Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Trenders

Kirjoitettu 31.03.20
Esseen kirjoittaja: Aleksi Heinonen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Tiimiakatemia Trenders - talouden ja sijoittamisen trendit
Kirjan kirjoittaja: Tiimiakatemian tapahtumat
Kategoriat: 1. Oppiminen, 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.10 Tapahtumat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimiakatemia Trenders

Tiimiakatemia Trenders -webinaari järjestettiin aiheesta talouden sekä sijoittamisen trendit. Puhujina olivat Varapuu valmennusyhtiön perustaja Mikko Sjögren. He Varapuulla valmentavat itsenäiseen sijoittamiseen eivätkä anna suoranaisia sijoitusvinkkejä. Toisena puhujana oli Mimmit sijoittaa perustaja ja podcastista tunnettu Pia-Maria Nickström. COVID19-viruksen takia on taloudessakin tapahtunut suuria muutoksia ja tämä etätapahtuma sattui hyvin ajankohtaiseksi.

 

Tilanne nyt

Mikko Sjögren mainitsikin, että tilanne on nyt erittäin haastava. Hän painotti sitä, että oman toimintakyvyn säilyttäminen on kaiken A ja O sekä nyt täytyy olla kartalla tilanteesta. Markkinatilanteen vuoksi he ovat onnekkaassa asemassa, jotka ovat pystyneet rakentamaan itselleen 2-6kk puskurin. Se tarkoittaa sitä, että rahaa olisi säästössä ns. pahan päivän varalle. Nyt se hetki on monelle totta. Mihin suuntaan pörssit kehittyvät? Vastaus on, että kukaan ei tiedä ja siksi sijoitusten osalta ei kannata tässä vaiheessa tehdä hätäiltyjä päätöksiä varsinkin, jos on pitkäaikaisia sijoituksia.

 

Menojen karsiminen

Jos menot ovat suuremmat kuin tulot, niin monelle se tarkoittaa, että täytyy ottaa lainaa päästäkseen takaisin raiteilleen. Toki siihen täytyy luoda strategia takaisinmaksusta ettei nykyisen tilanteen rauhoituttua olla velkakierteessä. Toinen vaihtoehto on karsia menoista. Ainakin omalla kohdallani menot vähenevät huomattavasti, koska nyt ei ole mahdollisuutta esimerkiksi lähteä katsomaan jääkiekkoa tai juomaan ravintolaan olutta. Rahaa jää varmasti tässä suhteessa vähän paremmin säästöön. Gravin menot ovat onneksi muutenkin hyvin pieniä ja koostuu lähinnä kirjanpitokuluista sekä Tiimiakatemian sisällä olevista kuluista. Säästöä tulee kuitenkin siinä, että nyt ei voida järjestää saunailtoja tai lähteä asiakaspäiville, jotka ovat olleet isoja kulueriä.

 

Mistä lisää rahaa?

Mikko myös painotti, että nyt on hyvä aika keksiä uusia asioita, joilla tehdä lisää rahaa. Me Gravissa loimme tueyrittajaa.fi sivuston auttamaan yrityksiä tässä tilanteessa. Se ei tuota meille suoranaisesti tuloja, mutta olemme ajatelleet, että hyöty konkretisoituu tulevaisuudessa. Saamme paljon hyviä kontakteja ja tilanteen normalisoiduttua voimme varmasti hyötyä tästä projektista. Tämä projekti on myös muutenkin hyvää oppia esimerkiksi nettisivujen ylläpidosta sekä sosiaalisen median hyödyntämisestä. Monet yritykset varmasti hyötyvät tästä tilanteesta. Voisin ainakin kuvitella, että Wolt ja Foodora tekevät tällä hetkellä paljon rahaa ruuankuljetuksilla sekä kaikki etätyökalut esimerkiksi Teams ja Zoom ovat varmasti nousussa.

 

Hajauttaminen

Sekä Mikko että Pia-Maria puhuivat hajauttamisen merkityksestä. Osakkeita voi ostaa suoraan yrityksestä kuten esimerkiksi Koneen osakkeita, mutta helpommin sekä pienemmällä sijoituksella voi ostaa osakerahastoa, jossa on useita yrityksiä. Pia-Maria käytti esimerkkinä, että osake on mango ja rahasto on hedelmäsalaatti. Sijoituksia kannattaa hajauttaa maantieteellisesti, ajallisesti sekä toimialakohtaisesti. Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta osaketta (OMXH25) on rahasto, jossa on osakkeita monelta eri toimialalta esimerkiksi teknologiasta ja teollisuudesta. Itselläni on rahoja kiinni muutamassa rahastossa ja ne on hajautettu maantieteellisesti sekä toimialakohtaisesti. Olen aloittanut rahastot pienellä pääomalla ja nykyään menee pieni siivu kuukaudessa rahastoihin.

 

Koron korko

Mikko kertoi esimerkin siitä, että jos pystyy 20-vuotiaana laittamaan 100€ sivuun joka kuukausi, niin koron korko mahdollistaa, että 65-vuotiaana on miljoonan euron varat. Pia-Maria kertoi myös oman esimerkkinsä kautta korkoa korolle -ilmiöstä ja painotti, että mitä pidempään rahaa pitää salkussa, sitä paremmin se kasvaa korkoa. Kuulostaa hienolta ja houkuttelevalta, mutta tässä elämäntilanteessa ei ole kauhean paljon rahaa, mistä laittaa säästöön. Pia-Maria kannusti, että sijoittaminen kannattaa aloittaa heti ja vaikka hyvin pienelläkin summalla. Menoista karsiminen laittoi kyllä ajattelemaan, että mistä voisi vielä itse karsia, jotta rahaa jäisi enemmän säästöön. Omana ajatuksena kuitenkin on ollut, että haluan usein nauttia juuri tästä hetkestä enkä ole niinkään ajatellut pitkälle tulevaisuuteen. Syytä ehkä olisi. Mikko kertoi myös pari kirjavinkkiä: Vaurastumisen reseptit ja Tunne taloutesi, jotka täytyy jossain vaiheessa lukaista itsekin.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!