Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

AJATTELE SUURESTI

Kirjoitettu 14.04.15
Esseen kirjoittaja: Samuel Saukkonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Think Big
Kirjan kirjoittaja: Donald Trump
Kategoriat: 1. Oppiminen, 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.03. Yrittäjyys, 9.04. Johtaminen, 9.08. Henkinen kasvu

AJATTELE SUURESTI, 3.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

AJATTELE SUURESTI
Teoriaa on hyvä opetella. Sitä täytyy myös osata soveltaa käytännössä. Jotta teorian opetteleminen maistuisi ja menisi käytännön tasolle, täytyy löytyä tahtoa. Tahtoa löytyy, kun kasvattaa nälkää. Kuinka sitten kasvattaa nälkää, jos on jo kylläinen? Nyt ei suurenneta vatsalaukkua, vaan ajatusta. Timo Kasurisen sanoin: Tyytyväisyys tappaa kehittymisen, joten Trumpin oppeihin, THINK BIG.

I Had spoken in front of over 62,000 people in Los Angeles. He said, ”How do you do that? Don’t you get scared?” I said, ”I don’t want to think about it.” It is true: I don’t want to think about it. I just do it.(c) Trump

Jos tahtoo pieniä asioita, niitä saa helposti. Siihen on helppo tyytyä. Nälkä tukahtuu. Mutta se ei riitä. Miksi sitten haluta suuria asioita? Koska se tekee elämästä mielenkiintoisen seikkailun.
Miksi sitten suuret asiat pelottavat ja on helpompi ajatella ensimmäiseen seinään ja pienesti?
Suurten tavoittelu vaatii paljon tahtoa, epäonnistumisen sietoa ja pelkojen voittamista. Sitä salaa haluan. Onnistunut viikko on se, kun on nolannut itsensä edes kerran ja tehnyt asioita, jotka pelottavat. Siinä sivussa sytyttänyt pari uutta hehkulamppua ja maailma taas avautuu. Mistä sitten saada vaikutteita, että ajattelisi isommin? Noh niiltä henkilöiltä, ketkä oikeasti ajattelee sekä tekee suuresti. Miksen ottaisi esimerkkejä Donald Trumpilta, onhan hän tehnyt muutamia asioita oikein.

Vyörytysteoria

Puhutaan usein lumipalloefektistä. Oikeastaan suuret asiat alkavat aina pienistä. Sitten niitä pieniä asioita kasautuu, ja ne muuttuvat kokoajan suuremmiksi. Kun pienen lumipallon laittaa vyörymään alas vuoren rinnettä, se vain kasvaa, kasvaa ja kasvaa. Lopulta todella suureksi. Oikean elämän teotkin toimivat periaattessa näin. Siinä on vain yksi ero: Lumipallo vyöryy itsestään alas muuttuen suuremmaksi. Ihminen taas pyrkii pohjalta vuoren huipulle kasvaen suuremmaksi. Ja jos lähdet pientä lumipalloa pyörittämään alhaalta kohti vuorenhuippua, se ei todellakaan vyöry itsestään. Alla oma teoria vahvistamassa tätä ajatusta:

think big43

Jos todella haluat jotain, älä luovuta
Ihminen saa sitä, mitä haluaa. Eli vaikka sen lumipallonkin vyörytettyä juurelta vuoren huipulle. On vain ajan kysymys milloin, jos sitä tarpeeksi haluaa.
Mistä sitten tämä jatkuva voitontahto ja periksiantamattomuus saadaan? Ei hienoista korulauseista – vaan nälästä, joka kumpuaa syvemmältä. En puhu nyt merkityksistä ja miksi kysymyksen tärkeydestä, koska perehdyin siihen kunnolla Miksi sinä teet, mitä sinä teet? – esseessäni. https://esseepankki.tiimiakatemia.fi/miksi-sina-teet-mita-sina-teet/

If you want to be successful in business and in life, never ever give up. When you think you can win, go full-steam ahead and never quit, but also realize your limitations. If I were satisfied, I would not be Donald Trump. You cannot stand still. If you do, life will pass you by.

Tee! (Miten?)
Miksi sinä teet, mitä sinä teet? -esseessäni perehdyin paremmin merkityksen (Why) löytämiseen. Koska Trump on tekijöitä, perehdyn tässä paremmin itse asioiden tekemiseen (How).

Asiat on helppo yksinkertaistaa, mutta niiden takana on sitten enemmän asioita. Jotta saadaan itse tekeminenkin suurelle asteelle, se täytyy osata visioida. Asiat kun tapahtuvat aina kahdesti: Ensiksi ne käydään läpi pään sisällä, sitten oikeasti. Okei, ensimmäisenä vaarana on se, ettei uskalla edes ajatella suuremmin, se täytyy ensiksi murtaa. Trumpin sanoin, täytyy mieltä jatkuvasti stimuloida suurilla ajatuksilla. Eli jatkuvaa ideointimyllyä pään sisällä.

Jesh! Pään sisällä on nyt tosiaan suuria asioita. Nyt astuukin peliin se toinen vaara. Eli jäädä pelkäksi haaveilijaksi. On hienoa, että osaa ajatella suuremmin, mutta jos ei ole rohkeutta toteuttaa niitä, niin jää haaveilijaksi, joka jää elämään vain pään sisäiseen maailmaan.

