Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ajattele oikein, Menesty!

Kirjoitettu 13.01.15
Esseen kirjoittaja: Aleksi Ihalainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Ajattele oikein, Menesty!
Kirjan kirjoittaja: Napoleon Hill
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 8. Henkinen kasvu

Ajattele oikein, Menesty!, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

On olemassa kahdenlaista tietoa. Ensimmäinen on yleistietoa ja toinen erikoistieto. Yleistiedosta on hyötyä vain vähän – tai ei ollenkaan – riippumatta siitä, kuinka paljon ja millaisissa muodoissa tietoa löytyy. Yliopiston tiedekunnat tarjoavat käytännössä kaikkea yleistietoa, mitä vain sivistyneestä maailmastamme löytyy. Kuitenkaan opettajat eivät yleensä ole erityisen varakkaita. He ovat erikoistuneet opettamaan tietoa, eivät järjestämään tai käyttämään sitä.

Koulujärjestelmän puuttuva rengas on tiedon käyttämisen opettaminen. Opiskelemme paljon erilaisia tietoja, mutta koulutuksessamme harvoin kerrotaan, kuinka tietoa järjestellään ja käytetään tiedonhankinnan jälkeen.

Sivistynyt ihminen ei välttämättä ole se, jolla on runsaasti yleis- tai erikoistietoa.  Sivistynyt ihminen on kehittänyt mielensä kykyjä niin, että hän voi muiden oikeuksia loukkaamatta saavuttaa haluamansa.

 

Olen jutellut/kuunnellut tässä viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana n. 700 uutta ihmistä, ja siellä on vain harvoja joiden ajatusmaailma on eteenpäin vievää sekä muita kunnioittavaa. Liian usein törmää ihmisiin joilla on kovat suunnitelmat tulevaisuuden suhteen ja monet heistä pääsevätkin korkealle, mutta he eivät jaa samoja arvoja itseni kanssa, enkä sen vuoksi näe heidän kanssa yhteistyömahdollisuuksia. Koska pidemmän päälle näen heidät itselleni enemmän rasitteena kuin mahdollisuutena kehittää toimintaa ja itseäni eteenpäin.

Ulospäin näyttää monelle monesti, että ”menestyvät” ja paljon asioista tietävät ovat ihmiset, jotka ovat opiskelleet ja tutkineet asioita. Heillä on ehkä järjetön määrä tietoa, mutta kun henkilö joka tietää todella vähän saa pienen osan tästä tiedosta. Saa hän enemmän aikaan viikossa kun tämä oppinut vuodessa, koska hän saattaa osata käyttää tietoa myös käytännössä saman tien.

”Koulujärjestelmän puuttuva rengas” jossa opittaisiin tiedon hyödyntämistä elämässä yleensä, on jo olemassa kovinkaan monen siitä tietämättä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että näitä taitoja ei pystyisi oppimaan ilman kouluakin. Monet menestyneet yrittäjät eivät ole käyneet kouluansa loppuun, mutta ovat hyödyntäneet se tiedon mitä heillä on ollut saatavilla ja saaneet sillä asioita aikaan. Joskus monen mutkan kautta, ja toiset jättäneet kesken ollessaan hyvin lähellä menestyksen läpimurtoa. Kun heillä ei ole ollut halua tarpeeksi mennä eteenpäin.

 

En olisi ihan heti uskonut, jos minulle olisi sanottu kolme vuotta sitten, että mitä kaikkea tulen tekemään seuraavan kolmen vuoden aikana ”opiskellessani”. Mutta nyt kun mietin, niin eihän se alunperinkään ole ollut siitä kiinni, olenko ollut opiskelemassa tai töissä. Vaan siitä mitä haluan tehdä ja kuinka paljon uskallan ajatella tekeväni! Hurjaa ajatella miten paljon omia ajatuksia pystyy kehittämään pienelläkin aikavälillä, jos on vain valmis unohtamaan mitä ajatuksia tähän kuuppaan on aiemmin syötetty.

