Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiakatemia-Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi

Kirjoitettu 14.12.20
Esseen kirjoittaja: Veeti Rastas
Kirjapisteet: 3
Kirja: Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi
Kirjan kirjoittaja: Timo Lehtonen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2. Yhteisöllisyys, 3. Yrittäjyys, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Timo Lehtonen Tiimiakatemia-Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi

Oma tieni Akatemialle syntyi hieman summanmutikassa kun olin tekemässä ystäväni kanssa nuorisotyöprojektia jossa toteutimme nuoren naisen unelmaa päästä lappiin. Aloimme etsiä yhteistyökumppaneita/töitä jotta saamme reissun kustannettua. Kävimme tiimiakatemialla keskustelemassa mikä homman nimi on. Saimme sitä kautta töitä kotakahvilasta, josta meille maksettiin hyvät liksat. Siellä teimmekin suurimmanosan rahoista reissua varten. Lapissa saimmekin puhelun jossa minua ja ystävääni kysyttiin saunalautalle kesäksi. Sain näiden akatemia kokemusten kautta hyvän kuvan akatemian toiminnasta ja päätinkin itse hakea samaiseen kouluun. 2 vuotta myöhemmin täällä ollaan.

Tiiminä

Dialogi

Dialogin säännöt, jotka kirjasta löytyvät.

  1. Kuuntele
  2. Kunnioita
  3. Puhu sydämestäsi
  4. Odota vuoroasi

Mielestäni olemme tiimin kanssa menneet syksystä paljon eteenpäin näissä dialogin säännöissä. Treenit ovat olleet paljon mieleisempiä kun noudatamme näitä sääntöjä ja olemme ottaneet opiksi aikaisemmista treeneistä. Niin monesti ennen on saanut kuulla sen että ”älä vittu puhu päälle”. Mikä on epäkunnioittavaa toista kohtaan. Kyseistä lausetta kuulee nykyään hyvin harvoin. Eli vuoroa osataan odottaa ja kunnioitetaan toisen vuoroa. Jengi myös puhuu hyvin paljon avoimemmin. Meillä oli yhdet ”mikä harmittaa” treenit ja tuntuu että ne avasi hyvin paljon meidän tiimin yhteishenkeä avoimempaan ja positiivisempaan suuntaan.

Tiiminkehitysvaiheet

Tuntuu että olemme Valetiimin ja Potentiaalinen tiimi välillä. Koen, että emme enää pyri miellyttämään toisiamme ja alamme oppimaan toinen toistamme ja hyväksymme että jokainen on erilainen. Tulemme myös hyvin toimeen keskenämme. Kuten mainitsinkin niin treenit ovat menneet eteenpäin ja osaamme halutessamme käydä hyvinkin rakentavaa ja avointa dialogia. Toisaalta konfliktien välttely on yksi syy siihen miksi koen että olemme näiden kahden tiiminkehitysvaiheen välillä. Projektien kanssa on myös hieman ongelmia saada rullaamaan kunnolla. Ehkä me kallistumme vielä enemmän valetiimin puolelle, mutta todellinen tiimi ei ole kaukana.

Meillä on halukkuutta saada tiimin yhteinen projektia aikaan, mutta emme ole sellaista vielä löytäneet. Se olisi meille tiiminä erinomainen kehityksen ja yhteishengen lisäboostaaja. Toivon todella, että sellaisen vielä löydämme.

Haluan lopettaa tämän siihen, että jokainen meistä on täällä vastuussa itsestään, enkä halua että kukaan nojaa iikaa omaan tiiminsä vaikka se meidän kaikkien rakas kotipesä onkin. Jokaisen olisi hyvä uskaltaa lähteä rohkeasti kokeilemaan siipiään muidenkin tiimiläisten kanssa, mitä toki muutama hienosti onkin lähtenyt tekemään. Haetaan jokainen muiden tiimiläisten kanssa tekemisen kautta oppeja ja koppeja ja rakennetaan meistä huipputiimi!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!