Itsellänikin aivot tuottavat kokoajan asioita ja ideoita ja vaarana on, että asiat hyrräävät yhtä sirkusta vain pääni sisällä. Siksi onkin tärkeää laittaa ideat paperille, paperilta kalenteriin ja kalenterista lopulta käytäntöön. Tämä on minulle elintärkeää, koska en ole luonnostani järjestelmällinen ja saatan unohtaa asioita. Siksi on myös tärkeää kuuluttaa tavoitteita ympärilleni. Siinä itselle tulee tekemisen paine sekä muut osaavat jeesiä, kun tietävät vision, mihin suuntaan olen menossa. Samalla osaan kokoajan muokata ympäristöäni paremmaksi. Muuten ideat helposti unohtuvat, kun lähden jo jahtaamaan uutta.

Tämän takia päivitän jatkuvasti itsensäjohtamistyökaluja. Aktiivisia Todo listoja ja pyrin priorisoimaan asiat mahdollisimman hyvin. Lisäksi seinälleni on tulossa aktiivisesti päivitettävä ja seurattava kahden kuukauden tavoitekalenteri. Kaksi kuukautta on sopivan lyhyt aika, jolloin oikeasti saa asioita tapahtumaan. Milloin sitten on hyvä aloittaa itse tekeminen?

Paras aika kasvattaa puu oli 20 vuotta sitten, toiseksi paras hetki on nyt
“Mikä on tärkein hetki? – tämä hetki.” ”Ketkä ovat tärkeimmät ihmiset – nämä ihmiset.” Nämä Timo Kasurisen hokemat ärsyttävätkin kuolemattomat viisaudet ovat harvinaisen oikeassa. Hyvä, että joku muistuttaa näistä. Ylipäätänsä elämä rakennetaan näistä palasista, mitkä ovat juuri nyt tarjolla. Kiinalaisen sananlaskun mukaan: ”paras aika kasvattaa puu oli 20 vuotta sitten, toiseksi paras hetki on nyt”, pitää paikkansa myös Trumpin opeissa. Ei koskaan ole oikeasti parasta aikaa. Nyt on. Ei anneta pienten rajoitteiden haitata. Kirkastetaan visio ja nälkäisenä jahdataan sitä. Thats it.

Vision jahtaaminen
Tykkään niin sanotusti jahdata kuuta. Suurta, kaukaista ja epärealistista. Ihmisiä on kuitenkin jo käynyt kuussa. Vieläpä ajanjaksona, jolloin tietokoneet olivat huoneen kokoisia. Taskussani olevassa puhelimessakin on enemmän suorituskykyä, kuin sen ajan tietokoneissa. Eli jatkan jahtaamista.

Nyt sitten itse visioon:
Omana visiona on kasvaa yrittäjäksi, jonka liiketoiminta kiteytyy mailman parhaisiin tuotteisiin vuoteen 2017 mennessä.

Nyt on kaukainen visio määritelty. Toimintaa pyrin kokoajan ohjaamaan tähän suuntaan. Okei, olen osannut jo määritellä miksi ja jotenkin mitä. Vaikeinta on miten. Vaikeinta on myös uskaltaa. Toisaalta on tässä monia pelkoja jo voitettu ja tullaan voittamaan. Nyt täytyy vain määritellä elementit, kuinka päästä tähän visioon ja kuinka pystyn auttamaan muita toteuttaakseen heidän visioitaan.

Miten?
Miten pääsen kohti tätä visiota?
Kuinka kasvaa henkilöksi, joka pystyy aidosti tuottamaan arvoa tähän yhteiskuntaan?
Kuinka pääsen asemaan, jossa voin työllistää muita?
Keitä tiimiini tuleen ja miten roolit jaetaan?
Mikä lopulta on se tuote ja miten se muodostuu?
Mitkä käytännön teot vievät minua kohti visioita ja mistä täytyy karsia?
Kuinka uskallan vieläkin enemmän?
Mitä ajatuksia täytyy vahvistaa ja mistä täytyy päästä eroon?
Kuinka nämä oikeasti käytännössä hoituvat?
Kuinka hyödynnän omia taitojani?
Kuinka hyödynnän muiden taitoja?
Kuinka start with why toimii käytännössä?
Kuinka saan siilikonseptin toimimaan?
Olenko jo niin jumissa tässä yrittäjyystouhussa, etten pysty siirtämään ajatusta enää pois?
Haluanko edes pois vai panostaa tähän 100%?
Keistä ihmisistä pidän kiinni ja keitä karsin?
Mitkä ovat naurettavan pienimmät askeleet kohti tätä visiota?
Kuinka voin olla varma, että haluan tätä?
Olenko täysin sitoutunut?
Milloin oman oma visio kääntyy vastaan?
Kuinka päästä samalla aaltopituudelle eri henkilöiden kanssa?
Kuinka opin järjestelmällisemmäksi?
Milloin opin tappamaan ideoida ja keskittymään yhteen asiaan kerralla?
Onko minulla AHDH?
Tunnenko todellakin itseni, vaikka väitän niin?
Onko kaikki niin mustavalkoista?
Onko 2kk tavoitesyklit parhaimmat?
Milloin mielipiteen täytyy olla vahva, million mieli kannattaa avata?
Kuinka toimia muiden odotusten mukaan?
Pystynkö tulevaisuduessa enää työskentelemään muuta kuin yrittäjänä?

Kuten näkyy. Kysymyksiä kysymysten perään. Nyt tässä vaiheessa ei ole mitään järkeä yrittää vastata kaikkiin, vaan antaa hautua vähän aikaa. Nämä jäävät varmasti alitajuntaan kummittelemaan, ja se tekee työtä osittain puolestani. Kun palaan näihin myöhemmin uudestaan, nään asiat jo eri valossa. Ja osaan paremmin priorisoida oikeat kysymykset, mihinkä lähteä vastaamaan.

samuel@mittava.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!