On vaikea täyttää täyttä lasia jos se on jo täynnä, se täytyy tyhjentää ennen kuin siihen voi laittaa uuden nesteen. Tämän on huomaa mitä vanhempi yleensä on sitä vaikeampi on saada alitajuntaan oikeita ajatuksia. Kun olet jo kerran oppinut väärät ajatukset, niin on niistä hyvin vaikea oppia pois. Totta kai poikkeuksia on, ja se voi vaatia vain yhden ajatuksen tai idean omaksumisen, jotta voit aloittaa uudelleen oppimisen.

 

Tuhoa tapasi olla huolestunut päättämällä, ettei mikään, mitä elämä voi tuoda tullessaan, ole huolestuneisuuden arvoista. Tämä päätös antaa mielenrauhaa, tasapainoa ja tyyneyttä, joka johtaa useammin onneen.

Ihminen, jonka mieli on täynnä pelkoa, ei pelkästään tuhoa omia mahdollisuuksiaan loogiseen toimintaan, vaan lähettää myös näitä tuhoavia värähdyksiä kaikkien muidenkin mieliin, ketkä ovat yhteydessä häneen – tuhoten myös heidänkin mahdollisuutensa.

 

Itsensä ”huijaaminen” menestyksekkäämmäksi on mahdollista tehdä, vain toistamalla itselleen asioita millaiseksi haluaa tulla. Haluan kokeilla tätä ja laitankin puhelimeni suojakuoreen 3 asiaa millaiseksi haluan itseäni kehittää, koska siitä näen ne useasti päivässä. Ja ne rupeavat pikkuhiljaa tulemaan ajatuksiini sekä tekoihini kun tarpeeksi kauan pidän ne mielessä.

 

Teesejä joita keräsin kirjasta:

 

”Ensimmäinen ja tärkein voitto on itsensä voittaminen. Itselleen häviäminen on kaikkien hirvittävin ja noloin asia.”

 

”Elämä on shakkipeli ja vastapelaajasi on Aika. Jos epäröit, ennen kuin teet siirron, tai olet siirtämässä nappulaa heti, Aika tulee poistamaan kaikki pelinappulasi pöydältä. Pelaat vastustajan kanssa, joka ei siedä päättämättömyyttä.”

 

”Jokainen voi kokea merkillistä tyytyväisyyttä, jos ensin vain voittaa itsensä ja pakottaa elämän maksamaan kaiken, mitä siltä ikinä pyytääkään.”

 

Tässä harjoitus jota voi käyttää itsensä kehittämistä varten:

 

Useimmat ihmiset eivät osaa nähdä itseään samoin kuin muut näkevät heidät. Ehkä sinäkään et pysty siihen. Jos et tiedä niin kysy edes itseltäsi!

 

Vastaa näihin kysymyksiin miettien viimevuottasi:

 

  1. Olenko tehnyt parhaani, vai olisinko voinut tehdä jotain paremmin
  2. Olenko antanut itseni lykätä asioita tehokkuuteni kustannuksella, ja jos olen, niin kuinka usein?
  3. Olenko ollut tarpeeksi sinnikäs toteuttaakseni suunnitelmani?
  4. Olenko ollut liian varovainen vai liian varomaton?
  5. Olenko menettänyt energiaa keskittymisvaikeuksien tuoman toimettomuuden takia?
  6. Millä tavalla olen parantanut kykyäni auttaa muita?
  7. Ovatko mielipiteeni ja päätökseni perustuneet arvailuihin vai tarkkaan tietoon?
  8. Kuinka paljon aikaa olen käyttänyt hyödyttömiin asioihin hyödyllisten asioiden kustannuksella?
  9. Miten voin suunnitella ajankäyttöäni paremmin, niin että voisin olla tehokkaampi seuraavan vuoden aikana?

10. Olenko tehnyt jotain, mikä on ristiriidassa omantuntoni kanssa?

11. Ovatko palveluitani ostaneet asiakkaat olleet tyytyväisiä niihin? Jos ei niin, niin miksi?

 

(Tee tämä arvio oikeudenmukaisesti ja vilpittömästi. Anna jonkun, joka ei pelkää sanoa mielipiteitään, tarkistaa vastauksesi.)

 

 

Osuuskunta Millio

Aleksi Ihalainen

aleksi@millio.fi

 

Tagit: , , , , , , , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!