Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jazzia johtamiseen

Kirjoitettu 22.04.21
Esseen kirjoittaja: Aleksi Heinonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Jazzia johtamiseen - anna osaajien loistaa
Kirjan kirjoittaja: Patrick Furu
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2. Yhteisöllisyys, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 4. Johtaminen, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin Patrick Furun kirjan Jazzia johtamiseen. Olen lukenut paljon johtamisen kirjoja ja tämä taitaa olla viimeinen sellainen ainakin vähään aikaan, mutta luin tämä johtamisen koulutusohjelman takia. Jazzyhtyeiden toimintamallien vertaus johtamiseen oli mielenkiintoinen tapa tuoda ajatuksia esille. Kirjasta nousi esille neljä elementtiä, jotka esiintyvät jazzissa: yhteinen kieli, aktiivinen kuuntelu, toisten tukeminen ja vastuun kantaminen. Nämä ovat hyvin verrattavissa myös johtamiseen. Avaan esseessä kirjan neljää tärkeätä elementtiä sekä puran hieman ajatuksia omasta matkasta johtamishaasteiden parissa.

Yhteinen kieli

Kieli ja se, miten asiat sanotaan ovat erittäin merkittäviä. Kieli on sekä puhetta että eleitä. Sanallisesti pystytään viestimään asioista nopeasti ja helposti ymmärrettävästi, mutta taas kehonkieli on vaikeampaa lukea. Yhteiset kokemukset ja tarinat rakentavat yhteistä kieltä. Olen toiminut Gravin ensimmäisenä talouspäällikkönä ja ensimmäisessä johtoryhmässä, jolloin päätehtävänä oli saada tiimin talous pyörimään ja hommata tarvittavat alustat sen pyörittämiseen. Saimme mielestäni luotua Graville hyvät pohjat toiminnalle ja yhdessä tiimiliiderin Joona Takkulan kanssa pystyimme rakentamaan ensimmäisiä pelisääntöjä ja tiettyjä ohjenuoria toimintaan. Ensimmäinen vuosi ja talouspäällikön rooli oli opettavainen, mutta olisin voinut olla entistä avoimempi talousasioista, jotta kaikki olisi paremmin perillä, mikä oli tilanne. Rakensimme kuitenkin ensimmäisen vuoden aikana vahvasti Gravin yhteistä kieltä ja suurena vaikutuksena oli varmasti Learning Circus, josta on jäänyt tarinoita, jotka on luonut meidän yhteistä kieltämme. Nykyään ymmärrämme tiimissä toisiamme paljon paremmin, koska olemme kulkeneet jo pitkään ja luoneet tarinaa yhdessä.

 

Aktiivinen kuuntelu

Koen olevani hyvä kuuntelija ja pyrin aina ratkomaan ongelmia, jotka minulle kerrotaan. Kuuntelun nimittäin täytyy olla aktiivista ja täytyy olla valppaana luomaan jotain uutta muiden mielipiteiden pohjalta. Tiimiakatemia Tigersin päävalmentajana ja joukkueen perustajajäsenenä olen saanut toimia paljon tällä vahvuudellani. Emme ole halunneet olla liikaa päättämässä asioista vaan olemme jakaneet kaiken tiedon joukkueen kesken, kuunnelleet kaikkien mielipiteitä ja tehneet päätökset enemmistön mukaan. Loimme kyselyn Tigersin pelaajille, kuinka he ovat kokeneet toiminnan ja mitä kehitettävää siinä olisi. Tästä näemme sen, että kun kuuntelemme aktiivisesti koko porukan ajatuksia, niin onko toiminta mukavaa ja yhtenäistä. Tuloksia ei olla vielä keretty saada, mutta uskoisin, että palaute on enimmikseen positiivista. Myös Muutosryhmällä olen pyrkinyt, että kuuntelen työntekijöiden toiveita ja toteutan niitä sen mukaan, miten koen niiden edistävän projektin lopputulosta. Kaikkea ei missään nimessä pysty toteuttamaan, mutta on mielestäni tärkeää antaa jokaiselle mahdollisuus vaikuttaa. Johtamisen näkökulmasta uskon, että toisten kuuntelu on tärkein ominaisuus, mitä johtajalla voi olla.

