Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Valivali

Kirjoitettu 14.12.18
Esseen kirjoittaja: Jori Heikkinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Et kuitenkaan usko - Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä
Kirjan kirjoittaja: Kauko Röyhkä
Kategoriat: 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ville Haapasalo muutti parikymppisenä Pietariin näyttelijäkouluun. Hän ei osannut kieltä, ei tuntenut kulttuuria eikä kaupungista yhtään ketään. Käytännössä oma urani Tiimiakatemialla alkoi samalla tavalla. Hyppy tuntemattomaan kaupunkiin, tuntemattomaan kouluun. Toki jos nyt todella verrataan niin omat ”työpäiväni” kestivät 18 tunnin sijaan neljä tuntia ja kellarin tai muun itsemurhaloukun sijaan asuin kaksiossa kaupungin laidalla yksin.

Venäjää ei valtiona kiinnosta yksilöt. Varsinkaan vähäosaiset yksilöt. Neuvostoliiton romahdettua maan varallisuus jakautui pienelle osalle maan asukkaista, mikä tarkoitti sitä, että rikkaat ovat superrikkaita ja köyhät superköyhiä. Rikollisuus ja ryöstöt olivat arkipäivää ja parhaimmillaan Haapasalo ryöstettiin ja hakattiin useita kertoja päivässä. Hän eli askeettisissa oloissa ja teki vuorokaudet läpeensä töitä pysyäkseen teatterikorkeakoulussa käytännössä ilman rahaa. Tiimiakatemialla töitä tehdään juuri niin paljon kuin itsestä tuntuu, mikä tarkoittaa usein n. kuuden tunnin päiviä ja töiden sijaan tuijotetaan Facebookia ja iltalehteä. Ihminen tulee toimeen loppujen lopuksi aika vähällä ja kestää henkistä ja fyysistä rasitusta paljon enemmän kuin luulemme. Kun Haapasalolta kysytään, miten hän jaksoi tämän ”kidutuksen” hän totesi, että hän on taiteilija ja taiteilijoiden kuuluu elää näin, jotta hän voi aidosti tuntea. Jos nyky-Suomessa ihmisiä, saatikka opiskelijoita kohdeltaisiin kuten Neuvosto-Venäjällä olisi lööpit täynnä ihmisyyden vastaisuudesta paasaavia asiantuntijoita ja kukkahattuperheenäitejä. Suomalainen nuori kasvatetaan pumpulissa, eikä todellista kärsimystä ole koskaan edes nähty. Jos Tiimiakatemialla oltaisiin valmiita siedättämään itseään TODELLISEEN epämukavuusalueeseen, alkaisivatko kahdeksan tunnin täydet työpäivät tuntumaan lasten leikiltä? Saataisiinko enemmän asioita aikaiseksi?

Suomessa opiskelijoille tarjotaan opinto- ja asumistuen lisäksi käytännössä ilmaista lainaa millä elää. Silti opintotuen leikkauksista ja opiskelijoiden ”köyhyydestä” jaksetaan valittaa, eikä omaa tilaa oikein osata suhteuttaa. Suomi on maailman ainoita maita, jossa opiskelusta SAADAAN rahaa, eikä jouduta siitä maksamaan. Opiskelijat asuvat enenevissä määrin yksin vuokrayksiöissä keskellä kaupungin keskustaa, eikä silti osata olla tyytyväisiä omaan tilanteeseen. Haapasalon intohimo oli taide ja näytteleminen. Se ajoi häntä, eikä epämukavuus, jopa kärsimyskään saanut häntä jättämään kesken intohimonsa toteuttamista. Tiimiakatemialla yrittäjyys ja oman motivaation löytäminen on ajurit edetä, mutta varsinaista taloudellista riippuvuutta ei tekemiseen ole. Mitä jos olisikin? Mitä jos jokapäiväisen työn akatemialla tehtävänä olisi elättää tiimien jäsenet? Saisiko se ihmiset tekemään kovemmalla intensiteetillä työtä, jolla on rahallinen arvo tekijälleen?

Pahin mitä Suomessa voi tapahtua epäonnistumisen jälkeen, on elintason laskeminen. Venäjällä pahin on kuolema. Venäjää hallitsee oligarkit, mafiat ja miliisit, millä ei käytännössä ole minkäänlaista kiinnostusta auttaa keskiluokan alla olevaa ”pohjasakkaa”. Tietämättömyys ja epäluottamus systeemiin on suurimpia haasteita luoda uraa tai elämää Venäjällä, mutta Suomessa systeemi toimii. Se tarkoittaa sitä, että byrokratian rattaat on rakennettu turvaamaan kaikkien yksilöiden elanto, eikä järjestelmän ulkopuolelle jää kukaan. Joten vaikka yrittäjänä on helppo valittaa kaiken paperisotkun rasittavuutta, ei niitä tehdä pelkästään ihmisten kiusaksi, vaan turvaamaan sekä oma että vierustoverin perse.

Olen itse pyrkinyt aktiivisesti lopettamaan pienistä jutuista valittamisen ja näkemään ongelmien sijasta enemmän ratkaisuja. Tämä auttaa, mikäli haluaa oikeasti edetä, eikä jää kertomaan ja etsimään selityksiä, miksi ei etene.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!