Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Adventure with Madventure – ja maailma on sun

Kirjoitettu 11.12.15
Esseen kirjoittaja: Olli Leikas
Kirjapisteet: 3
Kirja: Madventures - Kansainvälisen seikkailijan opas
Kirjan kirjoittaja: Ari Lahdenmäki, Tuomas Milonoff, Riku Rantala
Kategoriat: 1.4. Uusia tuulia oppimiseen, 3.4. Uusia tuulia ja haasteita yrittämiseen, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

*** VAROITUS*** Erittäin sekavaa slangisettiä ***

Nyt on ehkä pakko blastaa, että on äijjät duunannu kasaan suht överin reissujournaalin. Täytyy olla melko koomaan vajonnu veijari, eli oman elämänsä sankari, jos ei sieltä vastauksia löydä probleemaan kuin probleemaan. Pidempään travellaukseen aivan ehdoton eepos ja oltava mukana matkassa. Oli jännä fiilis vetästä hyllystä tää kirja esille, koska se on siellä ollut jo kauan aikaa melko koskemattomana. Oon aika heikosti mikään reppureissaajan jälkeläinen tai edes hammockin, eli levytyskehdon, eli riippumaton kantaja, joten tätä kirjaa on tullut aiemmin lähinnä randomisti selailtua.

Ei tarvitse olla aatelissuvun manttelinperijän filosofian ja puutyön opettaja huomatakseen, että Riku & Tunna on kaikesta häröilystään huolimatta laittanut sekä Madventuresin ohjelmaan että kirjaan todella paljon paukkuja. Erityisesti kun perehdyin DOC Lahdenmäen kirjan takalehdille pois välittömästä päivänvalosta jemmattuun epilogiosioon, niin kyllä tosta välitty aika kova tekemisen meininki. Olkoonkin, etten pysty ihan täysin puumerkkiä skrivaamaan alle kaikkiin Madventuresin painaviin teeseihin.

Mut onhan se nyt aika överiä päästä kokemaan noin extreemejä kuvioita, ku mitä pojat on asettanu riman mitaks. Ei tsiisus sentää. Itellä ei pokka ihan tollaseen reissuun kestäis, eikä edes mielenkiinto. Vähän jo aiemmin jauhoin tosta, ettei musta reppureissaajaa tehdä tekemälläkään. En nauti niin paljoon siitä sosiaalisuuden määrästä jota ton tyyppinen elämänstaili vaatii. Pitää olla jatkuvasti valmis tapaa samanhenkisiä heeboja ympäri maailmaa. Menosta tulee sitä diipimpää mitä enemmän paikoissa pyörii jengiä. Kun starttaa näinkin pienestä maasta kun Suomi, jonka koko populaatio on monissa mestoissa jonkun kaupunginosan ihmismäärä, ja olo menee usein epämukavuusalueen puolelle jo +50 tyypin seassa, niin uidaan melko korkeen savuisissa höyryissä kun aletaan puhumaan reissaamisesta jotakuinkin missä tahansa muualla kuin Virossa ja Stokiksessa.

*** Tästä alkaa kaikille ymmärrettävässä muodossa oleva teksti ***

 

Vähän kielieroista

Olipa kerrassaan hauska tuutata hieman erikoisempaa slangitekstiä Rikun ja Tunnan innoittamana tuohon alkuun. Vaikutteet ja juuret heidän käyttämässään kielessä on stadin slangissa ja lopputulos yhdistelee sitä kansainvälisestä englannin kielestä kotiutuneisiin suomalaistettuihin fraaseihin. Itsekin on tullut aikoinaan Helsingissä asuessani käytettyä jotakuinkin samansuuntaista kieltä. Sitä edelleen tulee käytettyä vanhojen ystävien seurassa, mutta ”keskisuomalaistuttuani” käyttökohteet harvenevat. Kun siihen päälle vielä olen altistunut vahvasti karjalalaiselle murteelle, niin slangi on varmasti omalta osaltani kiikkunut melko uhanalaisessa roolissa.

Syyt tosin oman kielen ”muuttumiselle” ovat siinä, että tunnen voimakasta tarvetta sopeutua ympärilläni olevaan kulttuuriin. Uskon, että se on itselläni kuitenkin ennemmin vahvuus kuin heikkous. Etenkin matkoille lähtiessä haluan näyttää mahdollisimman vähän turistilta. Ollessani esimerkiksi Newcastlessa hostaamassa Champion Team workshoppia n. 50 tiimityön asiantuntijalle, huomasin vähitellen oman englannin kielen murteeni saavan piirteitä brittienglannista, kun pääsääntöisesti väittäisin puheeni olevan tyyliltään amerikanenglantia. Olen oikeastaan hieman ylpeä tästä ”kameleonttimaisuudesta” edes kielen suhteen. Muuten olen jo ruumiinrakenteeltani niin isokokoinen kaveri, että ”maastoutuminen” ja ”joukkoon sulautuminen” ovat täysin eri vaativuustason tehtäviä.

