Pesonen “Peso” Joonas, aloin seuraamaan häntä kun saavuin akatemialla 2018 ja kävin kuuntelemassa hänen puheenvuoronsa JES-Stagella. Peso oli silloinkin yhtä hurmaava ja puhui hyvin samanlaisista näkökulmista, tänään matkaan oli tullut taas uusia näkökulmia.
Joonas on valmistunut 2012 Tiimiakatemialta ja niinkuin itsensä tituleeraa Tradenomi 210op.
Tämän jälkeen hänelle on avautunut mahdollisuus lähteä suomen laajuiselle kiertueelle puhumaan omanpolun löytämisestä ja opintojen tärkeydestä löytää oma paikkansa.
Joonas on voittanut Blog awards – 2017 positiivisin somepersoona, joka on ollut hänen urallaan somevaikuttajana todella merkittävä virstaanpylväs. Hän on tehnyt uraansa silloin Youtube ,Snäbchät ja blogin puolella. Omalle uralleen merkityksellisinä on kokenut myös opit joita on päässyt Docventures someamiriraattina – 3 tuotantokauden ajan jalostamaan ja myös opettamaan tottakai Tunnaa ja Rikua.
Tavoite – Tulevaisuus – Mitä opintojen jälkeen?
Nämä ovat olleet aatteita joiden pariin Joonaksen Suomi kiertue Tiimiakatemian jälkeen painoittui.
Koulun ei pitäisi valmistella sinua johonkin ammattiin, vaan koulun pitäisi valmistaa muuttumaan maailmaan ja siihen muutoksen mitä työelämssä käydään kokoajan läpi. Onko tämä totta, mitä Peso sanoo, että koulu valmistaa jo muuttuvaan työkenttään. Vai olemmeko Tiimiakatemialla niin etuoikeutetussa asemassa, että pääsemme kokoajan testaamaan muuttuvaa maailmaa.
Sosiaalinen media nimensä mukaisesti, pitäisi olla sosiaalinen se mahdollistaa vuorovaikutuksen. Se on mahdollistanut osallistua keskusteluihin jonne ei ennen päässeet kuin jornalistit ja TV–tuotanto. Sosiaalinenmedia onkin ja voi tulevaisuudessa olla yhä useammalle alusta tehdä työtä. Peso korostaa omaa kokemustaan vähemmistön esidustajana “Somen avulla mediasta tuli demokraattisempi, ja keskusteluun pystyi osallistumaan kaikki, eli moninaisempi.”
Some sisällön tuottaminen arvopohjaisesti–
Miten tuotan sellaista sisältöä, joka resonoi omissa seuraaja kunnassani.
Miten paljon seuraajani viihtyvät sisältöjeni parissa ja ovat vuorovaikutuksessa.
Miten asiakas/työnantaja löytää sinut? Ei sillä seuraako he sinua vaan millasilla hakusanoilla/alustoilla sinut löytää kun he haluavat.
Toimiiko sosiaalinenmedia myös sinun CV:nä. Tämä on vain oiva mahdollisuus olla paremmin löydettävissä, saat itse valita mitä materiaalia tuotat ja kontroilloida mitä muut näkevät. Sosiaalinen media on meillä alusta vaikuttaa, ja keskustella. Voit hyödyntää omaa vaikutusvaltaasi/vaikutusaluettasi somen avulla. Kehen sinä haluat vaikuttaa, ketä on vaikutuspiirissäsi (seuraajiasi). Ovatko he koulukavereita, urheiluseuran toiminnas olevia, muita vaikuttajia jne. Ymmärrät oman rooli yhteiskunnan kehittämissä ja maailman parantamisessa, vaikka vaikuttaisit vai omilla some kanavilla voit silti vaikutta joidenkin elämään. Peson mielestä aktiivinen toiminta on vaikuttamisen tärkein puoli. Se, että aktiivisesti näyttää omalla toiminnallaa esimerkkiä, on yksi voimakkaimmista vaikuttamisen keinoista. Keskutelujen kautta, voidaan ratkoa mahdollisia arvoristiriitoja ja molemmin puolin avartaa ajatusmaailmoita.
Henkilöbrändäys
-Mistä olemme innostuneita?
–Missä olemme hyviä?
–Mistä joku on valmismaksamaan?
(arvot henkilökohtainen Missio)
Peso puhuu henkilöbrändäyksen kolmesta tai neljästää pää kysymyksestä joihin pitää ensin löytää vastaukset kun rupeaa rakentamana ja istä kautta kehittämään omaa henkilöbrändiää.
Mikä asia saa sinut innostumaan?
Minkä jutun eteen olisi kiva tehdä töitä? Missä olemme hyviä?
Tai missä haluamme vielä kehittyä?
Ja mistä joku on valmis maksamaan? Tämän kaiken pitäisi kohda sinun omien arvojen kanssa ja ajaa kohti henkilökohtaista missiotasi.
“Hyville tyypeille löyty aina töitä.” On varmasti monenkin meidän kuultu matra. Kuitenkin enää ei välttämättä riitä, että oot hyvä tyyppi. Sinun pitää tuntea “oikeita” ihmisiä, ja mukana pitää olla hippanenkin tuuria.
Tulevaisuus on aina näky paras arvaus, mitä me ei viekä tiedetä varmaksi.
Loppuun vielä työelämän muuttuvia ja joitan nykyisiä trenedejä.
Työelämän trendit
Identiteetti politiikka osaksi työelään
Omat arvot vs. työpaikan arvot
Luterilainen ajattelu maailma
Miten yrityksen olemassa olo vaikuttaa yhteikunnan kriiseihin
Milläkeinoilla veroja on tuotettu?
Keskiluokkainen ajatus ”missä voin tehdä töitä.”
Yrityksen haluavat sitouttaa ja motivoida työntekijöitä
Tagit: Gravi, Projektitoimisto Gravi, tiimiliideri, VeeraKinnunen
Keskustele artikkelista