Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Inspiroitunut

Kirjoitettu 14.12.20
Esseen kirjoittaja: Arttu Hietala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Inspiroitunut
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Inspiroitunut

Inspiroitunut on kirja kaikille, jotka haluavat menestyä muuttuvassa työelämässä. Se toimii apuvälineenä inspiroivan ja tuottavamman työn, kukoistavan yrityskulttuurin sekä henkilökohtaisten johtamistaitojen kehittämisessä.

’’Mikäli haluat oppia, miten voittava tiimi rakennetaan ja kuinka kasvaa itse voittajaksi, niin tämä kirja on täysin sinulle.’’ Aki Riihilahti. Olen täysin samaa mieltä.

 

Kirja on jaettu kolmeen osaan, jossa käsitellään johtamista kolmelta eri kantilta. Yrityksen näkökulmasta, joukkueen näkökulmasta ja johtajan näkökulmasta. Olen puhunut paljon esseissäni työkulttuurin muutoksista vuosien varrella. Nyt maailma on etänä, yrityskulttuurin voima on isoimmillaan ja jokaisen yksilön pitäisi osata johtaa itseään tällä hetkellä todella hyvin. Sitoutumisen merkitys yritykselle on siis valtavassa roolissa.

I Yritys

Yrityksissä iso KPI mittari tekemiselle on tuottavuus. Asiat pitäisi edetä, kuin liukuhihnalla konsanaan, siten että liukuhihna ei kulu puhki. Vertauskuvaa voidaan käyttää myös ihmisiin, kun isona erottautumistekijänä tällä hetkellä toimii tehokkuus. B2B puolella tehokkuutta mitataan jo ensimmäisestä kontaktista, jolloin on mahdollista luoda asiakkaaseen jo vaikutus. Se tarkoittaa myös sitä, että tiimi on inspiroitunut ja motivaatio on korkealla tekemisessä. Yksi iso osa on myös, että ollaan ylpeitä omasta tekemisestä. Innovaatiot ja tärkeys omaan tekemiseen edellyttää innostusta. Edelleen näemme työelämässä paljon yrityksiä, joiden yrityskulttuurista aistitaan samointien, että työympäristö ei vaikuta hirveän innostuneelle. Se tarttuu ja asiakaskokemus voi kärsiä. Alla oleva kaavio esittää tuottavuuden kaavan.

 

Tyytyväiset työntekijät ovat henkilöitä, jotka

 • Työskentelevät turvallisessa ympäristössä
 • Saavat käyttöön tarvittavat työvälineet
 • Voivat suorittaa työn tehokkaasti ilman turhaa byrokratiaa
 • Saavat työstään arvostusta

Toisella tasolla sitoutuneet työntekijät, jotka

 • Ovat osa poikkeuksillista tiimiä
 • Saavat toteuttaa työtehtävään itsenäisesti
 • Oppivat ja kasvavat työssään joka päivä
 • Tekevät työtä, jolla on vaikutus

Inspiroituneet työntekijät ovat henkilöitä, jotka

 • Saavat yrityksen missiosta inspiraation ja tarkoituksen työhönsä
 • Saavat inspiraatiota yrityksen johtajilta

 

Tämä kaavio on hyvä tapa mitata yrityksen tekemistä. Sen vierelle voidaan asettaa myös Tiimiakatemialta tuttu kehäteoria. Nämä yhdistämällä saadaan varmasti todella hyvä kokonaiskuva, missä yrityksen toiminta menee tällä hetkellä yrityskulttuurin ja tehokkuuden saralta. Oikea asennoituminen on kulma kivi, jossa ihmisillä on usein kaksi eri toimintamallia: Ihmiset, joille on tärkeää jatkuva kehitys ja ihmisiin, joille on tärkeää täydellisyyden tavoittelu.

Täydellisyyden tavoittelija ei tee elämästään helppoa, joka asia halutaan, tehdään viimisen päälle, joka johtaa usein väsymiseen ja ylikierroksilla olemiseen. Jatkuva täydellisyyden tavoitteleminen ei vaan toimi loppupeleissä. Jatkuva oppija ei vaan kilpaile jatkuvasta paremmuudesta, vaan etsii omaa potentiaalia. Tunnistan, että meidän tiimissämme on molempia sakkeja, mutta mitä pitemmälle on tiimin kanssa päästy, niin sitä paremmin ajatusta; Ota kaikki mahdollinen potentiaali irti itsestäsi on noussut meidän yrityskulttuurin keskeyteen. Tämä ajatus on itseasiassa myös mukana meidän 2021 strategiassa, kun Veera nousee tiimiliideriksi.

 

Kolme hyvää työkalua kehittää molempia ’’ihmispersoonia’’ eteenpäin:

 

 1. Keskity kehitykseen täydellisen suorituksen sijaan.

Vaikka et saavuttaisi lopullista tavoitetta, niin on hyvä käydä läpi missä asioissa on kehittynyt ja missä on kehittämisen varaan. Tämän takia väitän, että tiimissä tärkeimpiä treenejä on palautetreenit, jossa käydään keskustelua juuri sinun näkövinkkelistäsi. Olen ainakin pitänyt itse tätä tosi tärkeänä

 

 1. Keskity tuloksien tuijottamisen sijaan prosessiin, jota teet jatkuvasti.

Menestystä voi mitata monesta eri näkökulmasta, mutta usein sitä mitataan tuloksila. Realiteetti on, että vain osa ihmisistä menestyy ja muut jäävät lipomaan näppejä rannalle. Epäonnistuminen on osa menestymistä. Epäonnistu ja opi niistä. Mitä enemmän viettää aikaa negatiivisten suorituksien parissa, sitä synkemmältä maailma näyttää.

 1. Korosta onnistumista

Kun onnistut, niin muista miettiä miksi onnistut. Onnistumiset ovat aina sprinttejä, joiden avulla oppia ja kokemusta on kertynyt paljon. Onnistuminen on usein hyvä ja tunteellinen fiilis. Kun on saanut jotain aikaiseksi, niin on hyvä muistella myös heikolla hetkellä onnistumisia, mitä on elämässään kokenut! 🙂

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!