Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Akatemia ja Flow-tilan etsintä

Kirjoitettu 19.04.20
Esseen kirjoittaja: Elisa Sihvonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Hauskan oppimisen vallankumous
Kirjan kirjoittaja: Lauri Järvilehto
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 1.4. Uusia tuulia oppimiseen, 1.5. Oppimisen klassikot, 1.6. Oppimisen käsikirjat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lauri Järvilehto väittää, että oppimisen flow-tila löytyy liian helpon ja liian vaikean välimaastossa. Ihmistä turhauttaa jos asia on aivan liian helppoa tai jos sen saa sormia napauttamalla, silloin siihen ei jaksa keskittyä tai panostaa. Ihmistä turhauttaa myöskin jos asia on aivan liian vaikea, silloin on helpompi luovuttaa ja jättää tehtävä kesken. Itsetunto ei kestä loputonta epäonnistumista ja aivoilla ei ole tarttumispintaa jos opittava asia on aivan liian vieras.

Flow-tilan löytämiseen on tärkeää löytää kultakutrin tyyliin juuri sopiva puuro vähän kuuma, mutta ei liian kuuma syötäväksi. Tehtävä saa haastaa niin, kuin vaikka uusi tanssi koreografia. Tuntuu ettet koskaan opi sitä, mutta siellä välissä on muutama tuttu ja turvallinen liike ja niiden väliin on lisätty uusia mausteita. Jos kaikki liikkeet ovat aivan uusia voi koreografia turhauttaa niin paljon, että jättää leikin kesken. Muutama tuttu liike boostaa itsetuntoa ja kestän paremmin itsetunnon kolauksen vaikeammissa kohdissa. Mutta jos olen aivan paska alusta loppuun, niin fiilis laskee pohjamutiin enkä saa tanssimisesta kiksejä.

Minä väitän, että flow-tila on välillä hukassa akatemialla. Jos hyvän oppimisen resepti on kourallinen Yhteisöä, ripaus haastetta, pölähdys inspiraatiota ja läjäys turvallisuutta, puuttuu akatemialta pohja eli turvallisuuden tunne. Välillä akatemia tuntuu turhaan liian vaikealta.

Yhteisö – Turvallinen olo – Haastetta – Inspiraatio

Akatemian isoimmat plussat oppimiselle on yhteisö ja yhteisöllisyys. Oma tiimi tuo kuulumisen tunnetta ja luo turvallista oloa opiskella. Tiimi tuo myös sopivaa painetta tuloksille, kun joutuu vastaamaan tekemistään tiimilleen

Akatemia kannustaa sinua itseä löytämään ratkaisut kaikkeen ja se kasvattaakin omaa henkistä kykyä ja oma-aloitteisuutta tehdä asioille jotakin.

Mutta tämä tietämättömyys koko akatemian toiminnasta on luonut isoa turhautumista ja tietyllä tavalla luonut turvattomuuden tunnetta ja sitä kautta estänyt flow-tilan synnyn.

On liikaa epäselkeyksiä.

Pitää tehdä nuin, eiku sittenkin näin. Kuka vastaa mistäkin?

En tiedä.

Toivoisin isompaa roolia valmentajilta ja selkeämpiä rakenteita. En tarkoita sitä, että avaimet käteen vastauksia kaikkeen. Mutta kun kaikesta pitää olla niin salamyhkäisiä.

Tiedot eivät löydy selkeästi.

Paljonko vuokra maksaa? Miksi erikseen maksettava koulutusohjelma on maksullinen yms muut. Mitä pitää tehdä opintojen kirjauksien eteen? Millä perusteilla opinnot arvioidaan? Mitä pitää akatemialla tehdä, että kursseista saa arvosanaksi kiitettävän?

Minua kiinnostaa arvosanani, koska haluan pitää jatkokoulutuksen mahdollisuuden avoinna itselleni.

Tietty epävarmuus kuuluu elämään, mutta tahallaan semmoisen ylläpitäminen ja tiedon pimittäminen aiheuttaa itselleni turvattomuuden tunnetta ja se alkaa kuormittamaan turhaan. Yrittäminen on itsessään ja epätietoisuudessaan jo tarpeeksi kuormittavaa. Saammeko myytyä projektin, joudummeko kassakriisiin, tiimin väliset ongelma tilanteet, heittäytyminen tuntemattomaan ja opiskella täysin uusi taito.

Tämä energia, jonka joutuu käyttämään akatemian epäselkeyksien kestämiseen, menee hukkaan. Sen voisi sijoittaa paljon paremmin. Haluaisin sijoittaa sen henkisen energian projekteille ja uuden oppimisille.

On helppoa syyttää opiskelijoita tai valmentajia tästä. ”Te ootte tommosta pullamössä kansaa, ette kestä yhtään stressiä tai epävarmuutta” tai ” te ette osaa hoitaa töitänne kunnolla.”

