Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

5 Steps of Leadership

Kirjoitettu 09.12.18
Esseen kirjoittaja: Katariina Kiviniemi
Kirjapisteet: 3
Kirja: 5 Steps of Leadership
Kirjan kirjoittaja: John C. Maxwell
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimiakatemian aikana olen usein kuullut puhuttavan eri tasojen johtajuuksista ja minulla on ollut pieni käsitys niistä, mutten ollut koskaan suuremmin todella perehtynyt aiheeseen. Tämän vuoksi päätin ottaa lukuun John C. Maxwellin kirjoittaman 5 Levels of Leadership –kirjan, josta nämä paljon puhutut johtamisen tasot ovat peräisin. Halusin myös saada kirjasta eräänlaisen peilin nykyisiin ja menneisiin johtamistehtäviin, mitä olen mahdollisesti tehnyt oikein ja mitä olisi voinut tehdä toisin ja kuinka voisin jatkossa toimia paremmin mahdollisissa johtamisen haasteissa.

 

 

Taso 1 Position leadership

”Ihmiset seuraavat sinua, koska heidän täytyy”

 

Tasolla 1 johtaminen perustuu vain ja ainoastaan johtajan titteliin, jolloin alaiset tottelevat johtajaa ainoastaan, koska yksinkertaisesti on vain pakko. Tätä on vaikea sanoa edes tason 1 johtajuudeksi, sen pitäisi ennemmin olla 0. Esimerkkinä tason 1 johtajuudesta voidaan mainita esimerkiksi armeija.

 

Olemme tiimin sisälle jonkin verran puhuneet titteleistä ja kuinka överiksi se tahtoo välillä mennä. Tuntuu, että osalle ihmisistä nettisivuilla, linkedinissä tai käyntikortissa lukeva ”johtaja” tai muu vastaa titteli on jotenkin super sytyttävä asia, vaikka ne ovatkin vain nimityksiä eivätkä sinänsä kerro mitään siitä, millainen ihminen on oikeasti kyseessä tai millainen työskentelijä hän oikeasti on. Vähän saman asian huomasin noin vuosi sitten, kun valitsimme tiimillemme uutta johtoryhmää. Selkeä tarve oli ainoastaan tiimiliiderille sekä talouspäällikölle, mutta jostain syystä piti vielä keksiä yksi rooli, jonka tehtävät jätettiin hieman aukinaiseksi. Näin vuoden jälkeen näistä päätöksistä täytyy todeta, että ei ehkä olisi ollut tarpeellista valita jamppa kolmosta johtoryhmään (luojan kiitos nimestä tehtiin edes humoristinen, eikä jonkin asteen johtaja nimellä kulkevaa titteliä), vain johtoryhmään kuulumisen vuoksi.

 

 

Taso 2 Permission leadership

Ihmiset seuraavat sinua, koska he tahtovat”

 

Tasolla 2 alaiset haluavat seurata johtajaa, koska he pitävät hänestä. Tason 2 johtaja pitää työpaikan hyvää ilmapiiriä sekä siellä vallitsevia ihmissuhteita erittäin tärkeänä, joka tekee hänestä helposti pidettävän alaisten keskuudessa. Johtaja pystyy rakentamaan luottamuksellisia suhteita ja kokee tärkeäksi sen, että myös hän tuntee alaisensa.

 

Tason 2 johtajuudessa ollaan tultu jo suuri edistysloikka tason 1 johtajuudesta, mutta myös tasolta 2 on hyvä jatkaa vielä eteenpäin. Monet ihmiset osaavat olla hyviä tyyppejä ja seuraihmisiä, mutta tämä ei vielä tee heistä loistavaa johtajaa.

 

 

Taso 3 Production leadership

”Ihmiset seuraavat sinua sen vuoksi, mitä olet tehnyt yritykselle”

 

Kun johtaja tulee hyvin juttuun alaistensa kanssa ja hän on ansainnut alaistensa luottamuksen, on aika siirtyä seuraavalle tasolle. Tasolla 3 johtamisen avainsanana toimii tulokset. Johtaja seuraa entistä tarkemmin tiiminsä tuloksia ja tehokkuutta. On erittäin tärkeää johtajan ja alaisten välisen suhteen kannalta, että johtaja johtaa myös omalla esimerkillään ja pystyy ajattelemaan alaisiaan yksilöinä; toiselle sopivat tavoitteet eivät välttämättä motivoi toista tippaakaan. Johtajan täytyy siis osata asettaa yhdessä alaisensa kanssa kaikille henkilökohtaiset sopivat tavoitteet, jotta tuloksiin päästäisiin mahdollisimman sujuvasti ja toiminta tehostuisi.

