Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Kirjoitettu 19.02.20
Esseen kirjoittaja: Aleksi Heinonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Viisi toimintahäiriötä tiimissä
Kirjan kirjoittaja: Patrick Lencioni
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2. Yhteisöllisyys, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sovimme tiimin kanssa, että jokainen tiimiläinen lukee Viisi toimintahäiriötä tiimissä ennen ensimmäisen sprintin loppua. Patrick Lencioni kertoo mielikuvituksellisen tarinan avulla tiimin viidestä heikkoudesta eli toimintahäiriöstä. Hän avaa asioita keksityllä huipputeknologiayrityksellä sekä kuvitteellisen hahmon Kathryn Petersenin kautta, joka toimii yrityksen uutena toimitusjohtajana. Lencioni painottaa kirjassa, että jokainen viidestä toimintahäiriöstä on toisiinsa kytköksissä. Jos yksikin näistä on pielessä, niin tiimi ei voi olla hyvässä tilanteessa.

 

  1. Luottamuspula

Tiimityön onnistumiseksi luottamuksen rakentaminen on yksi tärkeimpiä palasia. Jos tiimissä ei ole luottamusta, niin tiimiläiset eivät uskalla pyytää apua tai antaa rakentavaa palautetta. Palautteen antamisesta sekä vastaanottamisesta on ollut meidän tiimissä paljon puhetta, se toimii jo yllättävän hyvin, mutta mielestäni siinä on edelleen paljon kehitettävää. Mielestäni tiimissä on hyvä luottamus, mutta joskus tuntuu ettei luoteta siihen, että tekeväthän kaikki oikeasti asioita, jotka edistävät tiimin toimintaa. Se on esiintynyt esimerkiksi ruokapöytäkeskusteluina ja miettimisenä siitä, mitä muut tekevät. Olen sitä mieltä, että silloin täytyy kysyä, jos joku epäilyttää, niin silloin syntyy läpinäkyvyyttä. On kaikkien vastuulla olla läpinäkyviä tekemisistään sekä osata kysyä, jos siihen on tarvetta. Luottamus näkyy tiimissämme siten, että kaikki osaavat myöntää virheensä ja siitä ei syyllistetä vaan keskustellaan rakentavasti. Myös toisten osaamista arvostetaan ja sitä pyritään hyödyntämään resurssien mukaan. Gravissa ei pelätä näyttää tunteita ja osataan olla haavoittuvaisia. Se on mielestäni iso merkki hyvästä luottamuksesta.

 

  1. Konfliktien pelko

Olen sitä mieltä, että konflikteja tarvitaan hyvän yhteispelin tueksi. Väittelyt ja haastaminen tekevät hyvää ajatustyölle, mutta konfliktien käsittelyksi täytyy osata tehdä se rakentavasti eikä hyökätä kenenkään päälle. Tämä tarkoittaa sitä, että väittelyissä asiat riitelevät keskenään ja henkilöt eivät loukkaa toisiaan henkilökohtaisuuksiin menevillä ilkeillä kommenteilla. Kuten Jouko joskus sanoi, asiat riitelevät keskenään eikä ihmiset. Gravista minulla on semmoinen tunne, että osalle uskalletaan sanoa suorempaan ja haastaa, mutta osalle ei uskalleta sanoa suoraan, koska pelätään tunteiden loukkaamista. Tämä on konfliktien käsittelyssä ongelmana, mutta ratkaisuna on se, että asiat osataan tuoda esille oikealla tavalla ja vastaanottajat asennoituvat siten, että asioista puhuminen on vain tiimin kehittämistä varten. Mielestäni konflikteja osataan tuoda hyvin esille treeneissä tai palavereissa, mutta niitä voisi käsitellä myös heti. Palautetreeneissä kuulee aina asioita, jotka on jäänyt jollakin kaivelemaan pidemmäksi aikaa, mutta ei ole uskaltanut sanoa siitä silloin kun olisi ollut aihetta. Odotan, että Gravissa ruetaan haastamaan enemmän ja syntyy rakentavia väittelyjä, jotka vie tiimityöskentelymme uudelle tasolle.

