Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Viisi toimintahäiriötä tiimissä

 

Lähdin lukemaan tätä kirjaa, sillä perusteella, että se avaisi minulle tiimin ongelmia ja että voisin peilata, niitä nykyhetkeen ja tulevaan. Viisitoiminta häiriötä on arvostettu kirja, jonka kaikki Tiimiakatemiassa olevien pitäisi lukea.

 

Kirja kertoo esimerkin kautta yrityksestä DesicionTech, johon palkataan kokematon toimitusjohtaja ja seitsemän ihan erilaista persoonaa, jotka muodostavat johtotiimin. Tiimityö tökkii alusta lähtien, vaikka kaikki näyttävät ulospäin hyviltä tyypeiltä, myös toimitusjohtajan kokemattomuus näkyy läpi. Ensimmäisenä asiana, joka paistaa läpi uusien ihmisten kanssa on:

 

Luottamus on ensimmäinen toimintahäiriö tiimissä. Luottamus on välttämätön juttu uudelle tiimille ja ilman sitä työskentely on mahdotonta. Tiimin työskentely sisäisesti on todella vaikeaa, jos kaikki joutuvat olemaan koko ajan puolustuskannalla. Ongelman ratkaisuksi, tiimin yhteinen sauna ilta on hyvä idea, mutta luottamuspula ei selviä yhdessä illassa. Tiimin ympärille muodustunut luottamus, tulee ajan ja tekemisen kanssa. Ensimmäinen tehtävä on oppia tuntemaan tiimin jäsenet ja sen kautta lähteä luomaan luottamussa. Hyppäsin Gravin mukaan syksyllä, kun Tiimi oli hitsautunut yhteen jo puoli vuotta. Molemmille osapuolille prosessi oli jännittävä, minulle ja tiimille. Tuntuu, että mitä enemmän olemme olleet yhdessä ja saatu ihmisten kuoria auki, niin tiimin pelaajat on alkanut luottamaan toisiin päiväpäivältä enemmän. Nyt joulukuussa 2019, kuvittelen että olemme oikealla raiteella ja tiimin ympärillä on hyvä luottamus. Jos luottamusta ei olisi, keskusteluja ja konflikteja pelättäisiin, joten seuraava toimintahäiriö on:

 

  1. Konfliktien pelko

Keskusteleminen avoimesti ja sydämestä on pirun vaikeaa, jos luottamusta ei ole. On vaikeaa puhua asioista suoraan, vaan mielipiteiden tuominen on enneminkin myöntäilyä ja toisten komppaamista. Jos ollaan erimieltä, sitä ei uskalleta sanoa, koska pelätään konflikteja. Tuntuu, että olemme päässeet tässäkin asiassa Gravina eteenpäin, mutta tämä on edelleen asia, jota pitää pystyä parantamaan. Konfliktit hyvillä argumenteilla vahvistaa.

 

  1. Sitoutumisen puute

On vaikea sanoa kyllä, johonkin päätökseen, jos mihinkään ei olla edes sitouduttu. Tämä yhdistää taas aiempaan aiheeseen eli konfliktien pelkoon, kun ei uskalleta nostaa omaa sanaa pöydälle, on helppo tyytyä muiden puheliaimpien ihmisten päätöksiin ja mennä joukon mukana. Välillä olen nähnyt tapauksia, jossa vielä varmistetaan, onko asia ok? Ja vastaus on vain ’’on, on’’ On hyvä varmistaa tällä tukevalla kysymyksellä, mutta kyllä huippu tiimissä kaikki tuovat mielipiteensä esille ja tukevaa kysymystä ei tarvita. Kun ihmiset eivät sitoudu, sovittuihin pelisääntöihin, niin se usein näkyy:

 

  1. Vastuun välttely(nä)

Kun ihminen ei sitoudu tiimin tekemisiin, yhteisiin pelisääntöihin ja tavoitteisiin, niin se usein ilmenee vastuun välttelynä. Vastuuta jokaisen tiimiläisen täytyy ottaa ja jos sitä ei oteta asia pitää käydä läpi, mitkä ovat ne syyt vastuun välttelyyn. Tiimiakatemialla isossa osassa ovat kirjapisteet ja asiakaskäynnit. Ne ovat talon luomat kriteerit ja tavoitteet, joita jokaisen tiimiyrittäjän täytyy kunnioittaa. Helposti jos tavotteita ei ole kirkastettu koko Tiimin ja Tiimiakatemian kesken, he jäävät sivualalle. Jokaisella täytyy olla käsitys, miksi näitä asioita tehdään, jolloin vastuun välttely vähenee. Mennään kimpassa. Yhteisönä. Vastuun välttely on seuraus:

 

  1. Tulosten huomioitta jättäminen

Kun on löyty raamit eli tavoitteet, ne pitää olla aivan kristallin kirkkaana kaikille, jos ne eivät ole eikä niistä huolehdita, ne jäävät taustalle leijumaan ilman mitään roolia. Tuloksista pitää puhua, niiden pääsemiseen pitää luoda raamit. Tiimin tavoitteet, tulevat henkilökohtaisten tavoitteiden yhteydessä. Tiimin tavoitteista täytyy pitää taso korkealla ja sitä pitää nostaa niihin päästessä. Tämän kautta myös henkilökohtaiset tavoitteet täytyy pitää korkealla, jolloin tiimille ja tiimipelaajalle tämä on win-win tilanne.

 

Kirja oli hyvä oppi palautella näitä asioita mieleensä, kun Tiiminä ja tiimipelaajana yritetään kehittää näitäkin prosesseja eteenpäin. Kaikki lähtee ihmisistä ja tässäkin ihmisläheisyys on kaikki kaikessa. Meillä Gravissa on tällä hetkellä todella hyvä meno päällä, mutta se poikii juuri siitä, että nämä 5 toimintahäiriötä, on käännetty meillä viideksi toiminnaksi, jotka täytyy tiimissä toimia.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!