Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ajattele ja rikastu, niinkö helppoa se on?

Kirjoitettu 21.01.16
Esseen kirjoittaja: Aleksi Halsas
Kirjapisteet: 2
Kirja: Think and Grow Rich
Kirjan kirjoittaja: Napoleon Hill
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ajattele ja vaurastu, niin yksinkertaistako se on, kaiken muunhan voi ulkoistaa? Lähdin poikkeuksellisesti lukemaan tätä Napoleon Hillin kirjaa selkeä tavoite mielessä, halusin saada tavoitteiden asetteluun ja elämän suunnitteluun uusia ajatuksia, kun elämä tuntuu tällä hetkellä olevan hieman murroksessa. Toki valintaan vaikutti myös se, että kyseinen kirja on ollut ensimmäinen self-help kirja aikoinaan sen ilmestyessä 1937 ja täytyyhän tällainen klassikko lukea. Lukemassani versiossa oli lisäyksinä esimerkkejä nykymaailmasta, joka kieltämättä helpotti asioihin tarttumista. Pääosin voisin sanoa, että kirja on edelleen ajankohtainen, joskin maailma on jonkin verran muuttunut ja hyppäsin suosiolla, muun muassa CV ja työhaastattelu osioiden yli.

Kasasin kirjan asioita soveltaen jo tavoite esityksen treeneihimme, joten en siinä käsittelemiäni aiheita käsittele nyt tässä. Kirjassa oli kuitenkin niin paljon muitakin kiehtovia ajatuksia, jotka kolahtivat että käsiteltävää riittää. Ihmetykseni oli suuri, kun juttelin akatemialla parin henkilön kanssa ja he eivät olleet saaneet kirjasta oikein mitään irti. Omasta mielestäni kirja oli kiehtova jo siinäkin mielessä, että näkee mistä monet edelleen self-help kirjallisuudessa käytettävistä metodeista ovat peräisin. Napoleon Hill siis seurasi ja tutki 25 000 enemmän tai vähemmän menestyneen henkilön elämää 1900 luvun alkupuolella ja kasasi näistä yhdistäviä tekijöitä, jotka toistuivat. Ja rikastuihan Napoleon Hill siinä, myös itse samalla.

”The bigger the goal, the more complex the planning; the more complex the planning, the more difficult the goal’s execution; the more difficult the execution, the more dependent the brains behind the project will be on the creative, intellectual and moral support of others.”

Kyseinen suoralainaus kirjasta osui omaan elämään tilanteeseeni täydellisesti. Olen selkeyttänyt itselleni sen suurimman mahdollisen päämäärän, vision jonka voisin elinaikanani saavuttaa. Suunnittelu, toteutus ja näitä tukevat toimenpiteet ovat kuitenkin edelleen työnalla. Sen Napoleon Hill sai minut ainakin ymmärtämään, että yksin asiat ovat lähes mahdottomia, vaikka Henry Fordista, Thomas Edisonista ja Albert Einsteinista puhutaan yleensä ilman heidän lähipiiriään, eivät he olisi pystyneet vastaaviin urotekoihin ilman lähipiiriään. Esimerkiksi Albert Einsteinin tapauksessa hänen vaimonsa Mileva Maricin väitetään tarkastaneen kaikki Einsteinin laskutoimitukset ja sitä kautta olleen tärkeässä osassa suhteellisuusteorian synnyssä. Tiimiakatemia tarjoaa tässä suhteessa poikkeukselliset edellytykset kehitykselle, useissa tapauksissa Tiimiakatemia osuu nuorten elämään vain vaiheessa, jossa he vielä etsivät itseään. Toisaalta Tiimiakatemia on tämänkin prosessin tukemisessa yksi parhaista oppilaitoksista, mutta Tiimiakatemian suurin potentiaali ei ihmisille tällaisissa tilanteissa mielestäni aukea. Toki tässä on paljon muuttujia tiimin suhteen ja voi olla, että meidän tiimin kohdalla homma ei toimi ollenkaan.

”A quitter never wins and a winner never quits.”

Tätä lausetta viljellään loputtomasti urheilu maailmassa ja täysin paikkansa pitävä lausahdus onkin. Elliott Hulse avasi minulle ensimmäistä kertaa peräänantamattomuuden ja vahvojen tapojen luomisen konseptia, muutama vuosi sitten. Usein koulussa ja urheilussa oli siihen mennessä minulle puhuttu motivaatiosta, kun taas Elliott Hulse sanoi, että motivaatio on vain alulle paneva voima, korostaen vahvojen tapojen ja sitoutumisen merkitystä menestyksessä. Myös hänen sanontansa ”Failure is an experience that leads to success,” oli minulle jotain täysin uutta. Moni muu on tämän jälkeenkin viitannut samoihin asioihin, mutta Hulse on oikeastaan ainoa, joka osaa sanoa nämä asiat tavalla, joka saa minut kuuntelemaan ja kiinnostumaan. Tietynlainen autenttisuus on varmasti yksi niistä syistä, jotka tekevät Hulsesta itselleni niin poikkeuksellisen. Lukiessani Napoleon Hillin kirjoitusta tuli minulle fiilis, että täältä ne niin monet motivaatio videoiden ajatukset ovat peräisin, myös monet Elliottin ajatukset.

