Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

7 Habits of highly effective people

Kirjoitettu 01.06.15
Esseen kirjoittaja: Roosa Pihlajamäki
Kirjapisteet: 2
Kirja: 7 Habits of highly effective people
Kirjan kirjoittaja: Stephen R. Covey
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.3. Oppivan organisaation ja tiimiyrityksen kehittämistyökalut, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 3.4. Uusia tuulia ja haasteita yrittämiseen, 6.3. Brandi ja mielikuvien kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 1. Be proactive
  Kuvitellaan, että olet menossa ystäviesi kanssa piknikille. Kaikki tarjoilut on valmisteltu, paikka valittu ja ystäväsi ovat kohta tulossa. Yhtäkkiä alkaa sataa. Miten reagoit ?
  Reaktiivinen ihminen: ”Voi ei !! Piknik on pilalla”, ja masentuneena soittaa ystävilleen tunnin mittaiset puhelut peruen piknikin ja manaten ukkosjumalat alimpaan helvettiin.
  Proaktiivinen ihminen: ”No voihan, täytyy näköjään vaihtaa piknikpaikkaa” ja soittaa ystävilleen, että näköjään sää ei ole meidän puolella mutta tulkaapa minun luokse niin pistetään meidän olohuoneen lattia koreaksi !
  Ero on siis suhtautuminen. Proaktiivisen ihmisen ajatus liikkuu asioiden ympärillä, mitä hän VOI tehdä ja mihin hän VOI vaikuttaa, kun taas reakiivinen keskittyy valittelemaan kohtaloaan. BE PROACTIVE: Kohtalomme on meidän käsissämme. Me voimme VALITA eikä tarvitse tyytyä ”kohtalon tarjoamaan”. On asioita, joihin voimme ja joihin emme voi vaikuttaa. Keskitytään etsimään niitä, joihin voimme !
 2. Begin with the end in mind

Mitä haluaisit sinusta sanottavan elämäsi päätteeksi ? Tämä saattaa kuulostaa rajulta, mutta kun alat sitä tosissasi miettiä, tapahtuu jotain jännittävää. Kaikkien arvojesi joukosta, mitä aktiivisesti mielessäsi pyörii, tai mitä arvoiksesi kuvittelet alkaa nousta esiin ne tärkeimmät. Mitä ovat ne asiat, joita TODELLA haluat elämältäsi ? Viekö nykyinen polkusi kohti niitä ? Jos ei, olisiko arvot syytä määrittää uudelleen ?

 

 1. Put first things first

Tämä saattaa kuulostaa itestäänselvyydeltä, mutta ajattelepa asiaa uudestaan. Teetkö todella niin ? Mitkä ovat sinulle ne kaikista tärkeimmät asiat ? Käytätkö suurimman osan ajastasi näihin, vai johonkin muuhun ? Valitettavan usein vastaus kallistuu toiseksi esitetyn vaihtoehdon puolelle. Otetaan esimerkkinä terveys. Kuinka paljon aikaa käytät lenkkeilyyn, terveellisiin ruokailutottumuksiin (kuten säännöllisen rytmin ylläpitoon) ja laitatko todella nämä asiat etusijalle ? Entäpä sitten perhesuhteet ? Milloin olet viimeksi soittanut isovanhemmillesi ? Entäpä käynyt sisarustesi kanssa tekemässä jotain hauskaa yhdessä ?
Pohdi, millaisiin asioihin aikasi todella käytät. Saatat yllätyä kuinka paljon aikaa kuluu kaikkeen, mitä emme miellä tärkeäksi elämässämme.

 

 1. Think win-win

Ihminen on luonnostaan melko itsekäs otus. Menestystä janoavat haluavat aina olla parempia kuin kilpailijat. Mutta onko menetyksen mittari se, että olet ylivoimainen ? Onko ihminen mennestynyt, jos hän on samalla huipulle pyrkiessään myös ryöstänyt muiden ideoita, raivannut heitä tieltään mollaamalla julkisesti tai koittanut muutoin ajaa heitä alas loistaakseen. Menestys synnyttää menestystä. Kannattaisiko ehkä sittenkin pyrkiä tilanteeseen, jossa kaikki voittaa ? Ylistää toisen tuotetta, jolloin toinen saa paljon huomiota, jonka jälkeen tämä huomiota saanut voisi nostattaa myös sinua ? Millaisia mielikuvia näistä 2 menettelytavasta herää ? Kumpi loppupeleissä tuo enemmän kunniaa ja menestystä ?

