Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Aikaansaamisen taika

Kirjoitettu 28.05.19
Esseen kirjoittaja: Emilia Niemi
Kirjapisteet:
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pidin paljon tästä kirjasta, sillä uskon että tämä aikaansaamisen ongelma esiintyy aika monella muullakin kuin itselläni. Mikä siinä on, että ei saa asioita aikaiseksi? Jos asia ei juurikaan kiinnosta, tämä piirre on hyvinkin vahva. Mutta jos asia kiinnostaa on tämä nähtävissä vain hieman. Olen kuitenkin miettinyt miksi aikaansaamisen ongelma näkyy myös näissä asioissa mitkä kiinnostavat, mitkä ovat niitä omia unelmia? Sitä luulisi, että silloin pusketaan niin kovaa, että ei malteta ees pysähtyä. Vai onko tässä taas se, että odotetaan omien unelmien toteutumista kuin Manulle illallista. Voi olla.

Tavoitteet

Tämä kirja sai ymmärtämään vielä selkeämmin, miten tärkeitä tavoitteet ovat. Tavoitteet ovat toimintaamme suuntava voima, jotka vaikuttaa hurjasti suoritukseemme. Kuitenkin kirjan mukaan, vain 20 prosenttia ihmisistä asettaa tietoisesti itselleen tavoitteita.

Tavoitteet ovat energisoivia, ne ohjaavat huomioon oikeaan asiaan kohti maalia. Kirjan mukaan tavoitteita tekevät ihmiset ovat onnellisempia kuin ne jotka eivät aseta niitä. Ilman tavoitteita kärjistettynä vapaa-aikana pyöritään vaan netissä ja ostellaan kaikkea turhaa. Tämä on varmasti jollain saralla totta, sillä olen itse huomannut kun hurmaannun täysin jostain uudesta projektista, saatan olla vaikka 2 viikkoa ilman telkun tai Netflixin tuijottelua, sillä en malta jäädä istumaan.

Miten tavoite sitten pitäisi asettaa?

Kirjoita tavoite myönteisessä mielessä. Esimerkki: Haluaisin oppia ruotsin kieltä. VS. Olen sujuva ruotsin kielen puhuja ensi tammikuussa.

Tavoite on tarkka sekä mitattava. Se on myöskin sidottu johonkin aikamääreeseen.

Kaikkien tavoitteiden ei tarvitse olla mitään elämää mullistavaa. Se  voi olla pieniä asioita, joita haluaisi muuttaa arjessa.

Vaikeus aloittaa

Juuri silloin kun olisi aika toimia, keksitään tekosyitä ja lykätään koska on muka jotain parempaa tekemistä. Kuulostaako tutulta? Itselläni muistan tämän hyvin vahvana yläasteella ja lukiossa. Aina kun oli kokeet tulossa voi että siivoaminen oli mukavaa! Sitä siivosi oman huoneen ja vaikka koko talonkin ihan mielissään, koska se lykkäsi kokeisiin lukua. Tämä oli varmasti toki Äidille mukava asia, mutta koulumenestykselle ei niinkään. Tärkeää olisi miettiä, mikä auttaisi juuri minua aloittamaan? Ja miksi asia vaikuttaa hankalalta? Yleensä takana voi olla jokin pelkotila, ja sen takia asia on hankala aloittaa. Esimerkiksi yhteydenotto Kelaan voi olla hankala aloittaa sillä pelkää, että on laskenut opintotuet väärin.

Kannattaa aloittaa pienistä stepeistä, esimerkiksi 15 minuuttia joka päivä. Ajattele positiivisesti, kirjoita joka päivä 3 asiaa missä olet onnistunut tänään.  Tee yksi ikävä asia päivässä, ja palkitse itsesi. Palkintoja voi olla pieniä, että suuria. Ajattele palkinnoksi sellaista, mitä itselle on vaikea sallia viikolla kun on tärkeämpääkin tekemistä. Tämä voi olla esimerkiksi hieronnassa käynti, leffailta tai keilavuoro ystävän kanssa.

Luovuus

Tapaa inspiroivia ihmisiä, jotta edistät luovuuttasi. Mieti, keistä saat energiaa?

Luovuus lukkiutuu helposti alkuvaiheessa, kun muut saattavat olla kriittisiä. Kirjassa neuvotaan, että kannattaa itse ideoida ideaa jonkin aikaa ja sitten vasta kertoa muille. Mielestäni tämä riippuu ihmisistä. Oma perheeni varmasti olisi kriittinen idean alkuvaiheessa, mutta tiimini tuskin tyrmäisi huonointakaan ideaa.

Itseohjautuvuus vaatii itsetuntemusta. Monessa kirjassa onkin mainittu, kun ryhtyy yrittäjäksi, pitäisi tuntea itsensä hyvin sillä siitä on apua. Monesti menestyvät yrittäjät ovatkin vahvoja persoonia ja he omaavat hyvän itseluottamuksen. Sellainen joka uskoo kykyihinsä, uskaltaa asettaa tavoitteita ja ei hätkähdä vaikka tulee vastoinkäymisiä.

Itsetuntemukseen liittyen on hyvä tunnistaa omat vahvuudet ja heikkoudet. Minun vahvuudet ovat mielestäni luovuus, päämäärätietoisuus ja myötätunto. Heikkoudet taas asioiden tekeminen viime tipassa ja yksin tekeminen. Kirjassa kerrotaan, kuinka 80 % ajasta pitäisi vahvistaa vahvuuksia ja 20% korjata omia heikkouksia. Vahvuudet varmasti korostuvat silloin kun tekee asioita mistä tykkää. Kun tekeminen taas ei ole mielekästä heikkoudet nousevat vahvemmin esiin. Aina ei kuitenkaan kaikki voi olla kivaa, joten on hyvä tiedostaa omat heikkoudet, jotta tietää varautua niihin ja ennaltaehkäistä.

Loppujen lopuksi aikaansaamisen taika ei ole niin monimutkaista. Kyse on pienistä asioista arjessa, jotka vaikuttavat. Oma itsetunto ja asenne sekä tavoitteiden asettaminen ovat asioita, joilla pääsee jo pitkälle.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!