat palautteensa kuulla useaan otteeseen. Viimeisen palautteen jälkeen uskon että asiaan tulee muutos. Tässäkään tapauksessa kysymys ei ollut siitä etteikö jokainen yksilö meidän tiimissä ole valmiita tekemään isoa määrää duunia, siitä tämä ei ollut kiinni vaan enemmänkin motivaation puutteesta ja toisten ajan kunnioittamisesta. Palaute toivottavasti on vastaanotettu ja parannus tapahtuu lähitulevaisuudessa.

Sitoutuminen yhteiseen tavoitteeseen

Tiimityöskentelyn a ja o on löytää yhteinen missio mitä pitkin kulkea ja kirkastaa sen merkitys jokaiselle tiimin jäsenelle niin selkeästi että jokainen sen varmasti ymmärtää. Se on pakko todeta ettei tässä tapauksessa merkitystä tuotu esiin juuri ollenkaan. Ei ole siis ihme että osa jengistä ei ollut valmis sitoutumaan tähän työrupeamaan. Tästä opittiin se että liikaa ei voi merkitystä tuoda esille ja että ensi kerralla kun tällainen tilanne tulee osataan ottaa tilanne ajoissa haltuun ettei synny tällaista konfliktia mikä nyt syntyi. Konfliktit ovat toisaalta hyvä asia silloin tällöin kokea niin pääsee päästelemään höyryjä kunnolla pihalle.

Loppu hyvin kaikki hyvin. Naulattiin koko tapahtuma pakettiin hyvällä tasolla ja oikeastaan parannettavaa jäi ainoastaan yksilöiden motivaatio puolelle, ei oikeastaan muuta. Kiitos!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!