Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sahara – Per Andersson

Kirjoitettu 07.02.20
Esseen kirjoittaja: Henrikki Kulmala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Sahara - Per Andersson
Kirjan kirjoittaja: Petri Sarjanen
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.08. Henkinen kasvu, 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sahara

 

Petri Sarjasen kirjoittama teos Sahara on silmiä avaava tosi kertomus suomalaisesta palkkasotilaasta Per”Sahara”Anderssonista. Kirja on suora läpileikkaus Anderssonin elämästä aina lapsuudesta aktiivisen sotilasuran päätökseen. Andersson kuvaa hyvin yksityiskohtaisesti elämän vaiheitaan ja avaa syitä sille miksi, joku voi haluta kadota ja hankkia itselleen aivan uuden henkilöllisyyden ja identiteetin. Moni asia Anderssonin lähes Hollywood elokuvamaisessa elämässä oli sattuman kauppaa. Vaikeat lapsuus- ja nuoruusvuodet ajoivat hiljaisen koulukiusatun pojan lähtemään suomesta merille ja töihin. Ryyppy reissu ja rahapula aiheuttivat pakon edessä tekemään ratkaisuja ja näin ollen Andersonin hurjat vuodet palkkasotilaana muukalaislegioonassa saivat alkunsa.

 

 

Kirja käsittelee Anderssonin tapoja sietää kipua ja kärsimystä legioona- ja sotilasvuosien aikana. Andersonin tarina mielestäni tuo esiin, sen miten isosti nuoruuden vuosilla voi olla vaikutusta siihen mitä ihminen on valmis käymään läpi ja sen, miten suhtautuu asioihin. Jos elämän on jatkuvaa turpaan saamista, tuntuuko mikään enää miltään? Ihminen, jolla ei ole mitään menetettävää tekee yllättäviä ratkaisuja vain selvitäkseen hengissä. Reisille menneen ryyppyretken jälkeen Andersson vangittiin vedoten sotilaskarkuruuteen ja ajoneuvo varkauteen. Vankileirillä Andersson koki kipua ja tuskaa, jota ei pysty sanoin kuvaan, mutta silti hänen ajatuksensa leiriltä selviämisestä oli ”mikäli selviän täältä ei sellaista paikkaa löydykään missä en pärjäisi”. On absurdia ajatella nykyajan pumpulipilvessä asuvana ihmisenä, että jonkun elämä on ollut lähestulkoon selviytymistarinaa alusta loppuun.

 

En alun perin ajatellut edes kirjoittavani esseetä tästä kirjasta, mutta jokin asia kirjassa herätti ajattelemaan omaa elämää ja sitä mitä tekee ja miksi. Kirja päätyi kuunteluun ihan silkasta mielenkiinnosta suomalaisten sotilaiden elämänkertoihin. Anderssonin elämän tapahtumat muodostuivat hyvin pitkälle hetken mielijohteesta sen koommin isoja suunnitelmia tekemättä. Anderson ei varsinaisesti tiennyt mihin ryhtyy listautuessaan ensimmäistä kertaa muukalaislegioonaan, mutta kesti sen mukanaan tuomat haasteet ja muutokset elämässään. Päätös ryhtyä palkkasotilaaksi kuitenkin muokkasi Andersonin elämää loppu iäksi. Itselläkin sotilaan ura on ollut vaihtoehtona jo ennen opiskelemaan lähtemistä. 3 vuoden opiskelu sekoilun jälkeen, kun viime joulukuussa puolustusvoimilta kilahti kirje postilaatikosta sisään, alkoi armeijan touhut jälleen kiinnostamaan. Tietenkään nykypäivänä ei sotilaanura tuollaista rokkitähden elämää ole, mutta jokin kieroutunut ajatus päässä tuolle tielle haluaa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!