Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Opiskelijasta onnistujaksi

Kirjoitettu 08.05.18
Esseen kirjoittaja: Tomi Rytkönen
Kirjapisteet: 2
Kirja: The Finnish Miracle
Kirjan kirjoittaja: André Noël Chaker
Kategoriat: 9.01. Oppiminen, 9.02. Yhteisöllisyys, 9.08. Henkinen kasvu

Opiskelijasta onnistujaksi, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

The Finnish Miracle.

Osittain valitsin tämän kirjan siksi, että sain sen pari kuukautta sitten työnantajaltani kouluttamisen yhteydessä.

Jos mietitään asiaa kuitenkin hyvän tarinan kautta, valitsin kirjan juuri siksi, että olen tätä kirjoittaessani viimeistä kertaa opiskelijana, mutta samaan aikaan ikuisena oppijana.

On aika aloittaa tarina viimeisen kerran.

On aika kertoa, kuinka opiskelijasta tulee onnistuja.

 

Eikä The Finnish Miracle voisi aloittaa johdantoaan paremmin:

”I have always been interested in what makes people, businesses and nations succeed.”

Joku voi puhua menestyksestä, mina haluan puhua onnistumisesta ja arvostuksesta. Menestys voi toki tarkoittaa eri ihmisille eri asioita, kuten kirjakin sen sanoo. Onkin ollut mielenkiintoista reflektoida itseään André Noël Chakerin kuvaelman mukaan, kuinka suomalaisuus heijastuu periaatteissa, ajatuksissa ja toiminnassa.

Olinhan itsekin vielä muutama vuosi sitten vaatimaton kainuulainen. Samaan kappaleeseen on kuitenkin todettava, että olen pystynyt kääntämään kainuulaisuuden vahvuudeksi. Kainuussa syntyy myös paljon hyviä asioita ja olenkin itse sitä mieltä, että sanonta ”mitäpä se hyvvejää” tulisikin päivittää tähän päivään ”mitäpä se hyvejää olla yrittämättä”.
”Silloin ymmärsin, että mahdollisuuksia on rajattomasti”

Ollessani vuonna 2012 edustamassa Suomea Romaniassa Junior Achievement Company of the Year –kilpailussa, silmäni avautuivat mahdollisuuksille. Kannoin Suomen lippua maailman toisiksi suurimmassa rakennuksessa, Romanian parlamenttitalossa, ympärilläni suuressa salissa oli samalla innostuksella varustettuja nuoria yrittäjiä yli kolmestakymmenestä eri maasta.

Silloin ymmärsin, että mahdollisuuksia on rajattomasti. Pystyn tekemään urallani mitä tahansa, kunhan vain luon itse omat mahdollisuuteni.

The Finnish Miracle esittääkin mielenkiintoisen ”The Possibility Modelin”, joka on Noël Chakerin muodostama malli, tai ikään kuin selitys niistä tekijöistä, jotka siivittävät kohti asioiden mahdollistamista.

vuorikuva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otin vapauden visualisoida mallin itse ja suomentaa sen, jotta se avautuu hieman paremmin.

The Possibility Modelissa kiteytetään tietynlaiset mielenmallit ja elämäntavat, jotka edesauttavat mahdottomien asioiden kääntämistä mahdollisiksi. Näitä asioita ovat:

  1. Avoin mieli uusille asioille
  2. Yritykset ja erheet
  3. Yhä kovempi ja viisaampi työskentely
  4. Sisu
  5. Oma persoona

Nämä yleiset asiat ovat niitä kulmakiviä, jotka auttavat The Possibility Modelin mukaan saamaan asioita aikaan, parantamaan elämäämme ja ovat helppoja muistaa.

Kovia lupauksia, joten on aika tarkastella omaa toimintaani tämän mallin mukaisesti.

