Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

7 habits of highly effective people

Kirjoitettu 16.02.19
Esseen kirjoittaja: Riku Pulkkinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: The 7 habits of highly effective people
Kirjan kirjoittaja: Stephen R. Covey
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 9.01. Oppiminen, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

      1.Ennakoi ”Be proactive”

Ensimmäinen tapa jonka Covey kirjassa mainitsi, oli ”Be proactive” eli suomeksi ”ennakoi”. Miksi pitäisi olla huolestunut asioista, joihin ei voi itse vaikuttaa? Ennakoinnilla on paljon tekemistä sen kanssa, miten elät elämäsi ja miten ajattelet ympärilläsi olevia asioita. Näetkö asioita positiivisella vai negatiivisella näkökulmalla? Kun heijastavat kirjan kohtia itseni voin sanoa, että olen aktiivinen henkilö ja tykkään pitää itseni kiireisenä. Näen itseni sellaisena, joka yleensä ajattelee asioiden myönteistä puolta mutta välillä mietin liikaakin asioita, joihin en sillä hetkellä pysty vaikuttaa.

 

  1. Aloita päämäärällä ”Begin with the end of mind”

Aloita selkeä päämäärä mielessä. Covey sanoo, että voimme käyttää mielikuvitusta kehittääksemme näkemyksen siitä, miksi haluamme tulla ja käyttää omatuntoamme apuna päättääkseen, mitkä arvot ohjaavat eteenpäin.

Useimmat meistä pitävät itseämme melko helposti kiireisenä. Teemme kovasti töitä voittojen saavuttamiseksi. Ylennykset, korkeammat tulot, enemmän kehuja, mutta emme usein pysähdy ja mieti että miksi teemme näin? Emme kysy itseltämme, onko nämä ne asiat, joihin keskitymme niin kovasti, meille todella ne kaikista tärkeimmät asiat.

Meidän on pyrittävä olemaan periaatteellisia. Meidän pitäisi tunnistaa omat periaatteet, joiden mukaisesti meidän on elettävä elämäämme. Tämä antaa meille ohjeita, jotka meidän on yhdenmukaistettava käyttäytymisemme ja arvojemme kanssa.

 

  1. Asiat tärkeisjärjestykseen ”Put first things first”

Jotta voisimme hallita itseämme tehokkaasti, meidän on ensin asetettava asiat tärkeysjärjestykseen. Pitää osata kurinalaisesti priorisoida jokapäiväiset toimet perustuen siihen, mikä on tärkeintä, ei välttämättä kaikkein kiireellisintä.

Kohdassa kaksi kirjoitin arvojemme määrittämisen tärkeydestä ja siitä, mitä meidän on tarkoitus saavuttaa. Asiat tärkeysjärjestykseen laittamisessa on kyse näiden tavoitteiden noudattamisesta ja ensisijaisten pienten asioiden toteuttamisesta päivittäin ja hetkellisesti saavuttaaksesi päämäärän.

Jotta kurinalaisuus ja keskittyminen pysyisi kohti asettamia tavoitteita, on oltava tahdonvoimaa ja tehdä niitäkin asioita, joista ei pidä sekä on toimittava arvojemme mukaisesti eikä toimia päättömästi milloin tahansa.

 

  1. Kaikki voittaa ”Think Win win”

Neljännen tavan mentaliteettina on, että kaikki voittaa. Covey kuvaili tätä osaa sanomalla, että voit aina voittaa jonkun toisen, mutta sen toisen ei välttämättä tarvitse hävitä. Työskentely yhdessä suuremman saavuttamiseksi on aina parempi kuin oman ja kilpailevan työn tekeminen. Kilpailu muuttuu usein kielteiseksi, mikä on huonompi kuin voisi saavuttaa suurta yhdessä. Liiketoiminnassa on erittäin yleistä, että suuret yhteistyöhankkeet toimivat vain omalla liiketoiminnallaan. Esimerkiksi pienyritykset ja yrittäjät voivat hyötyä toistensa kasvusta ja toistensa tukemisesta. Pitkällä aikavälillä se olisi parempi. Paras mahdollinen tilanne on kun molemmat osapuolet hyötyy tasavertaisella tavalla.

 

  1. Kuuntelee niin että yrität ymmärtää ”Seek to understood”

Viides kohta kertoi ymmärryksestä, Covey kertoi, että pitää pyrkiä ymmärtämään, mutta kuunteletko niin että ymmärrät? Tässä mielessä voit todella välttää väärinkäsityksiä eri tilanteissa ja olla siten tehokkaampi kuin hukata aikaa yrittää ratkaista niitä.  Ymmärtääksesi sinun täytyy kuunnella ja laittaa itsesi toisen henkilön kenkiin. Henkilöiden täytyy todella ymmärtää toisiaan ja heidän näkökulmiaan kuuntelemalla päästäkseen suurempaan kuvaan. Tämä auttaa välttämään konflikteja ja ei toivottuja tilanteita.

 

  1. Synergia ”Synergize”

Kuudes tapa on synergia, se täydentää aiempia ymmärryksellä ja sillä on arvoa muiden henkilöiden näkökulmasta, meillä on mahdollisuus luoda synergiaa, joka antaa meille mahdollisuuden nähdä mahdollisuuksia luovuuden kautta. Miksi tehdä asioita yksin, kun voi tehdä myös porukassa? Tuki ja turva on yksi asia mikä tiimiakatemialla on tärkeää ja löytämällä samanhenkisiä ja luotettavia ihmisiä ympärillesi mahdollistaa moniakin asioita.

 

  1. Teroita saha ”Sharpen the saw”

Viimeinen kohta toi kaiken yhteen. ”Muista teroittaa sahaa” tarkoittaa, että tehokkuuden vuoksi sinun pitää pitää itsesi terävänä, niin kuin saha. Opi, elä terveellisesti, tunne itsesi ja tee asioita, jotka tuntuu hyvältä itsestäsi. Etsi mahdollisuuksia, jotka auttavat sinua tulemaan paremmaksi ja ymmärrettävämmäksi ihmiseksi. Tämä on jotain, jota näen, että minusta puuttuu. Yleisin tekosyy, joka ei keskity näihin tärkeisiin asioihin, on ajan puute.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!