Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Helvetinviikko

Kirjoitettu 23.03.20
Esseen kirjoittaja: Aleksi Heinonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Helvetinviikko
Kirjan kirjoittaja: Erik Bertrand Larssen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Helvetinviikko – 7 päivää, jotka muuttavat elämäsi. Tämä on kirjan nimi ja vaikka en vielä helvetinviikkoa ole konkreettisesti suorittanut, niin kirjan sisältö sai miettimään omaa elämääni ja tavoitteitani. Erik Bertrand Larssen on tehnyt armeijassa kokemastaan helvetinviikosta muunnelman, jonka kuka tahansa voi toteuttaa. Se koostuu viikosta, jossa jokaisella päivällä on oma teemansa ja siinä täytyy keskittyä kehittämään teeman mukaisia asioita itsessään. Ensimmäiseksi täytyy suunnitella helvetinviikko. Mitä haluat muuttaa elämässäsi?

 

Bertrand Larssen kertoo kirjassaan esimerkin asianajajasta ja lakifirman osakkaasta, jolla on elämässä kaikki hyvin, mutta silti tuntuu ettei mikään tunnu miltään. Minulle heräsi siitä samanlaisia fiiliksiä, mitä itse olen kokenut varsinkin viime syksyn aikana. Päivät olivat miehellä kaikki samanlaisia: nouse ylös, ole väsynyt, mene töihin, tee työt, tule uupuneena kotiin, syö ja katso televisiota, mutta ajattele koko ajan töitä sekä kaikkea mitä jäi tekemättä ja mene vähän liian myöhään nukkumaan. Huomasin itsessäni samoja piirteitä syksyn puolella ja huomasin, että en ole keskittynyt omaan hyvinvointiini ja en ole tehnyt asioita vapaa-ajallani, josta nautin. Silloin päätin, että alan keskittymään näihin kahteen asiaan.

 

Maanantai

Teema: Tavat

Ensimmäisenä päivänä keskitytään tapoihin. Itselläni varmasti vahvin tapa on torkuttaminen aamuisin. Ajatuksena on aina, että haluaisin vain vielä nukkua hetken enkä nousta ylös. Sen seurauksena myös aamupala jää usein kiireen takia syömättä ja vireystaso on heti aamusta alkaen huono. Kirjassa puhutaan siitä, että tapoja voi muuttaa, jos muuttaa ajatusmalliaan. Tärkeintä olisi, että ajatus herättää halun nousta ylös sängystä. Bertrand Larssen käyttää esimerkkinä, että tekee itselleen valmiiksi herkullisen aamiaisen, jota odottaa ja näin herääminen helpottuu.

Päätin tämän teeman luettuani tehdä seuraavat asiat. Aion iltaisin tehdä aamupalan valmiiksi odottamaan jääkaappiin, että se varmasti tulee myös syötyä. Kahvinkeittimen voi ladata myös etukäteen, että aamulla ei tarvitse kuin nappia painaa. Vaatteet valitsen jo illalla tuolin selkänojalle odottamaan seuraavaa päivää ettei niitäkään tarvitse aamulla miettiä. Näiden aamua helpottavien askeleiden lisäksi aion urheilla vähintään tunnin päivässä.

 

Tiistai

Teema: Moodi ja keskittyminen

Golfinpelaaja ei saa tehdä seuraavaa eli antaa lyönnin ohjata tunteita vaan pitäisi tunteiden antaa ohjata lyöntiä. Tällä tarkoitetaan sitä, että missä moodissa on ja mihin keskittyy, niin silloin paranee myös onnistumisen mahdollisuus. Täytyisi pystyä etukäteen miettimään, millaisella moodilla lähtee päivään. Tiimiakatemian arjessa tämä näkyy esimerkiksi treeneissä. Tuleeko sinne kyllästyneenä vai innostuneena? Kun treeneihin tulee innostuneena, niin varmasti saa niistä myös paljon enemmän irti. Tämä vaatii opettelua ja täytyy ottaa selvää, missä mielentilassa milloinkin pitäisi olla ja miten siihen pääsee.

Minulla on joskus todellisia hankaluuksia keskittyä asiaan, mitä teen. Helposti rupean tekemään jotain aivan muuta. Keskityn silloin täysin, kun teen jotain mikä on minulle intohimo. Minulle esimerkiksi jääkiekon seuraaminen tai pelaaminen on sellainen asia, jossa olen täysin keskittynyt ja en ajattele mitään muuta. Yritän jatkossa saada samanlaista fiilistä kaikkeen tekemiseeni. Aion tulevaisuudessa suunnitella tarkemmin, mitä teen ja milloin. Silloin pystyn varmasti keskittymään paremmin ja saamaan moodin, joka edesauttaa tekemistä.

 

Keskiviikko

Teema: Ajanhallinta

Suunnittelusta päästäänkin mukavasti ajanhallintaan. Tämä on itselleni ollut erittäin haastavaa, koska olen koko elämäni ollut päivä kerrallaan eläjä. Tiimiakatemia vaatii paljon itsensä johtamista ja sen takia minun on pitänyt kovasti harjoitella myös ajanhallintaani. Juuri syksyllä huomasin, että en osannut priorisoida asioitani, tilanne ei pysynyt hallinnassa ja en osannut laittaa kalenteriin tarkasti, mitä milloinkin teen. Huomasin, että silloin aloin uupua, kun en oikein tiennyt mitä pitäisi tehdä tai mistä aloittaa vaikka hommaa oli paljon.

