Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ajatus virheet!

Kirjoitettu 03.05.15
Esseen kirjoittaja: Aleksi Ihalainen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Viisaan toiminnan taito
Kirjan kirjoittaja: Rolf Dobelli
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2. Yhteisöllisyys, 3. Yrittäjyys, 4. Johtaminen, 5. Valmentaminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

724,947,421,843,394,411,054&646. Mikä näille luvuille on yhteistä? Älä lue edemmäksi ennen kuin olet keksinyt vastauksen. Vastaus löytyy esseen lopusta. Sitten lukusarja B: 349,851,274,905,772,032,854&113. Mikä näille luvuille on yhteistä? Älä lue edemmäksi ennen kuin olet keksinyt vastauksen. Huomaat, että tehtävä B on vaikeampi. Vastaus löytyy esseen lopusta.

Miksi on vaikeampaa havaita poissaolo kuin läsnäolo. Toisin sanoen läsnä olevalla on enemmän painoa kuin poissa olevalla.

 

Asiat jotka ovat esillä ja niistä puuttuu jotain kiinnittävät huomion todella paljon nopeammin, kuin ne jotka ei ole näkyvillä ja niistä puuttuu jotain. Mieli saa ne asiat näyttämään pahemmalta jotka näkyvät, mutta monesti unohdamme laittaa tärkeimmät asiat näkyville joita meidän oikeasti pitää seurata. Ajatuksemme kiinnittyy pieniin asioihin joita näemme, ja se saa ihmiset unohtamaan mihin pitää oikeasti keskittyä ja panostaa.

 

Me asetimme tavoitteet jo joulukuussa, mutta en ole vielä nähnyt kenenkään tuovan niitä uudelleen esille sen jälkeen. Mietin välillä, että onko ne unohdettu kokonaan ja asetetaan uusia pieniä tavoitteita mitä kohti mennään. Nämä uudet pienet tavoitteet vievät meitä vain kauemmas mihin oikeasti halusimme pyrkiä.

Otan meidän vanhat tavoitteet esille uudestaan kaikkien kanssa, ja mietitään yhdessä teemmekö asioita niiden eteen.

 

Joskus tavoitteet ovat ajan kuluessa haihtuneet ilmaan. Niiden sijaan on kaikessa hiljaisuudessa asetettu uusia tavoitteita, jotka kaikki tietenkin saavutetaan. Jos siis kuulet puhuttavan ”itse asetetuista tavoitteista”, hälytyskellojesi pitäisi soida. Tilanne on sama kuin jos joku ampuisi nuolen pystyyn puulevyyn ja maalaisi sen jälkeen maalitaulun nuolen ympärille. Ja sitä en todellakaan halua tapahtuvan.

 

”Kun omena on kypsä ja putoaa, miksi se putoaa? Koska maa vetää sitä puoleensa? Koska sen kanta on kuivunut? Sen liha on pehmennyt? Koska se on muuttunut liian painavaksi? Koska tuuli heiluttaa sitä? Vai siksikö, että alla seisova poika haluaisi syödä sen? Mikään niistä ei ole syy, vaan kaikki yhdessä”

 

Syytä menestymiseen etsitään ja arvioidaan monesti eri suunnilta, mutta harvoin monenkaan mielestä syitä on useita. Menestymiseen on yhtä monta syytä kun epäonnistumiseen, ne ovat kaikkien saatavilla. Varsinkin tiimissä täytyy vain saada jokainen osa-alue tekemään asioita omenan putoamista varten. Omena kyllä putoaa kun se painaa liikaa, mutta milloin se tapahtuu? Loppusyksystä. Voisiko tuuli hieman nopeuttaa sitä kun se olisi jo poimittavaksi valmis. Jos mukana on usein ainoastaan yksi vaikuttaja, niin asiat tapahtuvat monesti liian hitaasti, joka johtaa omenan mädäntymiseen.

 

Monesti voi näyttää, että menestys tai epäonnistuminen on yhden ihmisen takana. Kun hän lähtee tekemään ainoastaan yksin asioita, niin ei niitä yhtä äkkiä tapahdukaan samalla vauhdilla kuin ennen. Siinä vaiheessa huomaa poissaolevan arvon omassa tekemisessä. Kukaan ei ole korvaamaton, mutta ilman muita on vaikea edetä. Mistä se tasapaino löytyy tekemiseen.

Itsellä tulee välillä tilanteita jolloin ajatus ei kulje millään, ja tuntuu ettei mikään asia etene. Silloin on selkeyttämisen aika, täytyy listata asiat ylös mitkä ovat tärkeimmät asiat mitä pitää alkaa tekemään, jotta pääsee lähemmäs omia tavoitteita. Joistakin asioista on pakko luopua välillä, jotta toiset etenevät.

Monesti näkee ihmisiä jotka vain lisäävät vauhtia, kun on paljon asioita mitä pitää saada aikaan. Itse suosin mieluiten pientä hidastamista, jotta saa taas suunnan. Eihän suunnistaessakaan voi katsoa pelkästään karttaa lähtiessä ja toivoa pääsevänsä maaliin, välillä täytyy tarkistaa suunta oikeaksi. Kukaan muu ei sitä tule sitä puolestasi tekemään. Joskus kun ei ole varma on parempi tarkistaa karttaa vaikka useammin, kuin juosta täysin väärään suuntaan.

 

Mikä tuo lisää aikaa elämääsi!

 

Uutisten seuraamisen lopettaminen on paras keino saada omia ajatuksia paljon paremmiksi, jos tukkii 50 uudella uutisella oman pään joka päivä, et muuta enää muistakaan. Se mitä syötät tänään päähäsi muistat huomenna! Jos lataat sen täyteen turhaa joka päivä, et muusta puhukaan.

Aina kun tapahtuu luonnon katastrofi jossain päin maailmaa, esim. Nepalin maanjäristys, sitä seuraa noin miljardi ihmistä vaikkapa tunnin ajan eri uutislähteistä. Menee siinä 2000 ihmiselämää yhden uutisen seuraamiseen.

Itse kuulin tästä uutisesta ystävältäni joka oli seurannut uutisia minun puolestani, ja sain kaiken olennaisen selville laittamatta pienintäkään ajatusta asialle. Kuinka paljon se antoi minulle omaa aikaa ajatella omia tavoitteitani, ja miten tulen niihin pääsemään, kun joku muu ottaa sen turhan tiedon puolestani vastaan ja voin itse keskittyä omaan elämääni.

 

Maailmaa on vaikea ymmärtää pelkkien uutisten avulla, ne eivät anna mitenkään realistista kuvaa mistään. Kukaan ei ole koskaan syrjinyt ketään, jos ei ole kuullut kaikkia uutisia mitä on päivän aikana tullut. Niistä luopuminen tuo sinulle aikaa kokea jotain mitä muut eivät koskaan tule kokeilemaan. Parhaat tavat ymmärtää tätä maailmaa eivät löydy ruudun sisältä vaan: kirjoista, mielenkiintoisia ihmisiä tapaamalla ja matkustelusta!

 

Vastaus A: Aivan oikein, jokaisessa luvussa esiintyy numero 4.

Vastaus B: Vastaus kaikista puuttuu kuutonen.

 

Osuuskunta Millio

Aleksi ihalainen

aleksi@millio.fi

Tagit: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!