Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Äitijohtaja

Kirjoitettu 08.12.13
Esseen kirjoittaja: Marjo Heiskanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Äitijohtaja
Kirjan kirjoittaja: Kirsi Piha
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

ÄITIJOHTAJA

Kirsi Piha

Entisen kansanedustajan Kirsi Pihan kirjoittama Äitijohtaja oli hyvä valinta minun tämän hetkiseen elämän tilanteeseeni. Vaikka en olekaan tällä hetkellä työelämässä johtajana, tarvitsen tällä hetkellä hyvää itsejohtamista, jotta selviän arjesta tiimiyrittäjänä ja ammattikorkeakoulu opiskelijana sekä pienen pojan äitinä. Tiimiakatemia opiskelumuoto on vaatinut minulta hyvää kaikkien arkiasioiden jatkuvaa organisointia. Välillä tuntuu, että opiskeluissa on kiinni koko ajan. Jos en tee Tiimiakatemian projekteihin liittyviä asioita, on kirjojen lukemista, esseiden tekemistä ja monia muita opiskeluihin liittyviä juttuja. Välillä pitää tehdä myös töitä, että pärjää taloudellisesti pienen opintotuen kanssa. Siihen päälle vielä pieni lapsi ja parisuhde sekä muu perhe-elämä ja kotityöt sekä vapaa-aika, on kasassa aikamoinen paletti, jonka ylläpitäminen vie voimia.

Onko äitiys uran este? Tähän kysymykseen Äitijohtaja antaa vastauksen. Kirjassa käsitellään monien suomalaisten äitijohtajien kohtaamia haasteita. Kirja käsittelee perheen ja äitiyden sekä työelämän johtamisen yhdistämistä nyt ja tulevaisuudessa. Kirja antaa vastauksia työelämän ja perheen yhdistämisestä monilta tunnetuilta suomalaisilta äitijohtajilta, joita Piha on haastatellut kirjaansa. Pitääkö äitijohtajan olla teräsnainen, jotta selviytyisi arjen kiireestä ja välillä vallitsevasta kaaoksesta? Omalta osaltani voin sanoa, että joskus se sitä myös vaatii, mutta organisoimalla asiat oikein työn, opiskelun, perheen ja äitiyden suhteen, niiden sovittaminen onnistuu varmasti jokaiselta äidiltä. Tämän kirjan lukeminen vahvisti sen asian, että hyvä naisjohtaja voi olla äiti tai sitten ei.

Kysymyksen onko äitiys opiskelun ja uran este, jouduin itse miettimään kolme vuotta sitten, kun poikani syntyi. Olin jo odotusaikanani miettinyt, että en ollut sillä hetkellä unelmatyössä, jossa viihtyisin eläkeikään asti ja palava halu oli vielä lähteä opiskelemaan ja kehittämään itseäni. Mielestäni äitiys ei ole missään nimessä uralle eikä opiskelulle este. Tarvitaan jälleen kerran hyvää organisointikykyä ja itsensä johtamista. Äitiys luo myös erilaisia haasteita. Miksi naisen tulisi valita vain toinen vaihtoehto, kun mahdollisuus on saada molemmat, ura sekä äitiys. Mielestäni uran, äitiyden ja perhe-elämän yhdistäminen on järjestelykysymys ja myös monista asioista luopumista. Omalla kohdallani se on tarkoittanut luopumista suurelta osin opiskelijoiden riennoista ja omista harrastuksista, varsinkin opiskelujen kahtena ensimmäisenä vuotena harmitti suuresti, kun en ehtinyt liikkua niin paljon kuin olisin halunnut, sillä liikunta pitää mieleni ja kehoni virkeämpänä. Onneksi tämä asia on jo korjaantunut ja olen järjestänyt niin asiat, että liikunnalle jää tarpeeksi aikaa.

