Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Alkemisti

Kirjoitettu 24.04.19
Esseen kirjoittaja: Jouni Kiiskinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Alkemisti
Kirjan kirjoittaja: Paulo Coelho
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirja kertoo Andalusialaisesta paimenpojasta, Santiagosta, joka ennusmerkkien saattelemana lähtee pitkälle ja riskialttiille matkalle Egyptin pyramideille löytääkseen sieltä aarteen. Tietämättä sen enempää millainen tai missä tarkalleen aarre on tai ylipäätään onko sitä edes varmasti olemassa, Santiago jättää tutun ja vaatimattoman lammaspaimenen elämänsä taakseen ja lähtee seuraamaan unelmaansa. Mielenkiintoisinta oli miettiä omaa kulkemaani polkua ja verrata sitä Santiagon monivaiheeseen tarinaan. Päätin peilata tätä kirjaa oman elämäni lähihistoriaan, tähän päivään ja tulevaisuuteen tässä esseessä. Kyseessähän on esipuheenkin mukaan symbolinen kirja.

Ennen tiimiakatemialle tuloa ehdin olla useamman vuoden töissä päivittäistavarakaupassa. Arki oli tasapaksua puurtamista, mutta ei missään nimessä huonoa. Minulla oli oma pikku kaksio (tai pankin oikeastaan), harrastuksia ja ystäviä. Töissä meillä oli hyvä työilmapiiri, jonka ansiosta työpäivät olivat työtehtävien puuduttavan yksitoikkoisuudesta huolimatta välillä jopa oikeinkin hauskoja. Jossakin vaiheessa tutustuin puolivahingossa verkostomarkkinointiin. Itse VM-bisnes osoittautui silloin minulle liian haastavaksi, mutta siitä ajasta kuitenkin jäi käteen kiinnostus itsensä kehittämiseen ja takaraivoon kytemään unelma taloudellisesta vapaudesta. Myöhemmin tein päätöksen ”viimeisen kerran” opiskelemaan lähtemisestä. Löysin tiimiakatemian sattumalta ja se vaikutti juuri oikealta paikalta minua varten. Niinpä hain JAMK:iin ja kun opiskelupaikka varmistui pakkasin tavarani ja lähdin. Vaikka en silloin vielä tiennyt pääseväni tiimiakatemialle, saati sitä onko se varmasti minun paikkani, lähdin siitä huolimatta.

Lähimenneisyyteni on kuin Santiagon elämä lammaspaimenena. Tasaista ja haasteetonta, mutta silti hyvää ja pääasiassa onnellista perusarkea. Kuitenkin ”ennusmerkkien” mukanaan tuoma unelma taloudellisesta vapaudesta oli kuin ennustettu aarre pyramideilla. Voisinkohan minä sen löytää? Miksi en voisi? Miten se onnistuisi? Sen tavoitteleminen houkutti ja lopulta se sai aikaan minussa välttämättömän sysäyksen lähemmäs sitä. Päätös jättää nykyinen tuttu ja turvallinen mukavuusalueeni ja lähteä tavoittelemaan unelmaa epävarmuudesta huolimatta.

Nyt kun olen ottanut ensimmäisen askeleeni, muuttanut Jyväskylään ja aloittanut tiimiakatemialla, olen kuin Santiago, joka todella myi lampaansa ja lähti tuntemattomalle maaperälle Afrikkaan. Olen saapunut outoon uuteen ympäristöön, eikä ympärilläni ole enää ne samat tutut kuviot, joihin olin tottunut. Olen saanut muistutuksen siitä, että en ole kovin hyvä tutustumaan uusiin ihmisiin ja olen näin ollen melko yksinäinen. Tiimiakatemian arki on osoittautunut erilaiseksi, kuin olin kuvitellut ja välillä tuntuu, etten saa juuri mitään aikaan. Olen parhaillaan samassa vaiheessa, kuin Santiago saavuttuaan Afrikkaan ja tultuaan ryöstetyksi. Kyseenalaistan koko unelman järkevyyden ja mietin miksi en vain jäänyt Joensuuhun. Tässä hetkessä itselleni kriittisintä on tehdä päätös. Haluanko suhtautua pettymykseen kuin varkaan onneton uhri, vai kuin aarrettaan etsivä seikkailija? Kulutanko arvokkaat päiväni murehtien asioita, jotka ovat menneet, tai voivat mennä pieleen? Vai keskitänkö energiani ympärilläni oleviin mahdollisuuksiin ja niiden mahdollisimman hyvään hyödyntämiseen sekä itseni ja valmiuksieni kehittämiseen.

