Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Aikani Dimangia talouspäällikkönä

Kirjoitettu 01.02.17
Esseen kirjoittaja: Petteri Vuorenmaa
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tulos syntyy teoista
Kirjan kirjoittaja: Keijo Mäenpää
Kategoriat: 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ensi kosketuksen taloudenhallinnallisiin asioihin sain, kun pänttäsin kahden kevään aikana kauppatieteiden pääsykokeisiin. Kirjoja pääsykokeisiin oli kolme: kansantalouden, taloudenhallinnan, sekä johtamisen ja markkinoinnin kirjat. Näistä kolmesta kirjasta tajusin heti, että taloudenhallinta on minulla helpointa, sillä olen aina ollut hyvä numeroiden kanssa, ja ne ovat myös minua kiinnostaneet nuoresta pitäen.

Kun en loppujen lopuksi päässyt kauppikseen kummallakaan kerralla, päätin aloittaa opiskelut JAMK:ssa, jossa ensimmäisen päivän aikana törmäsin Tiimiakatemiaan, ja päätin lähteä kokeilemaan siipiäni akatemian ihmeelliseen maailmaan.

Ensimmäiset kaksi kuukautta roolini tiimissämme oli sivusta seuraaja, joka ei tiennyt yhtään mitä haluaisi seuraavan kolmen ja puolen vuoden aikana saavuttaa. Syksyn aikana, kun valitsimme ensimmäisen johtoryhmämme, päätin hakeutua talouspäällikön rooliin, sillä minulla oli jo osaamista ja ymmärrystä yrityksen taloushallinnosta. Minua myös kiinnosti suuresti kyseinen rooli, joten oli luontevaa hakea pestiä. Ja hyvä näin. En ole päivääkään katunut roolissa ollessani.

Ensimmäinen syksy ja kevät menivät enimmäkseen totuttelun ja uuden oppimisen kannalta. Minulla oli hyvä teoria tieto aiheesta kauppiksen pääsykokeiden takia, mutta kaikenlaiset juridiset seikat hidastivat minun alkuani roimasti. Onneksi kirjanpitäjämme on ollut koko ajan valmis auttamaan minua askarruttavissa asioissa. Hän on tehnyt tehtävästäni huomattavasti helpomman kuin mitä se olisi ollut.

Toisen syksyn aikana minua alkoi kiinnostamaan taloudellinen johtaminen ja päätin ottaa lukuun Keijo Mäenpään ”Tulos syntyy teoista”-kirjan. Kiireisen syksyn vuoksi kirjan lukeminen jäi vähäiselle, jonka vuoksi en ehtinyt ottaa kirjan asioita käytäntöön taloudellisessa johtamisessa osuuskuntamme talouspäällikkönä.

Kirjan sisältö tosin oli paljon sellaista, jota olen osannut aikaisempien teoriatietojen vuoksi, mutta kirja valaisi minua, miten eri asioita voidaan käyttää tuloskannustimina.

Kevät kauden alkaessa minulla on kaksi projektipäällikön pestiä, joissa molemmissa olen myös vastuussa taloudenhallinnasta. Ensimmäinen niistä on SuitUp, oma unelmaprojektini, jonka tarkoituksena on luoda mittatilauspuku brändi Suomeen. Toinen johtamistehtäväni on kotakahvila, joka sijaitsee Jyväskylän satamassa.

SuitUp:ssa tavoitteemme ei ole lyhyessä ajassa luoda suurta liiketoimintaa, vaan kasvattaa sitä pieni askel kerrallaan. Tämän ovat myös muut projektiryhmäläiset ymmärtäneet, joten mitään merkittävää taloudella johtamista ei tulevan kevään aikana tule olemaan tämän projektin osalta. Taloudella johtaminen tulee näkymään kunnolla vasta syksyllä, kuin olemme pystyneet jo piirtämään suurimmat suuntaviivat toiminnallemme.

Kotakahvilan osalta tosiaan minun on tarkoitus johtaa vahvemmin tuloksen kautta. Pistää projektilaiset miettimään, miten saisimme toiminnan pyörittämisestä halvempaa samalla kuin myyntiä ei vähene edellisiltä vuosilta, vaan tarkoitus on kasvattaa kotakahvilan kokonaismyyntiä aikaisempiin vuosiin verrattuna. Tässä aion käyttää apuna kustannuslaskentaan, jossa mietitään tarkasti, miten voisimme pienentää muuttuvia kustannuksiamme samalla kuin myyntiä ei tipu. Isossa mittakaavassa pienetkin erot voivat kasvaa suuriksi.

Näillä eväillä, jos pääsisin jo lähemmäs taloudellista johtamista. Jos meinaa tulla ongelmia tässä, tulee minun vain ottaa Mäenpää uudestaan lukuun ja oikeasti reagoida heti silloin, kun näen jotakin tärkeää, joka täytyy ottaa heti käytäntöön

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!