Kirjassa haastatelluilla äitijohtajilla mm. Handelsbankenin Carina Hellemaa, Solin palvelut Oy:n Liisa Joroinen ja ministeri Paula Lehtomäki sekä useat muut antavat hyviä neuvoja uran ja äitiyden yhdistämiseen. Näillä uranaisilla on ollut kotona arkea helpottamassa oma mies, jota ilman moni tunnustaa, ettei uran luominen olisi onnistunut. Myös äitijohtajat kiittävät hyvää ja laajaa tukiverkostoa kuten mummoja ja pappoja sekä omaa työpaikkaa, joka on auttanut usein lapsenhoito asioissa. Myös kannatettiin etätyön rohkeampaa soveltamista, mikä auttaa uran ja perheen yhteensovittamisessa. Moni äitijohtaja toteaa, että jostakin on pakko luopua, jos halutaan tehdä uraa, kaikkea ei voi saada.

Kirjassa myös pohditaan Suomen hyviä äitiyslomia, joka mahdollistaa pidemmän tauon työelämästä pois. Vaikka meillä Suomessa on mahdollista luoda uraa ja perustaa samalla perhe, ei kannata samanaikaisesti olla kotiäiti ja uraäiti. Mielestäni jokaiselle äidille tekee hyvää olla ainakin yksi vuosi äitiyslomalla. Lapsi tarvitsee eniten äitiä ensimmäisen elinvuotensa aikana. Vuoden aikana työpaikka tai ura ei katoa vielä mihinkään. Itse, kun lähdin opiskelemaan Tiimiakatemiaan poikani oli 1v ja 3kk. Tuo reilun vuoden oleminen kotana oli minulle riittävä aika ja taloudellisistakin syistä oli pakko lähteä luomaan omaan tulevaisuutta ja uraa. Mielestäni usean lapsen kanssa vietetyt äitiyslomat ja hoitovapaat vievät jo pois työelämästä ja urakehityksestä. Itse en niin tekisi, mutta jokaisen äidin tulisi tehdä itselleen se oikea ratkaisu välittämättä mitä muut tai työpaikka ajattelee asiasta. Nykyään on hienoa, kun äitiyslomalaisia pidetään työpaikoilla hyvin ajan tasalla työasioista pyytämällä tärkeimpiin koulutuksiin ja tapahtumiin. Tämä ehdottomasti helpottaa äitien töihin paluuta.

Äitijohtaja kirjassa käsitellään paljon äitiyden hyötyjä, joita olen itse myös huomannut pienen pojan äitinä. Äitinä oppii paremmin organisoimaan asioita ja oppii myös järjestelmällisemmäksi. Myös kaaoksensietokyky kasvaa ja lapsen kanssa oppii toimimaan epämiellyttävissä tilanteissa ja ottamaan enemmän vastuuta. Tärkeää on muistaa pitää itsestä huolta ja omasta ajastaan kiinni. Mielestäni äitiys kehittää johtajalle monenlaisia tärkeitä taitoja. Eräänlaista johtamista on myös lapsen johtaminen, joka parantaa vuorovaikutustaitoja.

Voin vain kiittää suuresti omaa avopuolisoani, joka on paljon osallistunut poikamme hoitamiseen. Ilman tätä opiskeluistani ei olisi tullut mitään. Myös kiittäminen on Suomen hyvää päivähoito järjestelmää. Tietysti itse koen välillä huonoa omaa tuntoa, etten pysty hoitamaan poikaani niin paljon kuin haluaisin. Kun valmistun pystyn paremmalla toimeentulolla tarjoamaan pojalleni paremman tulevaisuuden.

Pidin kirjasta todella paljon, Oli hienoa lukea, miten niin moni korkeammassa virassa oleva naisjohtaja on selvinnyt äitiyden ruuhkavuosista. Kiva oli huomata myös miten paljon enemmän nykyään myös miehet pitävät isyyslomia ja osallistuvat arjen huolehtimiseen. Tämä mahdollistaa äidin työssä käymisen ja uran luomisen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!