Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rahapeliä Robbinsin Tompalta

Kirjoitettu 07.06.16
Esseen kirjoittaja: Aleksi Halsas
Kirjapisteet: 2
Kirja: Money Master The Game
Kirjan kirjoittaja: Tony Robbins
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

21 tunnin äänikirja. Tony Robbinsilta. Rikastumisesta ja rahan tekemisestä ilman työn tekoa. Ei todellakaan mikään get rich quick- kirja, vaan get rich slowly and steadily kirja. Toki kirjassa puhuttiin myös siitä kuinka voi tienata enemmän nopeammin, mutta pääpaino oli kuitenkin varmuudella tai näin ainakin omalla kohdallani.

Kuten kirjassa johonkin viitattiin: Tärkein sääntö sijoittamisessa on olla häviämättä rahaa. Rahan tienaaminen on toissijaista. Tämä oli yksi ensimmäisistä asioista, joka iski minuun kirjassa, ehkä sen takia että rahaa ei tässä kohtaa ole juurikaan ja turvallisuuden tunnetta tässä pitkälti etsiskelen, ainakin rahan suhteen.

Se isoin juttu kirjassa oli kuitenkin säästäminen, säästäminen ja säästäminen. Kirja oli minulle pitkälti samaa sarjaa, kuin Rich Dad Poor Dad. Se sai minut taas ajattelemaan hieman isompaa kuvaa. Niin nerokas, kuin Tony Robbins onkin omalla alallaan, ihmisten elämien muuttamisessa, ei hän ole maailman viisain henkilö rahasta ja sijoittamisesta puhuttaessa. Ja nopealla googletuksella löytyy jo monia epäkohtia hänen kirjastaan ja nopeasti voi todeta, että kirjassa on myös paljon puutteita ja ehkä jopa hieman harhaanjohtavia ilmaisuja, joskin se on silti kokonaisuutena minun kaltaiselleni henkilölle loistava. Välillä teksti meni hieman myyntipuheen puolelle, Tony Robbinsin ylistäessä muun muassa Stonghold Financialsia, jonka rahastot on nimenomaan sitä luokkaa kulujensa suhteen, jota Tony Robbins käskee välttämään.

Muitakin ristiriitoja syntyi, kun ensin höpötettiin kuinka turhia rahastojen hoitajat ovat ja kuinka markkinoita ei voita käytännössä kukaan pitkällä aikavälillä ja sitten kysytään neuvoa maailman isoimpien rahastojen hoitajilta, joita juuri äsken haukuttiin turhiksi. Täytyy toki myöntää, että mielenkiintoistahan heidän näkemyksiään oli kuunnella noin äänikirjan muodossa. Tiettyä hajautus tapaa, myös hehkutettiin maasta taivaisiin ihan kuin kyseinen hajautustapa olisi mystinen olento, josta kukaan ei ole kertonut kansalle aikaisemmin. On toki totta, että tuo hajautustapa on toiminut viimeiset 30 vuotta loistavasti, joskin se nojaa todella rajusti jenkkien valtion joukkovelkakirjoihin (bonds), jotka ovat eläneet melkoista kulta-aikaa. Kyseisien joukkovelkakirjojen markkinaa viimeiseltä 30 vuodelta kuvataan jopa termillä ”bull-market”, jota kuvataan näin:

”Bull markets are characterized by optimism, investor confidence and expectations that strong results will continue. It’s difficult to predict consistently when the rends in the market will change.” http://www.investopedia.com/terms/b/bullmarket.asp

Mikäli on perehtynyt millään tavalla nykyiseen maailman taloustilanteeseen ja erityisesti jenkkien taloustilanteeseen, niin voi maalaisjärjellä sanoa, että on todennäköistä, että seuraavat 30 vuotta eivät tule olemaan vastaavaa riemu voittoa, jenkkien joukkovelkakirjojen suhteen. Ainakaan jos Donald Trump nousee presidentiksi, sillä onhan Trump esittänyt ihan suoraan, että USA ei pysty maksamaan velkojaan ja että hän neuvottelisi heidän valtion velkansa uudelleen. Täytyy sanoa, että en ole rahoitusinstrumenttien saati rahoitusmarkkinan asiantuntija, jonka takia jos joku tätä sattuu lukemaan, ei kannata ottaa väitteitäni liian tosissaan, mutta itse en kyllä portfoliota kasaisi pitkälti jenkkien joukkovelkakirjojen varaan.