 

Katse kohti MYM:iä

Henkilökohtaisesti matkustus ei ole koskaan ollut varsinaisesti suurin intohimoni, tai edes toiseksi suurin. Kuluneen vuoden aikana olen kuitenkin saanut maistaa melko paljon matkustamisen tuomaa energiaa ja vaikka itse reissaaminen onkin raskasta ja kuluttavaa, niin olen aavistuksen yllättäen alkanut jo hieman odottaa parin vuoden päässä odottavaa Driimin maailmanympärysmatkaa.

Aloin Madventures-kirjan myötä pyörittelemään päässäni ajatuksia paikoista, joissa haluaisin päästä käymään. Minua ei ole koskaan niinkään kiehtoneet Aasian tai Kauko-Idän maat, koska ne ovat niin täyteen pakattuja kaupunkeja ihmismäärän osalta, jonka lisäksi niiden hallinnolliset järjestelmät ovat monissa maissa melko kehnolla pohjalla. Ei herätä itsessä sen suurempia ambitioita. Olisi kuitenkin todella hienoa päästä käymään ainakin lähes kaikilla eri mantereilla. Jos omaa unelmareittiäni hahmottelisin, niin sen varrelle kuuluisivat todennäköisesti Australia ja/tai Uusi-Seelanti, Japani, Etelä-Afrikan Cape Town tai vaihtoehtoisesti Pohjois-Afrikan Marokko, Pohjois-Amerikka eli U.S.A on vanhan koripalloilijan haave ollut jo pikkupojasta asti, Alaska tai Kanadan erämaat innostavat paljonkin ja erityisen paljon haluan myös päästä kokemaan mitä Islannilla on tarjottavaa. Se on aina ollut ainakin omissa ajatuksissani todella mystinen ja kaunis maa. Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä, joskin hieman itsenikin yllättäen, haluaisin todennäköisesti pyörähtää matkan aikana Intiassa. Se jos mikä on kylläkin populaation kasvattamisen luvattu maa, mutta jokin siinä maassa kiehtoo. Vaihtoehtoisesti jokin maa, esimerkiksi Nepal, siltä alueelta on todennäköisesti päästävä kokemaan. Olisi toisaalta ihan siistiä käydä vanhan valmentajani Vesa ”Chuba” Luomalan jalanjäljissä pyörähtämässä Etelä-Navalla ihan ekskursiomielessä.

Tuosta ylemmästä listasta kun ottaa nopean yleiskatsauksen, niin olen erittäin tyytyväinen, mutta myös erittäin tietoinen siitä, että se tulee vaatimaan paljon rahaa. On siis todettava ihan peilin edessä mies miehelle, että hommiin on ruvettava. Koska siinä vaiheessa, kun tuollaista reissua joskus lähden tekemään, niin en aio räpläillä matkan aikana jatkuvasti pennejä tai pyörittelemään littipeukkua paikallisten nenän edessä, että josko bussimatkaan liikenisi kolikko tai kaksi. Toinen fakta on se, että koska reissusta tulee pitkä, niin on mukavampaa, jos matkan aikana on jotain tekemistä. Siksi haluaisin saada klousattua muutamia työkeissejä matkan varrelle, joilla varmistan myös omaa tulopuoltani siltä, etten jää palatessani aivan tyhjän/miinuksen päälle. Onneksi näyttää siltä, että alan erikoistumaan workshoppien ja valmennuksien pitäjäksi, niin niihin ei tarvitse välttämättä kuljettaa mukana kuin oma itseni. Eli tuote on kunnossa, kunhan saavun perille.

Madventures-kirjasta saa hyvän kuvan siitä, kuinka paljon pelkästään taustatietoa kannattaa kohdemaista kartoittaa etukäteen, kuinka paljon erinäisiin muodollisiin järjestelyihin saa helposti kulumaan aikaa, mitä kannattaa ottaa huomioon pakkauksessa, vaatetuksessa jne, miten erilaiset kulttuurit vaikuttavat vahvasti siihen, että oletko jo lähtökohtaisesti ystävä tai vihollinen ja kaikenlaista muuta. Uskallan väittää, että kirja on melko ajaton opus vielä pitkän aikaa, sillä vaikka maailmassa tapahtuu paljon muutoksia vauhdilla, niin esimerkiksi kulttuurit eivät muutu niin vauhdilla. Se on todella kompaktin kokoinen siihen nähden kuinka paljon asiaa se sisältää ja on erittäin hyvää lukemista (ja hyvä olla matkassa myös mukana!) niin matkaa ennen, matkan aikana, kuin varmasti sen jälkeenkin.

Oman säväytyksensä tekee se, että matkustamisessa näyttää pätevän aivan täysin samat asiat kuin vaikka yritysmaailmalla ja tarkemmin rajattuna Tiimiakatemialla: jatkuvia kokeiluja, kuumottavia tilanteita, epäonnistumisia, niiden ”kuositusta,” vuoropuhelua, oppimista, hyvien asioiden käytäntöön viemistä, elämyksellisyyttä ja halua oppia, onnistua ja laittaa itsensä likoon ilman turhia ennakkomurheita.

Now how about that, things are rough all over.

 

Olli Leikas

+358 44 5222673

olli@driimi.fi

Tagit: , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!