Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ajatuksia herättävä Ilkka Halava

Kirjoitettu 27.09.19
Esseen kirjoittaja: Mia Hyötyläinen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Tekemisen 4.0
Kirjan kirjoittaja: Ilkka Halava
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ilkka Halava vieraili perjantaina 20.9 Tiimiakatemialla 4.0 -tapahtumassa. Netistä jo hieman tutkineena tiesin hänen olevan tulevaisuudentutkija ja perehtynyt jos minkälaisiin teemoihin oppimisen vallankumouksesta tulevaisuuden asumiseen.

Muutamia mielenkiintoisia poimintoja: Halavan mukaan vuoteen 2030 mennessä maailma tarvitsee 50% enemmän ruokaa ja 45% enemmän energiaa. Hukan ja hävikin määrä täytyy olla nolla ja valmiista myytävistä tuotteista siirrytään esivalmiisiin myytäviin tuotteisiin. Meistä ruoankuluttajista tulee kymmenessä vuodessa ruoan tuottajia, eli käytännössä rupeamme itse viljelemään ruokaamme ainakin osittain. Hän myös mainitsi, että ihmisten tiedossa on vain pieni murto-osa syötävistä lajikkeista, eli hyödynnettäviä on vielä paljon. Trendi uusien ruokien ja kasvien testailuun on nyt in, ja tuntuu että uusia juttuja löydetään koko ajan.

 

Koneromantiikan loppu

Yksi mielenkiintoinen aihe oli ehdottomasti Halavan kuvaama koneromantiikan loppu. Esillä on jo hetken ajan ollut puhe, että koneet vievät ihmisten työt. Ilkan mukaan robotit ja koneet tuovat jatkuvasti uusia työpaikkoja, sillä esimerkiksi erikoistuminen robottien toimintaan ja ohjaamiseen vaatii opettelua. Hänen mukaansa ahkeruus ei ole enää se juttu. Joskus kuulee ihmisten kokevan työnsä arvottomaksi, ja näin Ilkan mukaan ihminen vie koneen työtä (esimerkiksi tehtaassa lajittelu). Hän eritoten painotti, että koneita ei saa pelätä.

Tulevaisuuden työpaikat muuttuvat myös siten hänen mukaansa, että sairaalassa kirurgien työt vähenevät koneiden lisäännyttyä ja terveydenhoitajien työt lisääntyvät. Tämä hieman arveluttaa ainakin nyt, sillä olisi outoa ajatella jonkun koneen leikkaavan minua. Sairaala-maailma siirtyisi muutenkin ns. tietylle alustalle eli ajanvarauksen pystyisi tekemään netistä, näytteen ottamaan kotona ja lääkärin tapaamaan tarvittaessa itsehoidon lisäksi. Näin turhia kustannuksia voitaisiin karsia. Itseasiassa itse olen huomannutkin jo muutosta tähän suuntaan, sillä esimerkiksi Fimlabin ajanvaraus on jo netissä ja sieltä voit valita, mitä laboratoriokokeita tarvitsee tehdä ja voit itse valita ajan. Itsehoito lisääntyy mielestäni myös entisestään, sillä ihmiset panostavat terveyteensä koko ajan enemmän. Kanta.fi on jo edistys sillä sitä kautta voit tarkastella omia terveystietoja. Ilkan mukaan ihmiset laittavat seuraavassa 10 vuodessa kymmenen kertaa enemmän rahaa terveyteensä kuin älypuhelimeensa. Toivottavasti.

 

Yleissivistys uusiksi

Tulevaisuudessa yleissivistys määritellään uudestaan. Salkkareiden hahmot ja Temptation Island eivät kuulu meidän yleissivistykseen niin kuin monesti tuntuu. Ilkan mukaan kryptovaluutta tulee ja korvaa normaalin valuutan, ainakin Virossa ollaan kuulemma kovaa vauhtia menossa kohti muutosta. Internetin päälle tulee neljäs alusta, johon kaikkien sosiaaliturvatunnukset tulevat. Sinne koitetaan saada kaikki maailman ihmiset ja heille lisättyä omat sotut. Tämä kuulostaisi tosi hyvältä omaan korvaan, sillä tämä edesauttaisi tasa-arvoa maailmassa, kun kaikki olisivat ns. samalla viivalla ja jossain tietokannassa.

Yhteiskunnan muutos mistä Halava puhui, osui ja upposi. Perinteikkäässä koulumaailmassa on systeemi, jossa erilaisia persoonia ei olla aina osattu hyödyntää. Persoonallisuus on kuitenkin vahvuus ja sitä pitäisi osata hyödyntää tuottavuudessa. Karkea esimerkki, minkä Ilkka jakoi, on että kun ryhmässä toimitaan, niin jakaudutaan ryhmiin ja lopputulos jaetaan leikkaa-liimaa periaatteella. Sen pitäisi olla kuitenkin keskustelua ja idean pallottelua, jolloin se kasvaa. Keskustelun tulee olla toista kunnioittavaa ja kannustavaa vuorovaikutusta. Tämähän on Tiimiakatemian dialogiringin perusta.

Ihmisellä on kuitenkin ylivoima verrattuna koneeseen. Esimerkiksi ihmisellä on luova ongelmaratkaisukyky ja se näkee kuvan ratkaisusta jo mielessään. Kone ei osaa tehdä yhteistyötä kuten ihmiset eikä kuvitella ”mitään parempaa kuin nykyinen hetki”. Ihmisellä on myös tapa reagoida eri tilanteisiin (joustava kontekstualisointitaito) eli esimerkiksi millä puristusvoimalla ottaa tavaran hyllyltä (vertaa posliini ja rauta).

 

Maker-sukupolvi

Tiimiakatemia on edellä oppimistavoissa ja ”hype” koulustamme omalla kohdallani kasvoi entisestään! Halava korosti innovoinnin tärkeyttä ja persoonallisuuksien korostamista. Nykyajan sukupolvi on hänen mukaansa ns. ”maker-sukupolvi.” Jos haluat oppia jotakin uutta, neuvot ovat käsissäsi käden käänteessä Googlen tai Youtuben kautta. Olen huomannut tämän aloitellessani nettisivujen teon opettelua. Youtubesta löytyy oivat vinkit WordPressin tekoon. Samaten Facebook-markkinointiin ja hakukoneoptimointiin löytyy ohjeistusta netistä.

Ilkka myös vinkkasi tsekkaamaan muutaman nettisivun. Freelancer.com ja fiber ovat oivia keinoja ulkoistaa omaa toimintaa. Jos nopealla aikataululla tarvitsee esimerkiksi logon tai nettisivut, voi ne teetättää haluamallaan budjetilla ulkopuolisella osaajalla. Tämä oli hyvä vinkki, sillä nyt ja tulevaisuudessa tulee varmasti tilanteita, jolloin oma aika ja osaaminen eivät riitä.

Kaikki yllämainitut asiat olivat erittäin mielenkiintoisia ja laittoivat ajattelemaan. Kaksituntinen puheenvuoro meni todella nopeasti ja muistiinpanot syntyivät helposti. Halavalla oli loistava taito heittää huumoria ja ironiaa vakavienkin aiheiden sekaan, kuten vertaus siitä, että Kiinaan on rakenteilla viidessä vuodessa uusi kaupunki, kun taas Suomessa ei edes kaksikymmentä vuotta riitä sote-uudistuksen tekoon.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!