Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Neuvottele onnistuneesti

Kirjoitettu 08.01.16
Esseen kirjoittaja: Iiro Hölttä
Kirjapisteet: 3
Kirja: Neuvottele onnistuneesti
Kirjan kirjoittaja: G. Richard Shell
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Neuvottele onnistuneesti

 

 

Tunnista neuvottelutyylisi ja toimi sen mukaan, on turha esittää mitään muuta kuin mitä on. Koen olevani perusluonteeltani mukautuvainen ja hyvän tahtoinen, joten minun on turha yrittää esittää neuvottelu pöydässä kovanaamaa.

 

Neuvottelujen jälkeen on hyvä sopia uusi päivämäärä jolloin käydään läpi sovittuja asioita ja niiden toteutumista.

On myös neuvottelutyyliltään ’’moniottelijoita’’ he pystyvät mukautumaan helposti hyvinkin erilaisiin neuvottelutilanteisiin ja vastapuoliin. Koen itse kuuluvani tähän tyylilajiin, koska olen hyvin mukautuvainen persoona. Osaan astua vastapuolen saappaisiin ja näin nähdä myös hänen näkökantansa. Sitoutuminen omaan visioonsa on tärkeä osa neuvottelua.

 

 

Oman neuvottelutyylin löytäminen:

Muistilista

 

  • Määrittele itsellesi sopivin neuvottelutyyli
  • Valmistaudu hyvin
  • Aseta korkeita tavoitteita
  • Kuuntele kärsivällisesti
  • Ole rehellinen

 

Syksyn aikana neuvotteleminen on tullut entistä ajankohtaisemmaksi. On 24h projektia, johon olisi erittäin tärkeä saada neuvoteltua 3 diiliä joista ei vielä tähän mennessä ole yhtään paketissa. On mööpelin jyväskylän liikkeen uutta yrittäjää haussa. Siihen pitäisi saada järkevä sopimus neuvoteltua, joka kannustasi meitä viemään konseptia eteenpäin, sekä liikkeessä olevaa porukkaa kasvattamaan myyntiä keinolla millä hyvänsä. Neuvottelut Tampereen porukan kanssa on jo hyvässä vauhdissa ja sopimuksen kirjoittaminen on varmasti lähiviikkojen aikana ajankohtaista.

Neuvotteleminen on mielenkiintoinen aihe kun siihen paneutuu oikein kunnolla. Kyse on paljon itseluottamuksesta, siitä että uskoo asiaansa ja tuo sen julki järkevästi. Sopivasti aggressiivisuutta ja ripaus röyhkeyttä. Tärkeimpinä kuitenkin kuuntelemisen taito ja pelin luku taito. Neuvotteleminen ei ole yksinkertainen laji ja sen oppii kuten monen muunkin lajin harjoittamalla sitä.

 

Oma neuvottelutyylini on kuitenkin melko rauhallinen. Pyrin aistimaan ja kyselemään vastapuolelta jotta olen varma seuraavasta siirrostani. Valmistautuminen ei ehkä ole vahvin puoleni mutta harjoittelu tekee mestarin.

Tavoitteena neuvotteluissa itselleni on aina saada sopimus aikaan, joka miellyttää molempia osapuolia. Kuunteleminen on vahvin osa-alueeni tällä listalla. Olen kaveriporukassakin se henkilö kuka aina kuuntelee ja kenelle kerrotaan vaikeitakin juttuja. Pidän tätä luottamus tehtävänä ja haluan olla sen arvoinen. Rehellisyys maan perii.

 

Mitä oppeja kirjasta kolahti omalle kohdalleni ja mitä tulen muuttamaan toiminnassani:

 

  1. Kun neuvottelen valmistaudun hyvin. Kerään faktat itselleni jotta minulla on jotain kättä pidempää neuvottelupöydässä. Olen kuuntelija tyyppiä ja minua on liiankin helppo ohjailla.
  2. Kirkasta tavoitteet neuvottelulle. Tämä liittyy melko paljon edelliseen kohtaan. Kun tiedostan tavoitteeni ja olen valmistautunut siihen kuinka niihin pääsen, on lopputulos timanttinen.
  3. Kirjoita kaikki ylös. Huono muisti ja liikaa tekemistä eivät sovi yhteen. Nämä kuitenkin osuvat kohdalleni joten kaikki lapulle ja kalenteriin niin hyvä tulee.

 

 

 

 

 

Eikä muuta kun neuvottelemaan!

 

 

Iiro Hölttä

 

Ideaosuuskunta Dynaamia

+358 445310049

Iiro@dynaamia.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!