Toivoisin, että akatemia olisi turvallisempi kotipesä, josta voisi kokeilla omia siipiään ulkomaailmassa ja palata takaisin kotipesälle jos alkaa pelottamaan liikaa. Haluaisin enemmän kahden keskeistä aikaa valmentajien kanssa, missä pureuduttaisiin ongelmiin elämässä/akatemialla, heikkouksiisi ja vahvuuksiisi. Haluaisin välillä ohjausta kun en itse pysty näkemään tietä. Tämä voi olla liikaa pyydetty, mutta minä olenkin enemmän idealisti ja naivi haaveilija. Voin vain kertoa, mitä haluaisin unelmieni koululta.

Äh miten nyt sanoisin tämän fiksusti Rakastan akatemiaa, tiimiäni, yhteisöä ja valmentajia, mutta akatemia ei ole täydellinen ja on minulle monen murheen syy.

Haluan Akatemialle oman nettisivun akatemialaisille.

Sen löytäisi heti googlettamalla ja minulla olisi sinne oma käyttäjätunnus.

  • Kun menen sinne, sieltä löytyy akatemian historia ja kaikki vanhat tiimit on merkattu sinne vuosien mukaan ja lyhyitä mainintoja mitä projekteja he tekivät.
  • Sitten olisi koko vuoden tapahtumat selkeästi kalenteroitu, ja kerrotaan mitkä niistä ovat maksullisia ja mitkä eivät.
  • Hinnastolle oma sivu;paljon maksaa vuokra, mikäkin koulutus, kahvit, pälejen palkat ja kehityskassan lisenssi yms muut maksut mihin tiimin pitää pystyä varautumaan ja budjetoimaan rahaa.
  • Sitten sieltä löytyisi opintokirjauksien pohjat. Kaikille pakolliset niin kaikille samanlaiset, ei epäselkeyksiä niissä. Uskon tämän vapauttavan myös valmentajille lisää aikaa muihin asioihin.
  • Nykyiset talon päälliköt ja heidän roolit ilmoitettu kuvauksessa esim. keneen olen yhteydessä vaikka esseepankin tunnuksista yms. Muista asioista.
  • Valmentajat esiteltynä ketä tiimejä he valmentavat ja vahvuus alansa.
  • Akatemian ikuiset kirjasuositukset eri alueittain, kirjasta saisi linkin missä kerrottaisiin kirjan kuvaelma.
  • Rakettipäivinä jaettavat palkinnot ja selitykset niistä.

Joo jotain tällaista ja jos saisin ripautella vielä hieman unelmaa niin akatemian oma äppi ja usein kysytyt kysymykset ei olisi pahitteeksi.

Tieto tuntuu katoavan facebookkiin, driveen tai teamsin syvyyksiin. Haluaisin ydin viestit selkeälle nettisivupohjalle tarjoiltuna. Muut ilmoitusluontaiset asiat sopii hyvin käydä teamsin kautta.

Myös yleisiä ”seminaareja” tai ”luentoja” kaipaisin joskus akatemialaisille aulassa. Siellä kerrottaisiin oleellisia tietoja koulutuksista tai täpityksistä, kaikille sama tieto. Enemmän suoraa informaatiota virallisista asioista, kun että ne pitää selvittää puskaradion kautta

Koen, että akatemia on minulle paras opin ahjo ja olen jo oppinut itsestäni todella paljon, sitä ei vie mikään pois. Haluan, että akatemia kehittyisi lisää ja pääsisi eteenpäin tästä murrosajasta. Haluan, että akatemia voisi olla se huippuyksikkö mihin sillä on potentiaalia olla. Selkeitä rakenteita, kiitos. Syyllisiä näille ongelmille ei ole, mutta pitäisi löytää pysyvämmät henkilöt vastuurooleihin. Tieto tuntuu häviävän kuin rikkinäisessä puhelimessa, kun vastuuhenkilö vaihtuu niin tiheään tahtiin.

Oma panokseni akatemialle tulee olemaan Elisan isosisko-palvelu. Mun lempi harrastuksiin kuuluu tutustua ihmisiin ja analysoida heitä. Pohtia, mitkä ovat heidän vahvuudet ja mahdolliset haasteet. Olen myös suuri Antti Holma fani ja hänen podcastista Auta Antti, sainkin tämän idean.

En ole mikään ammattilainen auttamaan, mutta välillä ammattiapu ei ole se mitä juuri kaipaa. Välillä kaipaa vaan, että joku kuuntelee ja antaa koko keskittymisensä sinulle. Se tuntuu ihanalta, kun joku kuuntelee ja analysoi kanssasi itseäsi. Mie tykkään semmoisesta ja voin myös antaa sitä.

Tervetuloa siis meikän keittiöpsykologia istunnolle ensi syksynä, kuka vaan saa tulla jos uskaltaa.

 

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!