Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tuntematon Kimi Räikkönen

Kirjoitettu 06.05.21
Esseen kirjoittaja: Aleksi Heinonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tuntematon Kimi Räikkönen
Kirjan kirjoittaja: Kari Hotakainen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Minun on jo pitkään pitänyt lukea Kari Hotakaisen kirjoittama kirja Tuntematon Kimi Räikkönen, koska se löytyy vanhempieni kirjahyllystä. En ole koskaan saanut sitä luettua, mutta nyt kuuntelin sen BookBeatista samalla kun ajelin Jyväskylästä Lahteen ja takaisin. Kirja on kertomus Formula 1 -kuljettajan sekä vuoden 2007 maailmanmestarin Kimi Räikkösen elämästä ja urasta. Räikkönen on yksi Suomen seuratuimmista urheilijoista ja hänestä tiedetään silti hyvin vähän, koska Räikkönen ei haastatteluista tai muusta mediahässäkästä nauti. Tykkäsin sekä Hotakaisen kirjoitustyylistä että Räikkösen tarinasta, johon pystyi monella tapaa samaistumaan. Kirja oli varmasti mielenkiintoisin, mitä on tullut hetkeen vastaan ja kuuntelinkin sen yhdeltä istumalta.

 

Kimi Räikkönen on tunnettu suorista, mutta vähäsanaisista kommenteista, josta on tullut myös miehen tavaramerkki vaikkakin ihan tahattomasti. Hotakainen mainitsee kirjassaan, että tässä on komiikan ydin, kun kaikki keinot on käytetty, kokeile totuutta. Räikkönen antaa tekojen puhua puolestaan eikä nosta itseään jalustalle. Itselleni on välillä ollut haastavaa kertoa omista töistä, koska en haluaisi kuulostaa liian itsekkäälle, siksi minulle on varmasti sanottu, etten ole tarpeeksi läpinäkyvä omista tekemisistäni. Olemme Kimi Räikkösen kanssa samaa mieltä siitä, ettei itsestä ja omista tekemisistä puhuminen ole helppoa. Olen toki siinä kehittynyt valtavasti Tiimiakatemian aikana, mutta ei se edelleenkään ole mitenkään luontevaa ja mukavaa. Varsinkin, jos puhutaan vaikeista asioista.

 

”Leave me alone, I know what I’m doing.” – Kimi Räikkönen

 

Ylikierroksiin tottunut ihminen voi kauhistua arkea. Ylikierrosten jälkeen kaikki tuntuu pitkäveteiseltä. Välimuotoa on joskus vaikea löytää. Pystyn samaistumaan yllä oleviin lauseisiin, koska minulle on joskus todella vaikeaa pysyä paikoillaan. Pidän kyllä kotona makoilemisesta ja rennosta oleskelusta, mutta koen siitä usein syyllisyyden tunnetta. Kimi Räikkönen sanoo kirjassaan, että vauhtia ei tunne ennen kuin se lähtee käsistä. Tästä lauseesta minulle heräsi ajatus omasta tekemisestäni. Joskus vain teen työasioita hirveällä sykkeellä ja viikonloput menevät nopeasti touhutessa kaikkea, mutta missään vaiheessa en tajua oikeasti pysähtyä ja rentoutua. En ole tottunut katsomaan taakse, että mitä sitä on tullut tehtyä, vaan ajattelen usein, että mitä tulen tekemään.

 

Kimi Räikkönen voitti maailmanmestaruuden vuonna 2007. Valtava määrä kokemuksia, itkua, naurua, tuhansia kilometrejä, pelkoa, jännitystä ja pennin venytystä. Sitä kaikkea vaadittiin, että Kimi Räikkösestä tuli kaikkien aikojen kolmas suomalainen maailmanmestari. Sekä tietenkin myös äärimäistä lahjakkuutta. Menestys vaatii aina paljon työtunteja ja välillä myös uhrauksia. Kirjassa mainitaan Räikkösen perfektionismi ja äärimäinen tarkkuus. Ne ovat olleet suurena syynä menestykseen, koska hän on vaatinut myös muilta paljon ja silloin on voitu rakentaa yhdessä paras mahdollinen ilmapiiri, jotta voidaan suoriutua maailman huipulla.

 

Kimi Räikkönen on kotoisin Espoosta vaatimattomista oloista eikä perhe ollut erityisen varakas, mutta silti hänestä on tullut yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä Formula 1 -kuljettajia. Menestys ja julkisuus on tuonut Räikköselle paljon rahaa, joka on mahdollistanut paljon uusia asioita ja nykyään hän asuu Sveitsin Baarissa. Räikkönen on elänyt myös hurjiakin aikoja ja hänellä on ollut omat seikkailunsa, johon alkoholi on kuulunut isona osana. Nykyisin Kimi nauttii perhe elämästään yhdessä puolisonsa Mintun kanssa ja heillä on myös kaksi lasta Robin ja Rianna.

 

”Saimme syntymässä kaksi korvaa, kaksi silmää ja vain yhden suun, tämä kaveri käyttää niitä oikeassa suhteessa.” – Louis Camilleri

 

Kimi Räikkönen on vähäsanainen mies, joka halusi vain ajaa kilpaa ja keskittyä omaan suorittamiseen. Hän ei pidä ylimääräistä esiintymisestä eikä julkisuudesta, mutta hänen työssään on ollut vaikeaa jopa mahdotonta pysyä tuntemattomana. Kimi on saanut suuren suosionsa juuri sen takia, että hän on täysin oma itsensä eikä yrittää esittää jotain muuta. Kirjasta käy ilmi, että Kimi on myös erittäin hyvä kuuntelija ja rakastava ja ottaa kaikki läheiset huomioon. Olen itse aina pyrkinyt olemaan ystävällinen ja avoin kaikkia kohtaan, mutta kuitenkin täysin omana itsenäni. Joskus huumoria on liikaa ja joskus olen liian suorapuheinen. Kaikki eivät tykkää, mutta ei tarvitsekaan. Pidän itse eniten ihmisistä, jotka ovat rehellisesti omia itseään ja siksi minäkin haluan olla täysin sitä mitä olen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!