Olen pyrkinyt pitämään mieleni avoimena uusille asioille ja kehitykselle, mutta olen samalla huomannut, että mitä pidemmälle kehityksessä pääsen, olen yhä tarkempi siitä, mihin käytän aikaani. Onko tämä hyvä vai huono asia?

Olen yrittänyt ja kokeillut. Välillä asiat ovat epäonnistuneet tai haasteita on tullut vastaan, mutta olen ainakin ymmärtänyt sen, että ei ole olemassa esteitä, on vain haasteita.

Olen tehnyt töitä valtavasti sen eteen, että pystyisin nauttimaan valmistumiseni jälkeen tuloksista. Koen kuitenkin, että tavallaan nyt työt ovat kuitenkin vasta alkamassa. Se kertoo kovasta ja viisaasta työskentelystä.

Olen päättänyt, että en luovuta asioissa helpolla. Valmistuminen puolta vuotta etuajassa, oman uran luominen sekä yli 150 reissupäivästä vuodessa, kuvastavat sitä määrätietoisuutta, jota haluan vaalia itsessäni. Olisin voinut jo aikoja sitten mennä helpolla, mutta valitsin sen tien, jossa joudun haastamaan itseäni, kehittymään ja oppimaan. Se on sisua.

Olen minä. Henkilöbrändini ei ole show’ta tai kulissia, vaan pyrin aitoon ja ihmisläheiseen brändiin. Toivon, että persoonastani huokuu inspiraatiota, määrätietoisuutta ja rohkeutta, joka tarttuisi myös muihin.

 

Vielä yhden kerran, yksi ekstramaili

The Finnish Miracle käsittelee suomalaista sisua, joka on piilevä ja vaikeasti ymmärrettävä käsite. Samaan aikaan se kuitenkin kuvastaa parhaiten suomalaista periksiantamattomuutta.

Kirja esittelee myös tuttua lausetta, jonka mukaan matka on tärkeämpi kuin määränpää. Olenko minä nauttinut matkastani Tiimiakatemialla? Olenko ollut sisukas ja tehnyt kaikki ne asiat, jotka halusin saavuttaa?

Vastaus ei ole niin yksiselitteinen, sillä koen tavoitteideni ja ajatuksieni muuttuneen niin suuresti Tiimiakatemian aikana, etten pysty vastaamaan tähän suoraan kyllä tai ei. Sen sijaan sanon, että olen tehnyt juuri niitä asioita, jotka sillä hetkellä olen kokenut aina oikeiksi ja tehnyt niitä päätöksiä, joiden myötä olen kokenut pääseväni eteenpäin. Yksi suurimmista harppauksista oli kuitenkin aloittaa osa-aikaiset työt yrittäjyyskasvatuksen parissa viime elokuussa. Olin monien sivutoimisena yrittäjänä toimittujen vuosien jälkeen ensimmäistä kertaa palkkatyössä, jonka myötä olen oppinut työelämästä yhä enemmän.

Olenkin ymmärtänyt nykyään, että yrittäjyys ei ole pelkästään sitä, toimiiko itse oman liiketoimintansa tai yritysmuotonsa kautta yrittäjänä, vaan käsite yrittäjänä työelämässä olemisesta on tullut yhä vahvemmin mukaan elämääni.

Yrittäjyys on opettanut minulle sen, mitä haluan työelämältäni. Työelämä on opettanut minulle puolestaan sen, kuinka voin toimia missä tahansa yrittäjänä.

Ja juuri tässä olen kokenut onnistuneeni opiskelijana, ymmärtämään mahdollisuuteni.

Voinkin sanoa, että silloin olen siirtynyt opiskelijasta onnistujaksi.

Sen myötä onkin aina vain parempi tähdätä kohti uusia haasteita, suomalaisella sisulla olla antamatta periksi ja aloittaa uusi, mielenkiintoinen vaihe elämässäni.

Tämä luku elämässäni sanaillaan nyt viimeistä kertaa loppuun.

Kiitos.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!