Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

7 tapaa tulla tehokkaammaksi

Kirjoitettu 13.09.17
Esseen kirjoittaja: Teemu Kukkonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: 7 Habits of Highly Effective People
Kirjan kirjoittaja: Stephen R. Covey
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kun kuvittelen hyvin toimeliaan, kaikessa mukana olevan ja kaiken kaikkiaan ihmisen jolla tuntuu olevan palaset loksahtaneen kohdilleen, tunnen hieman kateutta. Minäkin haluan olla sellainen. Haluan tietää mitä varten opiskelen/teen töitä. Haluan oppia laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen ja aikatauluttaa tehtävät realistisiksi itseään myös säästäen. Haluan terveelliset rutiinit.

 

Seitsemän hyvää

 

Ensimmäinen synti mitä turhan usein teen on tehdä liikaa kerralla. Parasta olisi paloitella työurakoita pieniin osiin. Olen hieman oppinut aloittamaan työurakan vaikeimmasta tai inhottavimmasta tehtävästä, jotta loppu tuntuisi helpommalta, mutta vielä tarvitsen paljon kehitystä selkeän aikataulutuksen luomisessa ja noudattamisessa. Ei ole kovin montaa kokemusta paketissa, missä olisin saanut tehtyä monta asiaa oikeassa aikataulussa ja vielä itseä säästäen, eli ei hirveää stressiä ottaen.

Toinen ja kolmas synti on mennä virran mukana. Päätin joskus nuorempana, että löydän kyllä sen yhden jutun mitä ajaa täysillä kiinni, jos vain annan ensin virran viedä rantatörmästä toiseen. Sen ajan ja ajatusmallin pitää tulla päätökseen. Minun pitää ottaa koppi oman tulevaisuuden luomisesta. Ennemmin päätän mitä rantatörmää tai karikkoa kohti kuljen, kuin annan toisten päättää sen puolestani. Huomaan ennakointi taidoissani olevan suuri aukko. Ajaudun liikaa tilanteisiin, jotka olisin voinut välttää ottamalla asioista selvää, kysymällä kahdesti ja tiedostamalla mitkä ovat olettamuksia. Mitään oletusta ei saa pitää faktana.

Neljäs syntini on asioiden priorisointi. En osaa laittaa itseäni kovin korkealle prioriteetille, josta syystä mikään itselle tärkeä asia ei ole kovin korkealla tärkeydellä. Minun pitää opetella rutiineja, tapoja ja keinoja, joilla säikäyttää itseni elämään terveellisemmin ja vastuullisemmin. Me harvoin muutumme ihmisinä ennen kuin on liian myöhäistä. Minä erityisesti tunnun olevan hieman liiankin usein jälkiviisas. Tästä syystä esim. reipas hampaat paljastava hymy peilin edessä aamuisin luulisi pistävän puhtia pitämään hampaista parempaa huolta ja reipas ilta/aamulenkki pistää tupakan polton lopettamisen ajankohtaiseksi aiheeksi.

Viides synti olisi haluta ottaa aina se suurin pala kakkua, mutta se on oikeastaan toisinpäin. Usein haluan liian vähän ja se on ongelma. Oma henkilökohtainen ahneuteni elämässä, niin onnistumisien kuin rahaakin kohtaan on niin vähäinen, että se aiheuttaa monesti ajatusten ”en minä noin paljoa ansaitse” tai ”pärjään minä vähemmälläkin” muuttumisen teoiksi. Täytynee uskaltaa vaatia enemmän oman edun vuoksi, sillä ei kukaan sinulle vaatimattomuudesta kultaista pystiä anna.

Kuudes syntini ei ole niinkään olla kuuntelematta toisia ihmisiä. Luulen olevani aivan pätevä kuuntelemaan. Tässä on kuitenkin kehittämisen varaa. Hyvä kuuntelija ei vain kuuntele, vaan myös osoittaa kuuntelevansa. Kuuntelija myös voi pyrkiä antamaan neuvoja ja ratkaisuja puhujan ongelmiin. Tuota voisin kehittää heijastamalla enemmän, eli esim. toistamalla omin sanoin puhujan ongelmia, jotta hän pystyy paremmin itse näkemään ajatusprosessiaan ja luomaan parempaa kuvaa asiasta. Tämän jälkeen on helpompi lähteä jakelemaan omia niin maan parhaita neuvoja toiselle.