 

Toisten tukeminen

Toisten tukeminen on tuen antamista ja sen vastaanottamista. Myös erittäin tärkeää on, että kaikille uusille ideoille ja visioille annetaan mahdollisuus. Jazzissa jokainen yhtyeen jäsen on valmis tukemaan toista, jotta lopputulos kuulostaa hyvältä. Toisena vuonna aloitin Sawaken vuokratiimiliiderinä. Startti oli vauhdikas ja onnistuin alussa olemaan avuksi Sawakelle, jotta he pääsisivät vauhtiin ilman suurempia kompastuksia. Sanoin heti alussa, kun rupesimme Jannen kanssa miettimään, miten saamme homman liikkeelle, että ei puututa liikaa heidän toimintaansa ja tuetaan heidän ajatuksiaan ja ideoita. No lopulta kävi, niin etten ollut puuttumassa mihinkään, koska johtamishaasteessa tuli ongelmaksi, että Gravin ja Sawaken treenit menivät täysin päällekkäin, eikä niiden aikatauluja pystytty muuttamaan sopiviksi, jotta olisin pystynyt olemaan mukana. Koen epäonnistuneeni kyseisessä roolissa. Tukeminen on muutenkin varmasti yksi johtamiseni isoimmista kehityskohdista ja harmikseni en saanut tarpeeksi oppia tästä roolista paikkaamaan haasteitani. Olen kuitenkin sitä mieltä, että pystyn tukemaan muita paljon paremmin kuin ottamaan tai pyytämään itse tukea.

 

Vastuun kantaminen

Työelämä ja tiimit tarvitsevat jatkuvasti enemmän vastuunkantajia. Jokaisella on yrityksessä oma vastuunsa, mutta mielestäni jokaisella pitäisi olla aina rohkeutta hypätä mukaan kantamaan vastuuta. Muutosryhmä on ollut isoin johtamishaasteeni ja olen toimintani kautta saanut paljon luottamusta sekä vastuuta. Tiimiakatemialle olen tarjonnut töitä ja noin 30 eri henkilöä on ollut minun kauttani töissä Muutosryhmällä. Siinä olen kokenut, että tärkeintä on kertoa mahdollisimman paljon, mitä työt tarkoittavat ja millaista vastuuta vaatii, jotta niistä pystyy suoriutumaan. Majoitusten, työvaatteiden yms. hoitaminen on vain organisointia, mutta tärkeintä on saada henkilöstö ymmärtämään, miksi tätä hommaa tehdään. Samaa ajatusta olemme kirkastaneet Muutosryhmän rekrytoinneissa. Haluamme töihin henkilöitä, jotka ymmärtävät miksi mitäkin tehdään ja sellaisia, jotka ovat valmiita ottamaan vastuuta. Olen ollut myös muutamassa projektissa työmaalla projektinvetäjänä, jossa vastuu ja paineet ovat suuret, mutta olen siitä ihan nauttinut. Vastuu on jatkuvasti kasvanut ja se on ollut mielestäni etuoikeus, että olen päässyt kantamaan vastuuta.

 

Yhteenveto

Kun mietin jo kuljettua matkaa erilaisten johtamishaasteiden parissa, niin on johtaminen hyvin lähellä jazzia. On paljon erilaisia tyylejä tehdä asioita ja johtaminen vaatii paljon improvisaatiota kuten myös jazzissa on tapana. Johtajuuden koulutusohjelmassa täytyi kirjoittaa omasta johtamisen filosofiasta ja tämän kirjan neljä elementtiä vahvistavat paljon sitä, millaiseksi minä haluan kasvaa johtajana. Haluan kasvaa johtajaksi, joka koetaan enemmänkin ystävänä ja johon luotetaan vahvasti. Haluan pystyä osoittamaan myös omalla toiminnallani luotettavuutta, jotta minuun olisi helppo samaistua ja siten oppisi tuntemaan johdettaviaan paremmin. Koen, että on erittäin tärkeää oppia tuntemaan johdettavansa, jotta pystyy ohjaamaan heitä yksilöllisemmin kohti omia tavoitteitaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!