Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtavat ajatukset

Kirjoitettu 19.09.19
Esseen kirjoittaja: Henrikki Kulmala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Johtavat ajatukset
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tee aloite

Asia, jonka kanssa varmasti moni painii akatemian aikana ja sen jälkeenkin. Nyt puolivuotta akatemialla viettäneenä olen huomannut, että monet asiat jäävät usein vain ajatuksen tasolle. Itse syyllistyn liian usein ajattelemaan asiat liian vaikeasti ja saatan jättää sanomatta mieleen tulleen idean.

Hallitse kaaosta

Kaaoksen hallitseminen akatemialla on yksi tärkeimmistä asioista, jotta asiat pysyvät järjestyksessä. Joka päivä on erilainen eikä tiedä mitä eteen tulee. Jos pitää mielensä avoimena ja on valmis ryhtymään hommaan kuin hommaan käy äkkiä niin että kalenteri onkin liian täynnä ja töiden laatu kärsii. Liiallinen ”hösääminen”, joka suuntaan johtaa usein projektion tuhoon, mikäli samaan ryhmään liian moni on lähtenyt kevytkenkäisesti eikä ehdi antamaan täyttä panostaan. Mielestäni kaaoksen hallitseminen tarkoittaa kykyä priorisoida asioita ja täyttää kalenteri siten, että jokainen luvattua asia tulee hoidetuksi.

Virheistä oppii.

Mielestäni se, että akatemialla henki ja toiminta rakentuu hyvin pitkälle tämän ajatuksen ympärille madaltaa kynnystä lähteä kokeilemaan lähes mitä vain. Mitä isompi munaus sitä enemmän oppia saadaan ja ollaan viisaampia ensi kerralla. Ongelmatilanteita tai virheitä ei tietenkään tavoitella, mutta uskon että virheet ja ongelmat ovat juuri ne tekijät, jotka opettavat akatemian aikana ja valmistavat tulevaisuutta varten, jotta näitä samoja ”aloittelijan” tai kokeneemmankin tekijän virheitä ei tarvitse tehdä enää uudestaan.  Nyt on siis täydellinen hetki kokeilla hulluimpiakin liikeideoita.

Oman energian kohdistaminen ratkaisuihin ei ongelmien murehtimiseen

Tätä varmasti ilmenee monessa tiimissä kuin myös omassa tiimissäni, mutta se on suomalaisille yleistä miettiä asioita negatiivisenkautta. Monesti ideat jäävätkin ajatuksen tasolle, kun alkaa ylimiettimään.  Joukossa tämäkin tiivistyy. Jos jonkin ongelman ratkaiseminen alkaa ryhmässä negatiivisella kulmalla hyvin usein myös ratkaisujen saaminen jää ja muuttuu hankalammaksi mitä enemmän negatiivisia puolia tuodaan esiin ja mitä enemmän vatvotaan asioita joita ”EI” voida tehdä.

Tee parhaasi

Tavoitteiden luominen ja suunnitelman luominen niiden saavuttamiseksi on tärkeää niin tiimin kuin yksilön kehityksessä. Oppimissuunnitelmaa luodessani asetin itselleni tavoitteeksi konkreettisia asioita, joista haluan akatemian aikana saada kokemusta ja oppia. Niiden seuraaminen helpottaa arkea ja päätöksen tekoa siitä missä projekteissa haluaa olla mukana ja mitkä tukevat omia tavoitteita. Tavoitteita kohti meneminen lisää mielestäni motivaatiota antaa työlleen enemmän panosta.

”Jokainen tsäännssi on mahdollisuus”

Jatkuvasti eri ihmiset tuovat akatemialla yhteisölle uusia ”liidejä” ja projekteja. Lähes päivittäin talon sisäiseen whatsapp ryhmään tulee uusi projekti tai yhteydenottopyyntö. Kun pitää mielensä avoimena ja menee rohkeasti mukaan niihin juttuihin mitkä kiinnostavat uskon, että viimein löytää oman ”juttunsa”. Itse myönnän syyllistyvän liian usein olemaan liian kapeakatseinen enkä tartu liian helposti syöttiin.

Uskalla olla oma itsesi

Itse olen hyvin ekstrovertti ihminen enkä ole koskaan pahemmin kokenut omana itsenäni olemista mitenkään haastavaksi asiaksi. Akatemia yhdistää sopivasti hiljaisempia ja äänekkäämpiä ihmisiä työskentelemään keskenään sekä kuuntelemaan toisiaan. Koen että tämä tilanne haastaa tasaisesti kumpaakin osapuolta. Ekstrovertti ihminen oppii kuuntelemaan ja keskustelemaan samalla kun introvertti ihminen saa itsevarmuutta tuoda omia mielipiteitään esille ja olemaan enemmän oma itsensä. Omassa tiimissäni olen huomannut tässä tapahtuvan ison kehityksen, jos verrataan tilannetta, joka oli viime syksynä Dynan aloittaessa akatemialla.

Hymyile nauti ja heittäydy

Huumori yhdistää ihmisiä ja onkin tärkeä osa päivittäistä työskentelyä. Huumorin kautta saadaan vaikeimmistakin asioista helpompia käsitellä. Omassa tiimissäni pidänkin kantavana voimana hyvin vahvaa humoristista kulttuuria, joka tosin saattaa joinain päivinä viedä toiminnalta kaiken järkevyyden, mutta joskus myös näinä ”hassuttelu” päivinä huonoista vitseistä syntyykin ideoita, jotka viedään käytäntöön.

Ole nöyrä

Onnistumisista saa ja pitää iloita siten että ne otetaan huomioon ja onnistunutta henkilöä tai ryhmää onnitellaan onnistumisistaan eikä siinä ole mitään väärää. Liiallinen ylpistyminen tosin johtaa helposti ylimielisyyteen ja muiden vähättelemiseen, joten on tärkeää onnistumisen hetkellä myös pitää mielessä tietty nöyryys eikä maalata itsestään seuraavaa jeesusta.

Muiden kunnioittaminen

Muiden kunnioittaminen on tärkeä elin ehto ihan missä tahansa työskenteleekin. Akatemialla pääsee harjaantumaan tässäkin esimerkiksi treenit, jossa 4 tuntia yhtäjaksoisesti annetaan jokaisen äänen kuulua sekä kunnioitetaan jokaisen mielipidettä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!