Voittaaksesi ei jonkun muun tarvitse hävitä. Kummankaan ei tarvitse myöskään tehdä kompromissia. Create a new way. A better way.

 

 1. Seek first to understand, then to be understood

 

“Mä en pysty tajuu sua, ethän sä ees kuuntele!”
Kuulostaako tutulta ? Minusta ainakin kuulostaa. Mielestäni tämä oli yksi parhaista vinkeistä näistä seitsemästä. On niin paljon helpompaa tuottaa puhetta kuin kuunnella. Toisen puheen kuunteleminen on itse asiassa todella kuluttavaa verrattuna itse puhumiseen ja itsensä ilmaisemiseen. Mutta jospa kokoaisit energiasi, ja yrittäisit ensin kuunnella toista. Olisiko silloin mahdollista ymmärtää myös paremmin, miksi hän ajattelee niin kuin ajattelee ? Kuten aikaisemmin jo mainitsin, toisen kuunteleminen on vaikeampaa. Niin myös vastapuolelle. Jos siis antaisit hänen sanoa ensin asiansa, voi olla, että koettuaan että häntä kuunneltiin ja ymmärrettiin, saattaisi hän olla myös huomattavasti halukkaampi kuuntelemaan mitä sinulla on sanottavana……….

 

 1. Synergize
  Yksinkertaisesti: Yhteistyö. Monet meistä uskovat tietävänsä, mikä on paras tapa tehdä jokin asia. Jos todella alat miettiä asiaa, niin onko se tosiaan paras tapa, vai onko se vai tapa jolla olet tottunut asian hoitamaan ? Voisiko olla joku parempi tapa ?
  Yleensä AINA löytyy parempi tapa. Se ei välttämättä ole se, mitä itse ajattelit. Se ei myöskään välttämättä ole se, mitä joku muu ajatteli. Jakamalla ajatuksia toisen kanssa voimme reflektoida itseämme. Toisen ajatuksesta syntyy usein jokin uusi ajatus. Jaa ajatuksia. Saa ajatuksia. Yhdessä voitte löytää sen parhaan tavan, mitä kumpikaan ei olisi ilman toista tullut ajatelleeksi.
 2. Sharpening the saw
  Ihmiset ovat hyviä keksimään tekosyitä. Erityisesti ehtiminen tuntuu olevan kova syy jättää jotain tekemättä. Olemme uskomattoman laiskoja. Käytetään aikaisempaa esimerkkiä: terveys. Kuinka paljon aikaa vaatisi viikon tunneista käydä muutaman kerran lenkillä ? Entäpä lukea vaikkapa kirjaa 5 sivua päivässä ? Me kaikki tiedämme vastauksen. Entä kuinka paljon positiivisia vaikutuksia sillä pienen pienellä aikamäärällä viikostamme olisi ? Entä negatiivia, kun jätämme ne pienet asiat tekemättä ? Tätä voi soveltaa moneen muuhunkin asiaan kuin terveyteen.
  Tälläisten pienten asioiden tekemättä jättämisen seurauksena ajamme itsemme tilanteeseen, jossa emme voi enää tehdä näitä asioita. Kuten vaikkapa tämä terveys. Haemme lääkkeillä helpotusta tilaamme jonka olemme itse viitsimättömyyttämme aiheuttaneet.
  Eikö tämä teidänkin mielestä kuulosta melko naurettavalta ?On aika ottaa itseämme niskasta kiinni. Tee elämästäsi sellaista kuin sen haluat olevan, äläkä vain kulje virran mukana minne se vie. Sinulla on siihen kaikki työkalut jos vain itse haluat.

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!