Kirjassa annetaan neuvoksi, että täytyy ensiksi laatia vuosisuunnitelma. Vuosikalenteriin merkitään tärkeitä deadlineja, tehtäviä ja lopullisia tavoitteita. Myös muut tärkeät päivät esimerkiksi syntymäpäivät on merkittävä etukäteen. Seuraavaksi pitää tehdä kuukausisuunnitelma ja siihen lisätään yksityiskohtaisempia asioita esimerkiksi kokouksia ja niistä täytyy priorisoida tärkeimmät. Kuukausisuunnitelmalle täytyy varata aikaa sen suunnittelemiseen. Sitten on vielä viikkosuunnitelma, joka pitäisi suunnitella aina sunnuntai-iltana sekä päiväsuunnitelma, jonka voi laatia edellisenä iltana tai heti aamulla.

Olen kovasti opetellut kalenterin käyttöä ja vaikka en sitä vielä täysin hallitse, niin olen siitä huomannut olevan paljon hyötyä. Kun olen varannut kalenterista aikaa tiettyjen asioiden hoitamiseen, niin voin keskittyä vain hoitamaan sitä. Kirjassa puhutaankin siitä, että on tärkeää tehdä vain yksi asia kerrallaan. Syksyllä ja alkuvuodesta huomasin akatemialla ollessa poukkoilevani paikasta toiseen, jos joku minulta kysyi apua tai kysyi olisiko minulla hetki aikaa. En osannut sanoa ei ja keskittyä vain omaan tekemiseen, mutta nyt olen varannut kalenterista aikaa, että hoidan yhden asian kerrallaan. Aion jatkossa myös rakentaa päiväni niin, että hankalimmat tehtävät ovat heti aamusta. Silloin päivä helpottuu askel kerrallaan.

 

Torstai

Teema: Pois mukavuusalueelta

Torstai on helvetinviikon rankin päivä. Se opettaa, että voi venyttää rajoja paljon pidemmälle kuin uskookaan. Torstaina on tarkoitus hoitaa kaikki rästiin jääneet tehtävät, myös ne epämukavat. Silloin ei saa jättää mitään tekemättä ja töiden lykkääminen on kielletty. Töitä on myös tehtävä vuorokausi nukkumatta ja sosiaaliset mediat on kielletty. Kaikki suurimmat pelot on kohdattava.

Minulle ei tule tällä hetkellä mieleen mitään, mikä olisi jäänyt tekemättä tai mikä pelottaisi. Uskon kuitenkin, että kokonainen vuorokausi töitä tekemällä opettaisi paljon. Minulle kirjapisteet on aina ollut hankalaa, joten täytyy varmaan joskus kokeilla, että tekee kokonaisen vuorokauden vain kirjojen parissa. Silloin varmasti tajuaa, että kannattaisi lukea joka päivä edes pieni hetki.

 

Perjantai

Teema: Lepo ja palautuminen

Perjantain tarkoituksena ei ole levätä vaan tehdä normaali työpäivä. Sen tarkoituksena on opettaa, kuinka löytää keinoja piristyä ja lepuuttaa aivoja myös väsyneenä. Päivän aikana oppii myös ymmärtämään palautumisen arvon. Omassa tekemisessä olen huomannut, että pieni happihyppely helpottaa jo paljon työskentelyä. Samoin vaihtelevat työtehtävät piristävät. En usko, että pystyisin tekemään vain samaa koko päivän, mutta liiallinen vaihtelu vaikeuttaa keskittymistä kuten aiemmin mainitsin. Huomasin myös alkuvuodesta, että erinomainen nollaus päivän keskellä oli kun otti kirjan käteen ja istahti hetkeksi hierontatuoliin ja lueskeli 15-20 minuuttia kirjaa. Aion jatkaa tätä myös tulevaisuudessa.

 

Lauantai ja sunnuntai

Teemat: Sisäinen dialogi ja uusi näkökulma elämään

Lauantai on aikaa ajatella omaa itseään. Missä olen hyvä? Mitkä ovat vahvat puoleni? Milloin viimeksi kaikki sujui hienosti? Siinä on muutama esimerkkikysymys, joita lauantaina täytyisi käydä mielessään läpi. Lauantain tärkeimpänä asiana on, että täytyisi ajatella itsestään myönteisesti. Sunnuntain tarkoituksena on purkaa helvetinviikko ja miettiä, mitä uutta siitä on saanut.

 

Omaan hyvinvointiini keskittymiseen auttaa varmasti kun luin tämän kirjan. Aion toteuttaa helvetinviikon tämän kevään aikana. Nyt täytyy suunnitella ajankohta, jolloin helvetinviikon toteuttaa sekä suunnitella sen sisältö ja juuri ne asiat missä haluan olla parempi. Haluan saada helvetinviikon avulla itsestäni parhaan mahdollisen irti ja huomata, että minusta on parempaan ja parempaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!