Kristallikauppa kuvastaa omalla kohdallani tiimiakatemian viimeistä puoltatoista vuotta. Päätös siitä, että haluaa käyttää ajan hyödyksi ja oppia mahdollisimman paljon asiakasprojekteista on kuin Santiagon, joka jäi kristallikauppaan töihin päästäkseen taas pinnalle. Kristallikaupassa vietetty aika opetti Santiagolle paljon ja hyvin tehty työ poiki kauppaan paljon uusia asiakkaita, jotka näkyivät suurempana kassavirtana pojan taskuun, kuin koskaan aiemmin. Niillä rahoilla hän voisi palata kotiin ja ostaa kaksinkertaisen määrän lampaita, mitä hänellä oli aiemmin ollut. Tai hän voisi sijoittaa tienistinsä päästäkseen aavikon yli, lähemmäs unelmaansa. Samoin näen ajan tiimiakatemialla. Mahdollisuuksia on paljon ja oppia on tarjolla enemmän, kuin ehtii ottaa. Jos päätän käyttää ajan hyödyksi ja tehdä työni niin hyvin kuin pystyn, poikii se valtavasti henkistä (ja kenties maallistakin) pääomaa ja aivan uusia mahdollisuuksia tulevaisuuteeni. Tiimiakatemian/kristallikaupan jälkeisen tienhaaran voisin kuvitella näyttävän myös samalta, kuin Santiagon. Voisin valita muuttaa takaisin Joensuuhun, päästä kenties samaan, tai miksei uuteenkin työpaikkaan vastuullisempiin ja parempipalkkaisiin töihin. Tai voisin valita käyttää saamiani oppeja hyödyksi ja lähteä tavoittelemaan sitä, minkä vuoksi alun perinkin tulin tiimiakatemialle. Unelmaani taloudellisesta vapaudesta, jota tuskin entiseen palaamalla tavoittaa.

Jos valitsen edelleen unelmani tavoittelun, lienee viisasta varautua vielä tuntemattoman kohtaamiseen uteliain ja rohkein mielin. Santiago valitsi unelmansa tavoittelun, joka merkitsi pitkää matkaa halki aavikon. Matkan pituus oli täysi mysteeri ja matkalla vaani ennakoimattomia vaaroja aina hiekkamyrskyistä heimosotiin. Samoin oma matkani tulee vaatimaan aavikon ylittämistä. Kaikkia tulevia vastoinkäymisiä on mahdotonta ennakoida, ne on otettava vastaan sellaisenaan ja hyväksyttävä niiden olemassaolo. Jos todella haluan saavuttaa kunnianhimoisen unelmani, minun on tiedostettava, että matka aavikon yli ei taitu itsestään. Ja vaikka kuinka yrittäisin, en silti välttämättä koskaan pääse perille. Tämä riski on pakko ottaa, tai muuten on parempi palata lammaspaimeneksi.

Heimosodat ovat hyvä esimerkki vastaan tulevista välttämättömistä koettelemuksista. Koettelemukset ovat kirouksiksi naamioituneita siunauksia. Välttämättömiä vaikeuksia, jotka selättämällä muuttuu entistä paremmaksi ennakoimaan ja voittamaan myös tulevia koettelemuksia. Vain kohtaamalla koettelemukset silmästä silmään voi päästä eteenpäin. Siten toimimalla Santiago ylipäätään pystyi välttämään kuoleman ja näin ollen jatkamaan unelmansa tavoittelua ja jopa päätyi keitaan neuvonantajaksi ja 50 kultakolikkoa rikkaammaksi. Santiago ei silti jäänyt paikoilleen tai palannut kotiin voittajana, vaan jatkoi eteenpäin, koska ei ollut vielä saavuttanut unelmaansa.

Lopulta mystisen alkemistin avustamana Santiago löysi pyramideille. Aarretta kaivaessaan hän tuli rosvojoukon ryöstämäksi ja hakkaamaksi. Ryöstäjät jättivät Santiagon kuitenkin henkiin ja heidän viimeiset sanat Santiagolle olivat, ettei ihminen saa olla niin typerä, että uskoo unelmiinsa. Yksi ryöstäjistä oli itse saanut elämältään ennusmerkkejä Espanjan laitumilla sijaitsevasta raunio kirkosta, missä paimenilla on tapana yöpyä lampaineen. Sieltä kaivamalla hänen olisi määrä löytää aarre. Paikka oli täsmälleen sama, missä Santiago oli nähnyt unen pyramideilla olevasta aarteesta.

”Elämäntietään seuraava osaa kaiken minkä tarvitseekin osata. Unelman tekee mahdottomaksi yksi ainoa asia, epäonnistumisen pelko”. Lopulta elämäntietään seuraavan ihmisen on ymmärrettävä, että ei ole oikotietä onneen. On vain seurattava elämäntietään havainnoitava ennusmerkkejä ja tulkittava niitä. Jos elämäntieltään poikkeaa, koska ei usko siihen tai ei uskalla jatkaa sillä, ei kannata odottaa löytävänsä aarrettaan. Ei myöskään kannata koskaan kuvitella varmasti tietävänsä, mikä on juuri oma aarre. Se voi olla sellainen asia, joka on jo nyt silmien edessä, mutta sitä ei huomaa, koska luulee sen olevan jotain muuta. Se voi olla tässä hetkessä yksi asia, mutta parin vuoden päästä se saattaa olla jo joku ihan toinen. Saattaa olla, että olen jo nähnyt tai kuullut, mikä oma (lopullinen) unelmani on. Tällä hetkellä olen taloudellisen vapauden perässä ja kaikki tähän mennessä koetut asiat ovat johtaneet minut tähän pisteeseen, missä olen nyt. Olen hyvällä matkalla ja tiedän suunnan olevan oikea, kun pidän mieleni avoimena ja suhtaudun uteliaasti ja rohkeasti tulevaan ja teen sen mitä minun pitää tehdä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!