Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ajetaan Me Tandemilla

Kirjoitettu 25.04.14
Esseen kirjoittaja: John Blåfield
Kirjapisteet: 3
Kirja: Madventures - Uusi Kansainvälisen Seikkailijan Opas
Kirjan kirjoittaja: Rantala Riku, Milonoff Tuomas
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

Ajetaan Me Tandemilla, 4.5 out of 5 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)

Kesällä 2013 tein minun ensimmäisen InterRail reissun Euroopassa. Matka kesti vain vähän päälle kuukauden, mutta teki minuun lähtemättömän vaikutusken. Siitä lähtien olen unelmoinut pitkäaikaisesta matkustamisesta, ja myöhemmin unelmani on muodostunut maailmanympärimatkaksi. Mad Ventures niin sarja kuin kirjakin, on toiminut suurena innoittajana ja lääkkeenä matkakuumeeseen. Maailmanympärimatkalle kun ei lähdetä ihan joka päivä. Tässä on minun matkasuunnitelmani maailmanympäri matkalle.

Varusteet

Matkoillani olen huomannut että ilman monia asioita pärjää ja matkantekemisestä tuleekin paljon mukavempaa vähäisen tavaramäärän kanssa. Lähtisinkin mielelläni matkalle mahdollisimman tyhjän rinkan kanssa ja ostaisin tarvittavat tavarat ja varusteet matkan varrelta. Ihmiselämään tarpeellista tavaraa saa melkein mistä päin tahansa maailmaa. Ehdottomia välttämättömyyksiä matkatessa on muutama pari alusvaatteita ja yksinkertaiset peseytymisvälineet. Pienestä ensiapupussukasta ei ole haittaa. Haavoja sekä päänsärkyjä tulee kanssamatkustajille yllättävän usein. Särkylääkkeet toimivat myös pelastajina kaameeseen kankkuseen. Cristofer Columbus toi matkoiltaan Tupakka kasvin, joka onkin yksi tehokkaimmista tavoista tutustua paikallisiin ja muihin travelereihin, siksi on hyvä pitää aina mukana aski röökiä. Kuulemani mukaan Columbus toi matkoiltaan myös Riippumaton. Pieneen tilaan mahtuva laskuvarjokankaasta tehty riippumatto on kätevä ja mukava rentoilu alusta, jossa voi levyttää melkein missä tanhansa päin maailmaa.

Ihmisen muisti on hyvin huono, siksi onkin hyvä dokumentoida mukavia tekemisiään jollain tavalla. Itse olen todennut hyväksi tavaksi kirjoittamisen. Kun kirjottaa paperille jotain, kaukaa kotoa, tuntuu että paperille saa rehelliset ajatukset ja tunteet, ilman minkäänlaista sensuuria. Siksi vihko ja kynä, ovat ehdoton matkakumppani. Haluan dokumentoida tätä maailmaa ja tuoda sen nähtäväksi kaikille halukkaille. Matkapäiväkirjani on sen verran itselleni suunnattu, etten usko sen olevan kovin monen mielestä mielenkiintoista sisältö. Ratkaisuksi olen miettinyt, että ottaisin jonkun pätevän järjestelmäkameran mukaan, jolla voi myös videokuvata. Videomateriaali on se keino millä uskon pystyväni välittämään maailman ja sen ihmisten kauneuden myös tänne kotiin härmän loskakeliin.  Kamera tuottaa kuitenkin aikamoisen logistisen ongelman, kameran kylkeen tarvitsee todennäköisesti jonkun mahdollisimman pienen tietokoneen, tai vaihtoehtoisesti paljon muistikortteja tai jotain muuta vastaavaa.

Mentaliteetti

Minulle matkan tekemisessä tärkeintä on itse matka ja ne ihmiset keitä tapaan. Matkustaminen on vapauttava kokemus ja turhan tarkat suunnitelmat tekevät
matkustamisesta suorittamista. Siksi en ole määrittänyt kovinkaan paljon paikkoja joihin haluan mennä. Enhän minä ole nähnyt niin paljoa tätä maailmaa että tietäisin minne minun ehdottomasti pitää mennä. Mukavempi on selvittää tarkemmat kohteet matkan varrella, ihmisiltä jotka tietävät paremmin. Mielestäni on tärkeä säilyttää vapaus muuttaa suunnitelmia lennosta, mennä sinne minne tuuli tuuli kuljettaa.

Muutamia määritelmiä on kuitenkin hyvä tehdä. Esimerkiksi tavoitteita. Mitä haluan saavuttaa matkallani. Yksi dokumentaatioon liittyvä tavoite tuli yllä mainituksi, mutta on minulla tavoitteita itse matkaa varten. Haluan käydä jokaisella mantereella, pois lukien etelä- ja pohjoisnapa. Navoillakin olisi mukava käydä, mutta ne saavat tältä reissulta jäädä. En usko että tarvitsen enempää tavoitteita, jotta voisin olla tyytyväinen matkaani. Kunhan muistaa nauttia joka henkäisystä ja ottaa avosylin vastaan jokaisen uuden kokemuksen, vaaroja väistellen.

Matkakohteet

Minunkin korviini on kantautunut huhua muutamista paikoista. Nämä paikat ovat muodostuneet minulle melkein pakkomielteiksi. Sellaisia ehdottomia matkakohteita. Suurin osa niistä on melgo ympäripyöreitä, koska en ole käynyt edes lähelläkään niitä. Mutta on minulla muutama pikkusen tarkempi kohde.