 

  1. Sitoutumisen puute

Tiimiläisten on vaikeaa sitoutua yhteiseen tekemiseen, jos mielipiteitä ei uskalleta sanoa suoraan ja heistä tuntuu ettei ole ollut mukana päätöksenteossa. Tämä juontaa juurensa edellisiin toimintahäiriöihin. Mielestäni tiimissä on muutamia vahvoja persoonia, jotka usein saa tahtonsa läpi ja muutamien mielipiteet jää kuulematta. Aiemmin tämä oli varsinkin ongelmana, mutta nykyään ollaan osattu kysyä kaikkien mielipiteitä, mutta ne ovat usein edelleen myötäileviä. Ollaan kuitenkin saatu luotua kaikkia miellyttävät yhteiset tavoitteet, päämäärän sekä arvot. Gravin brändiuudistuksen myötä kaikille kiteytyi, mihin haluamme mennä ja miksi. Sitoutuminen näkyy myös siinä, että meidän tiimistä on usein kaikki paikalla ja tekevät kokoajan jotain töitä sekä treeneissä on lähes aina kaikki paikalla.

 

  1. Vastuun välttely

Meidän tiimissä lähes kaikilla on joku vastuurooli eli projektipäällikkyys tai johtamisrooli. Jokainen on siinä mielessä ottanut hyvin vastuuta ja jokainen tietää tiimin tavoitteiden luomat paineet. Esimerkiksi Golden Stepiä tavoitellessa jokaisen täytyisi sprinteissä suorittaa kirjapisteet ja asiakaskäynnit, mutta niissä jäätiin kevään ensimmäisen sprintin osalta pahasti jälkeen. Tästä keskusteltiin ja vaadittiin, että jokainen pääsee tavoitteisiin toisen sprintin loppuun mennessä. Olen sitä mieltä, että jos tiimiläiset vaativat toisiltaan niin yhteinen tekeminen paranee. Kaikilla on kuitenkin erilaisia henkilökohtaisia tavoitteita ja mielestäni niitä ei pidä täysin jyrätä sillä, että täytyy tehdä vain asioita, jotka edistävät vain tämän tiimin päämääriä. Tietenkin kaikki yhdessä luodut tavoitteet on suoritettava, mutta on myös pidettävä huoli, että keskittyy omiin mielenkiinnonkohteisiin. Tämä tarkoittaa, että tiimissä on tietynlaisia vastuita ja ne on täytettävä, mutta on oltava myös vapaaehtoisuutta. Meillä seurataan hyvin talon asettamia vaatimuksia, mutta liiketoiminnallisesti ei seurata kauheasti, että miten tiimiläiset tuovat rahaa tiimiin. Olemme päättäneet, että jokainen ottaa käyttöönsä sähköisen kalenterin, jotta saadaan tekemiseen tehokkuutta ja pystytään seuraamaan, mihin henkilöt käyttävät aikansa ja miten ne tuottaa tulosta.

 

  1. Tulosten huomiotta jättäminen

Tiimin on yhdessä huomioitava jokaisen tulokset ja niiden merkitys tiimin kehittymiselle. Jos tiimissä ei keskitytä tuloksiin ja niitä ei millään tavalla seurata, niin junnataan paikallaan eikä pystytä kehittymään. Kun yhteisiin tuloksiin keskitytään ja menestyksestä iloitaan syntyy hyvä ilmapiiri työskennellä. Jokainen varmasti nauttii siitä, että saa kehuja hyvästä suorituksesta. Niin myös kokonainen tiimi. Palkitseminen ja kehuminen on ollut Gravissa aika huonolla tolalla. Puhuimme nyt kuitenkin siitä, että aloitamme jakamaan viikon parhaalle tiimipelaajalle palkinnon. Jääkiekkopiireistä tuttuun tyyliin palkitsemme viikon tiimipelaajan rakennuskypärällä ja edellisen viikon paras antaa palkinnon seuraavalle. Samalla myös keskitymme huonoihin tuloksiin ja mietimme mitä voisimme tehdä paremmin. Nimenomaan tarkoituksena on löytää keinoja kehittää toimintaa eikä lytätä maanrakoon.

 

Koen, että Gravi on jo hyvällä matkalla kohti huipputiimiä, mutta tekemistä on vielä paljon. Kun noudatamme näitä periaatteita pitkällä aikavälillä ja jaksamme olla kärsivällisiä, niin pääsemme varmasti tiiminä pitkälle. Näitä toimintahäiriöitä ja niistä pois pääsemistä täytyy rueta seuraamaan tarkemmin.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!