Seitsemäs ja viimeinen syntini liittyy tiimityöskentelyyn. Kirjan mukaan hyve mitä ajaa takaa on tajuta, ettei yksin pitkälle pötkitä ja tiimissä päästään pidemmälle. En vain ole osannut sitä ajatusmallia pistää käytäntöön omien henkilökohtaisten tavoitteiden saavuttamisen avuksi. Kuten yhdessä voimme tehdä loistavat portfoliot TA kokemuksista yhdeksi työnhaun työkaluksi. Paljon parempihan siitä tulee kuin yksin alkaa muistelmaan ja muotoilemaan lauseita fiksuiksi. Visuaalinen puolikin varmasti kehittyisi kyseisen portfolion laatimisessa. Myös se ajatus tiimityöskentelystä pitää saada vielä nopeasti viilattua kuntoon, että ei tarvitse miettiä olenko minä tästä porukasta se paras vaihtoehto johonkin rooliin, vaan jos joku on parempi, hän varmasti auttaa sen roolin hoitamisesta. Liittyen siihen miten vastahakoisesti koskaan otan vastuuta mistään tai hakeudun mihinkään liian opettavaiseen rooliin. Aina on lupa epäonnistuakin, kunhan myöntää tehneensä niin.

 

Ja kymmenen kaunista

 

Kirjan ollessa täynnä työkaluja, haluankin ottaa käytäntöön ottamisen lähelle sydäntäni. Löydän itseni nyt tilanteesta, missä aivan kuten lapsen vanhemmat huomaavat lapsensa luonteen ensimmäisen kerran, ymmärrän itse oman luonteeni, käyttäytymismallit ja miten voin niitä työstää. Se ei ole silti aikuistuneen ihmisen tunnusmerkki minulle.

Visio: Aikuistu nyt ihmeessä! 2018 mennessä.

Missio: Tunnista ja korjaa mallin: Teemu, tyyppiviat

Tehtävät:

 1. Luo ajanhallinta suunnitelma loppuvuodeksi ja noudata sitä
  1. Opinnäytetyö, valmistuminen ajoissa ja sen jälkeisen ajankäytön päättäminen
  2. Käytännössä suuri helppokäyttöinen kalenteri huoneen seinälle
 2. Priorisoi työ, vapaa-aika ja muut askareet oikein
  1. Älä anna itselle liikaa myönnytyksiä ja uskalla sanoa ei
  2. Tämä edesauttaa liiallisen työkuorman kasautumisen ehkäisemistä
 3. Oman itseni priorisointi
  1. Arvostaa omaa terveyttä enemmän harrastamalla enemmän liikuntaa ja syömällä terveellisemmin, unirytmin pitäminen
  2. Lukea säännöllisesti mielen terävöittämiseksi ja haastaa itseä tavoittelemaan enemmän
 4. Hakeudu aktiivisesti seuraan missä voit oppia paljon
  1. Verkostoitumisen kautta ne parhaat ideat löytyvät ongelmiin käsillä ja tulevaisuuden suunnitteluun
  2. Näe vaivaa sosiaalisen elämän ylläpitämiseen, jopa kalenteritasolla

 

Suunnitteleminen ei ole koskaan ollut hirveän iso osa elämääni. Ajattelen tätä nyt eräänlaisena puolen vuoden kokeiluna tehdä ja noudattaa suunniteltua elämää pyrkien ennakoimaan mahdollisia tapauksia huomioimalla oman luonteeni. Pienten palkintojen lisääminen, kuten uuden kirjan ostaminen lempikirjasarjani jatkeeksi, voisi olla hyvä lisäys suureen aikatauluuni. Itsensä palkitseminen aikataulussa pysymisestä ja suurempien osa-alueiden hoitamisesta kunniallisesti on hyväksi osoittautunut tapa itselle. Monta palkintoa on ennen jäänyt saamatta, joten nyt yritetään ja tehdään uudestaan. Kokemus auttaa ennakoimaan.

 

Teemu Kukkonen

Osuuskunta Driimi

teemu@driimi.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!