Auto-suggestion eli suomeksi kai autosuggestio herätti minussa eniten mielenkiintoa. Ainakin Paul Chek, Elliott Hulse, Brian Tracy, Dan Pena, Peter Sage ja Luari Järvilehto puhuvat tästä aiheesta hieman eri sanoin, hieman eri perspektiiveistä. Autosuggestio on siis itselleen puhumista ja tiettyjen ajatusten istuttamista alitajuntaan. Tätä kautta pystymme vaikuttamaan käyttäytymiseemme ja ajatteluumme syvällisemmin. Aihe on todella kiehtova ja Lauri Järvilehto antoi hommalle mielestäni hyvät suuntaviivat, Tee itsestäsi mestariajattelija kirjassa. Työmuistimme on 7 yksikköä, tietoisessa mielessämme voi samaan aikaan olla siis maksimissaan 7 eri asiaa ja tällaisessakin tilanteessa mielemme tehokkuus kärsii huomattavasti. Optimaalisessa tilanteessa mielessämme on vain yksi tai maksimissaan kaksi asiaa kerrallaan. Ottamatta kantaa tiedostamattoman mielen kokoon, sillä sitä on todella vaikeaa määritellä voidaan kuitenkin todeta, että laskentateholtaan tietoinen mieli suhteessa tiedostamattomaan mieleen on kutakuinkin yhden suhde 28 tuhanteen. Yksi tietoinen ajatus voi tällaisen kerrannais vaikutuksen kautta luoda siis valtavan muutoksen käyttäytymisessämme. Oleelliseksi asiaksi nouseekin se miten puhut itsellesi ja uskomukset, sekä tunteet puheen taustalla ja näiden muokkaaminen. Todella kiehtova aihe, kun vielä sotketaan tähän se, että vallitseva aistimme on näkö ja ympäristömme on mitä on. Myös erityisesti itämaisissa uskonnoissa käytetty mantrojen toistaminen nousee yhtäkkiä uuteen valoon ja täysin loogiseksi välineeksi esimerkiksi onnellisuuden tavoittelussa.

”Any person is educated who knows where to get knowledge when needed, and how to organise that knowledge into definite plans of action.”

”There is no limitations to the mind except those we acknowledge. Both poverty and riches are the offspring of thought.”

Uskomukset ja usko liittyy tähän oman mielensä ohjelmointiin voimakkaasti. Startup piireissä puhutaan nuorten yrittäjien naiveudesta usein suurena vahvuutena ja sokea usko itseensä tuntuukin olevan menestymisen kannalta 1000 kertaa tehokkaampi keino, kuin rationaalinen järkeily. Henry Fordin unelmaa V8 moottorin valmistamisesta pidettiin täysin mahdottomana, edes sen parissa työskennelleet insinöörit eivät uskoneet siihen, että moottoria saataisiin ikinä toimimaan. Muutaman vuoden Henry Fordin usko V8 koneeseen näytti naurettavalta ajan tuhlaukselta, mutta kun lopulta kone saatiin toimimaan tuli moottorista suuri menestys ja Henry Fordin usko palkittiin. Ääripää esimerkkinä voisi tästä nostaa vielä Kopernikuksen, jota pidettiin todellisuudesta irrottautuneena haaveilijana, mutta myöhemmin hänen työnsä kuitenkin muutti koko maailman tai pitäisikö sanoa avaruuden katsomuksemme. Näissä tarinoissa yhteisenä tekijänä on kuitenkin periksiantamattomuus ja päätöksistä kiinnipitäminen, vaikka koko muu maailma olisi eri mieltä heidän kanssaan. Napoleon Hillkin kertoo löydöksistään mielenkiintoisen yksityiskohdan, joka on jossain määrin ehkä muuttunut Startup kulttuurin myötä, mutta suurinosa hänen analysoimistaan 25 000 henkilöstä sai tuulta purheisiinsa vasta 40 ikä vuoden jälkeen ja suurin menestys iski yleensä vasta 50 ikä vuoden jälkeen. Tämä itsessään osoittaa jo pitkäjänteisyyden ja sitoutumisen merkityksen.

Miten tällaista pitkäjänteisyyttä sitten voisi itselleen rakentaa. Kirjasa oli tähän selkeä neliaskelmainen suunnitelma.

How to Develop Persistence:

  1. A definite purpose backed by a burning desire for its fulfillment.
  2. A definite plan, expressed in continuous action
  3. A mind closed tightly against all negative and discouraging influences, including negative suggestions of relatives, friends and acquaintances
  4. A Friendly alliance with one or more persons who will encourage you to follow through with both plan and purpose.

Näitä itseasiassa toistettiin kirjassa useampaan otteeseen hieman eri sanoin, mutta käytännössä samalla viestillä. Palava halu visioni toteuttamiseen on edelleen asia, jota minun täytyy vahvistaa ja suunnitelma minulla on edelleen kesken. Ystäviä, mentoreita tai muita kumppaneita minulla ei vielä tyttöystäväni lisäksi matkalle tukemaan ole, mutta uskon että palaset loksahtavat pikku hiljaa kohdalleen. Kolmas kohta mietityttää minua kuitenkin eniten, sillä ympärilläni on paljon ihmisiä, jotka syövät energiaani negatiivisella lähestymisellä asioihin. Tiimimme sisällä toisten mollaamista tapahtuu jatkuvasti, mikä tekee asiasta todella haastavan. Olemme juuri alkaneet käsitellä asiaa porukalla, joten mielenkiintoiset ajat ovat edessä. Keskustelujen ja tiimin tilanteen eteneminen määrittelee pitkälti Tiimiakatemian roolin unelmieni tavoittelussa. Tuo rooli voi olla valtava niin positiivisessa, kuin negatiivisessakin mielessä. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!