Nousevan auringon maa

Oudoista kulttuureista oudoin, sushin ja ramenin koti kulmat. Kyseessä on nousevan auringon maa Japani. Olen kuullut ja nähnyt paljon Japanilaisen median tuotteita internetissä ja olen ensikosketuksesta asti ollut aivan huullantunut kaikkeen eriskummallisuuteen mitä Japanin kulttuurista tulee. Vaikuttaisi siltä että Japanin kulttuuri on niin erillainen että sille on vaikeata löytää vertailukohdetta tästä maailmasta. Olen myös suhin ja Japanilaistyylisten lieminuudeleiden suuri ystävä. Haluaisin ehdottomasti päästä kokemaan ne alkuperäisessä hienoudessaan. Siinä onkin jo pari pätevää syytä matkustaa Japaniin. Japani on kuitenkin kallis maa eikä sovellu kovin hyvin budjettimatkailuun. Mad Venturesin suuntaa antavan taulukon mukaan, Japanissa elelee 1000€ noin 15 päivää. Halvempiakin kohteita löytyy, esim suomessa bunkkailisi pari päivää enemmän tuolla samalla summalla. Vieläkin halvempia paikkoja löytyy. Kirjassa väitetään että Intiassa tonnin kanssa sniiduilemalla voi pärjätä 110 päivää, joka mielestäni kuulostaa aivan järjettömältä, mutta voihan se pitää paikkansa.

Etelä-Korea

Heti pienen merimatkailun jälkeen Japanista pääseekin paljon helvemmille hoodeille, joista ensimmäisenä mieleen tulee Etelä-Korea. Toisin kuin kommunistisella Pohjois-korealla, eteläkorealla tuntuu porskuttavan melko hyvi. Etelä-Korea on kehityksen haavalla ja kaikesta kuulemastani se vaikuttaa olevan kehittymässä koko ajan Japanin kaltaiseksi kehittyneeksi Aasian maaksi, kaikkine omituisuuksineen. Ruokakultuurikin niin makoisan kuulonen että vesi herahtaa kielelle pelkästään ajatellessea maukkaita Shabu Shabu lihapannuja keskellä ruokapöytää.

Kaakois Aasia

Kaakois/ Etelä aasia on lämmintä ja halpaa seutua. Aasian matkailu kiinnosta todella paljon. Olen vain kuullut niin paljon hyvää aasialasiesta kulttuurista ja lämmöstä ja ystävällisyydestä unohtamatta mieletöntä ruokakulttuuria. Osittain jo turistoituneen Thaimaan lisäksi kaakkoisaasiasta löytyy mielettömiä mestoja kuten Laos ja Gamboza jotka ovat olleet reppureissaajienkin kohteina vasta muutamia vuosia, joten sieltä varmasti löytyisi paljon OG mestoja. Kaakkoisaasian matkailussa oleellista on kuitenkin löytää se mukava paikka ja levyttää riippumatossa pari viikkoa, bungalovin varjossa unohtaa koko babylonia. Nauttia tropiikin lämmöstä ja harrastella vaikkapa sukeltamista.

Laskevan auringon maa

Mahdollisuuksian ja ylipainoisten ihmisten maa Yhdysvallat, ei ole kiinnostanut minua koskaan ennen. Vastikää törmäsin Youtubessa ilmiöön nimeltään Burning Man Festival. Burnig Man on vuosittainen, noin viikon mittainen tapahtuma Nevadan Black Rock autiomaalla. Kyseessä on ilmasutaiteiden festivaali, joka kerää vuosittain järjettömät määrät vapautuneita sieluja keskelle autiomaan pölyä. Viikoksi autiomaahan syntyy väliaikainen kaupunki festivaaliväestä. Suurin osa kaikista taideteoksista ja tapahtumista on festariväen järjestämiä. Alueella tapahtuu jatkuvasti kaikenlaista mielenkiintoista. Yöllä isoissa taideautoissa on DJ settejä ja esiintyjiä. Päivällä voi vaikka mennä jonnekkin jamittelemaan, osallistua random worcshoppiin, tai kierrellä auleen keskellä olevan aukeata aluetta ja katsella lukuisia ulkotaideteoksia. Festivaalin huipennus on kaiken keskellä olevan valtava puisen temppeli polttaminen. Temppelin katolla on festareiden nimikko palava mies, joka on monta kymmentä metriä korkea puinen humanoidi patsas.

Burning Man festivaali on käsittämätön juttu. Vaikka kuinka paljon katsoisi videoita festivaalista, ei sen hienoutta voi ymmärtää ennen kuin itse sen kokee. Tämä koskee monia muitakin asioita ja paikkoja maailmassa. Kokemuksia tärkeyyttä ja hienoutta ei voi ymmärtää ennen kun ne on koettu. Siksi matkustan, ja siksi haluan matkustaa lisää. Paikkoihin jossa en ole käynyt ja kokea se siinä hetkessä. Sama paikka ei välttämättä enään ole sama ajan vierähdettyä eteenpäin. Kaikkea pitää kokea, jotta voi vanhoillapäivillä muistella menneitä hymyssä suin.

Tagit: , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!