Sitten asiaan

 No niin siirrytäänpä sitten tuon lyhyen alustuksen jälkeen asiaan. Kirjahan oli siis kaikkine epäkohtineen loistava. Kirjan inspiroimana aloin tekemään laskelmia omasta säästämisestäni, pitkälti tämän laskurin avulla:

http://www.rikaserakko.com/p/korkoa-korolle-laskuri.html

Henkilökohtaisesti voin siis sanoa, että en usko nykyisenlaisen eläkejärjestelmän olevan pystyssä enää siinä vaiheessa, kun tulen itse eläkeikään. Toisin sanoen, minun tulisi tienata rahaa säästöön niin paljon, että voisin elellä sillä sitten viimeiset 50 vuotta elämästäni, jos nyt sattumalta haluaisin 60 vuotiaana eläköityä. Uskon historian pitkälti toistavan itseään, enkä usko kapitalismin ainakaan kokonaan romahtavan elinaikanamme, joten näen säästämisen järkevänä ratkaisuna tulevaisuuden turvaamiseksi. Säästämällä taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen ei siis ole itselleni mikään numero 1 tavoite, mutta hätävara, jos nyt muuten hommat ei mene ihan niin putkeen. Tietynlainen turvallisuuden tunteen luoja.

Pörssi on kasvanut keskimäärin 10% vuodessa viimeisen x määrän vuosia, joten siitä on aika helppo laskea, että millaiset tienestit tässä sitten tarvisi elintasoa varten, jolla itsensä elättäisi. Tuosta verot pois ja vähän pessimistisempi lähestyminen tulevaisuuteen, niin voidaan ajatella että 5% olisi se todellinen lukema eli 25 000€ passiivinen tulo vaatisi 500 000€ omaisuutta ja tuohon kuulostaa jo oikein näpsäkältä. Toki tässä kohtaa täytyy vielä huomioida, että 10% on keskiarvo, välillä pörssi tulee alas 50% prosenttia välillä se nouse yli 10%. Tämän takia ”asset allocation” eli käytännössä omaisuuden hajautus on niin tärkeää. Pörssiin sijoittaessasi on aina se mahdollisuus, että kaikki sijoittamasi rahat haihtuvat pölynä ilmaan, talouden romahtaessa. Jos ajatellaan 40 vuotta eteenpäin ja ajatellaan, että minulla olisi 500 000€ omaisuus, en todellakaan kestäisi sitä, että omaisuuteni romahtaisi esimerkiksi 200 000€ vuodessa. Tuo myös tarkoittaisi samalla sitä, että tuloni romahtaisivat ja en enää kykenisikään elämään omaisuudellani.

Tony Robbins kauppaa sijoittamisen riskeihin ratkaisuna erilaisia ”annuities”. En löytänyt vastaavaa tuotetta, josta Robbins puhuu Suomesta, mutta tietynlainen eläkevakuutushan tuo on. Nopealla googletuksella tuokin ohje Robbinsilta saa kyllä kritiikkiä, joskin pidän itse ideasta: ”Upside without Downside.” Mutta eipä siitä sen enempää, kun en mitään käytäntöön vietävää siitä löytänyt.

Ray Dalion All-Weather hajautusstrategiaa, josta aikaisemmin mystisenä oliona kirjoitin, Tony Robbins hehkuttaa maasta taivaaseen ja kyllähän tuo hajautus ajatuksia herätti. Käytännössä se näyttää tältä:

30% osakkeita

40% pitkän aikavälin joukkovelkakirjat (longterm bonds)

15% keskipitkän aikavälin joukkovelkakirjat (Intermediate term bonds)

7,5% kulta

7,5% hyödykkeet (commodities)

Kuten aikaisemmin kirjoitin niin en kuitenkaan ole vielä tuohon ihan myyty. Olen kuitenkin myyty hajauttamiselle. Oma hajautukseni tulee todennäköisesti näyttämään osakkeiden, kullan, asuntojen ja joukkovelkakirjojen hajautukselta. Nuoresta iästäni johtuen painotus voi olla huomattavasti riskaapelimpi, mutta katsotaan sitä nyt vielä tulevaisuudessa. Käytännössä edellä mainittuja suurempi kuluerä tulee olemaan oma koulutus.

