Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Asenne

Kirjoitettu 02.12.18
Esseen kirjoittaja: Waltteri Hiljanen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Asenne
Kirjan kirjoittaja: John C. Maxwell
Kategoriat: 4. Johtaminen, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Monet ovat viime aikoina kysyneet minulta hyviä kirjavinkkejä. Olen monesti sanonut vastaukseksi, että yksi parhaimmista lukemistani kirjoista on John C. Maxwellin kirjoittama Eteenpäin epäonnistuminen. Olen lukenut sen vuosia sitten, mutta siitä on jäänyt mieleen kuva, että se oli loistava kirja! Kirjastossa käydessäni huomasin hyllyssä John C. Maxwellin kirjat ”Asenne” ja ”Johtajuus”. Nappasin nuo näppärän kompaktin kokoiset kirjat mukaan.

Aloitettuani kirjan lukemisen, muistin heti miksi Eteenpäin epäonnistuminen on yksi parhaista lukemistani kirjoista. Paljon hyvää asiaa erittäin helppolukuisesti ja tarinallisesti kerrottuna.

Luin kirjan, jonka jälkeen aloin tehdä siitä muistiinpanoja vihkooni. Yleensä kirjasta tulee muistiinpanoja noin sivun tai kahden verran. Tämän jälkeen on mukava aloittaa kirjottaminen. Tällä kertaa kuitenkin kirjasta tuli muistiinpanoja 4 sivua. Tuntui, että jokaiselta sivulta teki mieli kirjoittaa pointteja ja ajatuksia ylös. Kirjoittaja oli selvästi onnistunut tiivistämään paljon hyvää asiaa pieneen kokoon.

Ihmistä, jolla on oikea asenne, ei mikään voi estää saavuttamasta päämääräänsä; eikä mikään maan päällä voi auttaa ihmistä, jolla on väärä henkinen asenne. -Thomas Jefferson

Asenne on tärkein voima, joka määrittää menestystä. Ihmisen suhtautuminen kaikkeen, on avaintekijä siinä, miten hän elämässään pärjää. Kirjassa kerrottiin hyvä tarina siitä, kun kaksi kenkäkauppiasta meni saarelle, jossa kukaan ei käyttänyt kenkiä. Toinen lähti pettyneenä pois todeten, että ”ei saarella kukaan käytä kenkiä, ei siellä voi tehdä kauppaa”. Toinen taas oli innoissaan, että ”täällä ei ole kenelläkään kenkiä. Mikä loistava paikka tehdä paljon kauppaa”.

Asenne on ikään kuin tekemisen kerroin. Huonon asenteen kerroin on vaikkapa 0,8 ja hyvän asenteen kerroin on 1,2.

0,8 x 0,8 x 0,8 on 0,512, kun taas 1,2 x 1,2 x 1,2 on 1,728. Pienistä eroista syntyy valtavat erot pitkällä matkalla.

Tiimityöskentelyyn kirjasta sai myös hyvin pointteja. On fakta, että vaikka joukkue olisi täynnä kuinka lahjakkaita pelaajia hyvänsä, asenne ratkaisee lopputuloksen. Keskivertotasoinen joukkue hyvällä asenteella on huomattavasti parempi, kuin huippuosaajien joukkue huonolla asenteella. Kelvottomat asenteet ovat joukkueen tuho. Asenteen tarttumisesta kirjassa kerrottiin havainnollistava tarina; 1900-luvun alkupuolella monet urheilu-asiantuntijat uskoivat, että kukaan ei pysty alittamaan mailin matkalla neljää minuuttia. He olivat pitkään oikeassa, kunnes yksi juoksija onnistui suorittamaan tuon matkan alle neljän minuutin. Tästä eteenpäin asenteet olivat muuttuneet. Tänä päivänä jokainen tällä matkalla kilpaileva alittaa neljä minuuttia.

87,5% ihmistuntemusta + 12,5% tietoa = menestys

Stanfordin tutkimusinstituutin mukaan missä tahansa toiminnassa hankittu raha riippuu vain 12,5 prosenttisesti tiedoista. Loppu riippuu kyvystämme toimia ihmisten kanssa. Kykyymme toimia ihmisten kanssa vaikuttaa suuressa määrin asenteemme. Tämä on tärkeä asia, johon on hyvä jatkossa kiinnittää huomiota. Kaikissa kohtaamisissa ja tilanteissa voi oppia jotakin. Jokainen uusi ihminen kehittää ihmistuntemustamme, kunhan asenne on oikea.

Leijatkin nousevat tuulta vasten, ei sen mukana.

Tässäkin kirjassa puhuttiin myös siitä, mistä alussa mainitsemani kirja kertoo. Epäonnistuminen ei tarkoita sitä, että olisit epäonnistuja. Päinvastoin. Mitä enemmän tekee ja epäonnistuu, luultavasti sitä enemmän myös onnistuu. Kukaan ei ole menestynyt epäonnistumatta. Asenteet epäonnistumista kohtaan ovat täysin muutettavissa omalla ajattelulla. Kun epäonnistumisen pelkoa ei enää ole, on huomattavasti helpompi ryhtyä toimeen, kokeilla. Kokeiluista saa usein nopeasti tietää onko toiminta järkevää vai ei. Kokeiluista monesti myös aukeaa uusia mahdollisuuksia. Epäonnistumisten sattuessa matkalle, voi joskus tuntua haastavalta, mutta tulee muistaa, että leijatkin nousevat tuulta vasten, ei sen mukana.

Menestyksen mittari

Kirjasta tuli mielenkiintoinen näkökulma menestykseen ja sen mittaamiseen; ”Menestyksen mittari on suhde sen välillä, mitä olisimme voineet olla ja mitä olemme”. Monesti elämää tulee ajateltua ajatuksella ”sitten kun sitä, sitten kun tätä”. Niin kuin olisimme menossa jotain näkymätöntä maalia kohti. Menestys ja tavoitteet ovat kuitenkin muuttuva käsite, joten usein kun saavuttaa aikaisemmin määrittelemänsä tavoitteen, on edessä jo seuraava tavoite. Tämä on loppumaton tie, joten olisi hyvä ajatella, että menestys on matka, jossa kasvat saavuttamaan omien mahdollisuuksiesi täydet rajat.

Kirjassa oli hauska kertomus tilanteesta, jossa alaiset muistuttelivat ahkeraa esimiestään siitä, että miksi tarvii tehdä niin kovasti, kun eihän Roomaakaan rakennettu yhdessä päivässä. Tähän esimies totesi: ”totta, mutta minä en ollutkaan työnjohtajana sillä työmaalla”.

Kirja oli äärimmäisen hyvin kirjoitettu teos asenteesta ja sen vaikutuksesta elämään. Seuraavana otan lukuun saman kirjailijan kirjan ”Johtajuus”.

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!