Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Paranoidi optimisti

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kokeilin pitkästä aikaa kuunnella yhden kirjan BookBeatista ja otin kuunteluun Risto Siilasmaan Paranoidi optimisti – Näin johdin Nokiaa murroksessa. Olemme viime aikoina puhuneet paljon resilienssistä ja ajattelin tämän kirjan olevan siihen hyvä. Paranoidi optimisti käsittelee paljon hallituksen ja johtoryhmän toimintaa, jonka kautta kirja toi itselleni uusia ajatuksia johtamiseen ja siihen, miten toimia kun elämme muutoksen keskellä. Kaikki meistä on elänyt jatkuvan muutoksen parissa tänä vuonna ja se on vaatinut paljon voimavaroja.

 

Yrittäjämäinen johtajuus

Kuten aiemmin mainitsin, niin kirjassa pureudutaan paljon hallituksen ja johtoryhmän toimintaan, mutta en tässä esseessä lähde kauheasti sitä purkamaan. Minulle kolahti eniten kirjassa monesti mainittu yrittäjämäinen johtajuus. Se tarkoittaa käytettävissä olevien resurssien arvioimista ja niiden käyttämistä parhaalla mahdollisella tavalla yrityksen suorituskyvyn ja kilpailukyvyn kehittämiseksi. Yrittäjämäinen johtajuus on myös oppimista siten, että näkee uusissa ja haastavissakin tilanteissa mahdollisuuden oppia uutta. Risto Siilasmaan mukaan yrittäjämäinen johtajuus edellyttää paranoidia optimismia. Sillä tarkoitetaan, että uskoo aina ratkaisun olevan olemassa vaikka tilanne olisi kuinka hämmentävä tai pelottava tahansa. Samalla on myös oltava paranoidi ja mietittävä mikä voisi mennä pahasti vikaan. Näin varaudutaan ongelmiin, koska ongelmia on aina. Kun ongelmia pystytään tunnistamaan, niin pystytään selvittämään, miten ne voidaan välttää ja pystytään minimoimaan ongelmien vaikutuksia. On hyvä tehdä suunnitelmia pahimman mahdollisen varalle, mutta on oltava samalla optimistinen, että kaikesta selviää. Olen sitä mieltä, että kun on mietitty mahdollisimman monta eri skenaariota, niin muutoksen tullessa pystytään heti ottamaan ohjat eikä jäädä tuleen makaamaan.

 

Vastuuntunto

Kuinka yrittäjämäinen johtajuus näkyy toimintakulttuurissa? Siilasmaa painottaa kirjassaan luottamusta ja sitä, että luottamus vahvistuu kun tehdään asioita yhdessä. Tätä asiaa olemmekin Gravissa vaalineet jo pitkään, mutta meillä ei tällä hetkellä ole ollut mitään koko tiimin projektia, joten olemme viime aikoina vähän ajautunut pois yhdessä tekemisestä. Luottamuksen mukana tulee toimintakulttuuri, jossa eri skenaarioista uskalletaan haastaa ja niistä pystytään keskustelemaan. Olen huomannut, että uuden johtoryhmän aikakaudella asioita ollaan jyrätty aika isosti eteenpäin johtoryhmän toimesta eikä kaikkia gravilaisia olla otettu mukaan päätöksentekoon. Kukaan ei ole kuitenkaan lähtenyt kyseenalaistamaan toimintaa. Miksi? Kirjassa puhuttiin vastuuntunnosta yrityksen sisällä. Se tarkoittaa, että välittää aidosti kaikesta, mitä yrityksessä tapahtuu. Olipa kyseessä sitten rivityöntekijä tai toimitusjohtaja. Siilasmaa kertoi esimerkin siitä, että vuokra-autoa ei koskaan pidetä yhtä hyvin kuin omaa autoa. Olen huomannut, että osa gravilaisista on jo ajatellut pidemmälle tulevaisuuteen ja näkevät Gravin olevan yksi askel uralla, joka tullaan hautaamaan valmistumisen jälkeen. Osalla taas on hirveä into viedä Gravia edelleen kohti huippuyritystä tai tiimiä. Tässä tulee minun mielestäni tiimin sisällä esiin vuokra-auton ja oman auton vertauskuva. Uskon ettei kaikki ole enää ollut samalla tavalla halukkaita Gravin toiminnan kehittämiseen, koska moni on jo löytänyt vahvasti suuntansa, mutta osalla se on vielä etsinnässä.

 

Olemme miettineet Gravin tavoitteita pitkin syksyä ja se on ollut todella hankalaa. Teimme yhdessä tavoitteet alkusyksystä, mutta sitten niitä on alettu muuttamaan ja vieläkään ei ole mitään konkreettista tavoitetta, joka ohjaisi meidän toimintaa. Hankalaksi tavoitteiden luomisen on tehnyt nimenomaan se, että jokaisella on erilaisia henkilökohtaisia tavoitteita. Olemme muutamia tavoitteita pystyneet luomaan, joihin varmasti jokainen on valmis sitoutumaan ja ne ovat Diamond Step sekä yhteiset reissut. Kun saataisiin vielä luotua liiketoiminnallisia tavoitteita, jotka motivoivat ja sitouttavat porukkaa, niin vastuuntunto heräilee varmasti kaikilla. Silloin pystymme myös lisäämään luottamusta toisiimme kun tarkastelemme tavoitteita yhdessä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!