Tavoitteita ja muita ajatuksia

Kuukausittain:

Säästöön hajautetusti 400€

Koulutukseen 600€

Asumiseen 500€

Ruokaan 1000€ (reipas 30€ päivä)

Muu harrastelu 200€

Hyväntekeväisyys (Tony Robbinsin innoittamana) 100€

=2800€ kuukaudessa

Tämä tekisi 33 600€ vuodessa nettona, eli bruttona noin 45 000€. Jos nyt oletetaan, että tekisin tuommoisen summan valmentajayrittäjänä, niin tuohon 45 000€ pitäisi laskea vielä 24% alv päälle, eli laskutusta vuosi tasolla tulisi olla 55 800€. Ei puhuta ihan pikku rahoista enää, vaikka toki kaikki on suhteellista. Kuukausitasolla tämä tarkoittaisi 4650€ laskutusta.

Mistä tämä sitten koostuisi? No jos ajatellaan, että myisin jonkinlaista verkkokurssia, joko osana toista yritystä tai itsekseni ja meillä olisi niin sanottu tripwire, joka toimisi niin sanottuna ”self-liquidating- offerina”, eli se kattaisi markkinoinnista aiheutuvat kulut. Varsinainen rahaa tuova myytävä tuote olisi sitten 60 euron verkkokurssi (sis alv.). Tuota kun nyt sitten myytäisiin esimerkiksi 50 kappaletta kuukaudessa, niin siitähän tulee kasaan jo 3000€. Tuon kun jakaa kahdelle, niin 1500€ jää lapaseen. 3150€ pitäisi sitten saada laskutusta aikaan valmennuksista. Jos kuukausihinta valmennuksille olisi siis esimerkiksi 350€, sisältäen 4 tapaamista, niin tuo vaatisi yhdeksää jatkuvaa asiakassuhdetta. Käytännössä tämä tarkoittaisi myös 9 tapaamista viikossa, eli vajaata 2 asiakasta päivässä, joka olisi ihan sopiva tahti. Ei minkäänlainen mahdottomuus, mutta paljon töitä saa tehdä että tuohon päästään. Toki lomiakin välillä olisi varmaan ihan mukava pitää, eli välillä täytyisi laskutusta tulla hiukan enemmän, mutta eipä tuo tässä kohtaa nyt ole niin tärkeä asia mietittäväksi.

Muutama miete loppuun kirjasta

Tony Robbins hehkuttaa kyllä tulevaisuutta ja innovaatioita erityisesti loppua kohden valtavasti. Sitä miten elämämme tulee muuttumaan teknologian myötä. Se sai minut suhtautumaan tulevaisuuteen ehkä hieman aikaisempaa positiivisemmin, mielenkiintoisia asioita on ehdottomasti näköpiirissä ja teknologia kehittyy kieltämättä melkoisella vauhdilla ja sen seurauksena maailma muuttuu ja työpaikkoja katoaa. Ala jolle suuntaan on kuitenkin ala, joka tuskin tulee katoamaan. Ihmiset haluavat voida hyvin ja olla onnellisia, enkä näe miten loisimme teknologiaa, joka korvaisi tietyt perusasiat lähitulevaisuudessa.

Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tony Robbinsin kirja oli ehdottomasti loistava kirja virheistään huolimatta. Toki kirja oli ylipitkä 21 tuntinen, mutta kuuntelin sen pääosin 1,5 kertaisella nopeudella, joka vähän nopeutti prosessia, tosin monessa osiossa täytyi hidastaa, jotta pysyi kärryllä. Erityisesti iltaisin, jotta ajatus pysyi mukana. Viimeisenä vinkkinä kirjasta, antakaa vaikka tuntuisi että ei ole mitään mistä antaa. Mukavaa viikon jatkoa!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!