 

 

Taso 4 People Development leadership

”Ihmiset seuraavat sinua sen vuoksi, mitä olet tehnyt heille”

 

Tasolla 4 johtamisessa mennään entistä syvemmälle johtajan ja alaisten väliseen suhteeseen. Johtaja on jo hyvä tyyppi alaistensa keskuudessa ja osaa johtaa heitä tuloksellisesti, mutta vielä pystytään kehittämään. Tasolla 4 keskitytään vielä enemmän työntekijöihin yksilöinä ja heidän kehittämiseen ja löytää heille kaikille sopivat pelipaikat tiimissä heidän vahvuuksiensa mukaan. Johtaminen alkaa jo työntekijöiden rekrytointivaiheessa, kun pyritään löytämään mahdollisimman oikeat ja kehittymishaluiset yksilöt tarvittaviin työtehtäviin.

 

Tason 4 johtamisessa itselleni tuli hyvänä esimerkkinä mieleen amerikkalainen jalkapallo ja sen pelipaikat. Amerikkalaisessa jalkapallossa sekä hyökkäyksellä että puolustuksella on 11 pelipaikkaa, joihin tarvitaan erilaisilla vahvuuksilla varustettuja yksilöitä, jotta homma voisi toimia. Käytän esimerkkinä hyökkäyksen pelaajia. Kentän keskeltä löytyvät kaikista isoimmat ja voimakkaimmat kaverit, hyökkäyksen linja, jotka pystyvät suojelemaan pelinrakentajaansa puolustuksen linjamiehiltä tai vaihtoehtoisesti tehdä tilaa ketterälle ja vahvasti juoksevalla keskushyökkääjälle. Kentän laidalta löytyvät taas laitahyökkääjät, joiden tehtävänä on saada pelinrakentajan heittämä pallo kiinni. Tältä pelipaikalta löytyvät usein kentän nopeimmat ja ulottuvimmat pelaajat, jotta puolustajat eivät pääse pallon väliin. Vaikka monille jenkkifutisvertaukset varmasti saattavat mennä hieman ohi, pointtina on löytää jokaisen yksilön vahvuudet ja löytää jokaiselle sellainen paikka, jolla heillä on parhaat mahdollisuudet kehittyä ja menestyä.

 

 

Taso 5 Pinnacle leadership’

”Ihmiset seuraavat sinua, koska kunnioittavat sinua”

 

Nyt ollaan sitten jo sillä kuuluisalla 5. Tasolla. Kun johtaja on saavuttanut kaikki aiemmin mainitut johtamisen tasot, on hänen varmistettava jatkuvuus hyvän johtamisen tiellä ja puolestaan autettava muita kiipeämään ylöspäin omilla johtamisen tikapuillaan aina tasolle 5. Johtaja voi alkaa luomaan myös uusia johtajia yritykselle ja toimia heidän apunaan ja sparraajana heidän johtamisen haasteissaan. Tarkoituksena ei ole siis se, että tämä 5. tason johtaja tulisi aina toimimaan johtajana, vaan hänen täytyy alkaa kouluttamaan uusia, tulevaisuuden johtajia, jotka pystyvät tulevaisuudessa myös itse toimimaan mentoreina johtamisessa ja niin edespäin.

 

Minkää maailman tittelit eivät tee todellista johtajaa, vaan johtaijen on ansaittava asemansa joka päivä. Johtajan on tärkeää asettaa myös itsellensä tavoitteita mitä kohti kulkea, jotta voidaan saavuttaa tason 5. johtajuus. ”Toimitusjohtaja” tai ”Päällikkö” saattavat kuulostaa hienoilta titteleiltä joillekkin, mutta mitä hyötyä niistä todellisuudessa on? Tärkeintä ovat ihmiset ympärillä, sillä heidän vuoksihan tätä tehdään.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!