Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Aki Hintsa – Voittamisen anatomia.

Kirjoitettu 09.10.19
Esseen kirjoittaja: Arttu Hietala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Voittamisen anatomia
Kirjan kirjoittaja: Aki Hintsa
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Voittamisen anatomia on kirja, joka minun on pitänyt lukea jo kauan. Kirjaa on kehuttu päästä varpaisiin ja se kertoo aika pitkälti terveysvaikutuksista ja mielenkiintoisista tarinoista. Aki Hintsa on tunnettu Suomalainen huippu-urheilulääkäri, joka on edistänyt Suomalaista terveystiedettä omalla aktiivisuudellaan ja ammattitaidolla. Hintsa tunnetaan parhaiten Formula 1-sarjan varikkolääkärinä.

 

Voittamisen anatomian alussa kerrotaan menestyksen ympyrästä, jonka ydin on Core. Core on kysymyksistä koostuva menestyksen ydin, joka selviää seuraavilla kysymyksillä: ’’Tiedätkö kuka olet? Tiedätkö mitä haluat? Hallitsetko omaa elämääsi?’’

 

Kun lähdetään purkamaan kysymykseen ’’tiedätkö kuka olet?’’, vastausta, niin sillä haetaan takaa mitä sinä olet identiteetiltäsi. On vaikea menestyä missään, jos et tiedä sisimmiltään kuka olet. Olet helposti hukassa ja välttelet aihetta, mutta Hintsan sanoin: ’’Coren eli ytimen hahmottaminen helpottaa päätösten tekemistä, ja se on myös motivaation alkulähde.’’ Kirjassa käydään esimerkillinen case läpi, kun Hintsan valmennettava F1-tähti Mika Häkkinen ei tiennyt sisimmiltään mikä tai kuka hän oli. Pikkuhiljaa kahvittelujen keskellä Hintsa sparrasi Häkkistä eteenpäin, kunnes Mika löysi taas oman juonensa päästä kiinni ja kipusi formula 1 tähteyteen. Mikan kipuaminen huipulle, ei ollut kiinni pelkästään yhdestä kysymyksestä, mutta koko ydin, core oli todella isossa osassa hänen menestystä.

Tiedätkö mitä haluat?

Moni huippu-urheilija voi olla lajinsa parhaita, mutta ei tiedä mitä silti haluaa elämässä. Hintsan sanoin, kun on päämääriä, niin niitä on helpompi tavoitella. Coren toinen osa ’’Elämän tarkoitus’’ on aika syvällinen aihe, mutta se oli Coren toinen keskeinen asia.

Hallitsetko omaa elämääsi? Oletko oman elämäsi herra?

Hintsan oli helppo huomata, jos esimerkiksi formulakuskin tallipäällikkö hallitsi myös kuskinsa elämää ja tämä oli pahimpia virheitä mitä pystyi tekemään. Hintsa tykkäsi itsevarmoista asiakkaistaan, joita olivat mm. Kimi Räikkönen ja Sebastian Vettel, koska he hallitsivat omaa elämäänsä todella hyvin. Kimillä tosin oli vaikeuksia pysyä ongelmista erossa, mutta se ei silti tarkoittanut sitä, ettei hän olisi hallinnut omaa elämäänsä.

Coren tehtävä oli paljon muutakin, kun selvittää kysymyksiin vastaus. Se oli Hintsan valmennuksen ydin, mutta myös alkuvaihe. Ilman tätä Corea eli ydintä, ei ollut mahdollisuutta sitoutua Aki Hintsan prosessiin, jonka tarkoitus oli saada urheilijasta kaikki paras mahdollinen irti.  Core oli Hintsan mielestä kaikki kaikessa, mutta Coren ulkopuolella tuli kuusi eri asiaa, jotka olivat tärkeysjärjestyksessä seuraavat. Yleinen terveys, biomekaniikka, palautuminen, ravinto, fyysinen aktiivisuus ja henkinen energia. Kirjan alussa tiesin Aki Hintsasta sen, että hän oli urheilulääkäri. Ihmettelin, miten lääkäri puhuu jostain kysymyksistä ’’tiedätkö kuka sinä olet?’’, mutta kun Coren ulkokuorta ruvettiin käymään läpi, niin nämä asiat alkoivat kuulostaa enemmän lääkärimäisemmälle. Kirja käsitteli Coren ulkopuoliset asiat todella hyvin ja oli mielenkiintoista kuulla Hintsan näkemys esimerkiksi siitä, miksi Suomalaisilla on niin paljon selkävaivoja, jotka ovat yleisin vaiva Suomessa. Hintsan mukaan selkävaivat johtuvat liika istumisesta ja liian vähäisestä liikunnasta. Nämä olivat itsestäänselvyyksiä, mutta en esimerkiksi tarkasti tiennyt, että esimerkiksi. selkää harjoitellessa, piti keskittyä enemmän tukilihaksien harjoittamiseen, kun isojen selkälihasten. Olihan tämäkin itsestään selvyys, mutta oli myös erikoista kuulla se, miten terveydenhoito ja kuntoutus mättää edelleen vuosi vuodelta.

Kirjan loppupäässä käsiteltiin asia, joka kolahti minulle samantien:

Oman elämän tukipilarit.

Usko itseesi, kuuntele itseäsi. Ole rehellinen itsellesi. Käytä loputon määrä itsesi tutustumiseen. Rakenna oma unelmajoukkueesi.

Nämä lauseet kuultuaan, otin heti puhelimeni muistion auki, johon lisäsin lauseet. Aina kun lähtee tavoittelemaan jotakin, on omasta mielestäni tärkeintä, että uskoo itse siihen tekemiseen. Ihan sama mitä muut sanovat vierellä, jos itse uskot siihen. Kukaan ei uskonut, että Leijonat voittaa MM kultaa vuonna 2019 tuolla joukkueella. Pelaajat uskoivat. Jere Sallinen sanoi joukkueenjohtaja Mika Kortelaiselle finaalipäivänä, että tässä tämän auton kohdalla ota tuon auton rekisterikilpi ylös, nimittäin sanon tämän jo nyt, meistä tulee maailmanmestareita tänään. Jere Sallinen uskoi, koko joukkue uskoi.

Kuuntele itseäsi. Jos kroppani ilmoittaa väsymyksestä, liika kierroksista, se ei tee sitä turhaan. Silloin on jokin vialla ja kun tunnet itsesi, niin osaat korjata vian ja palata takaisin normaaliin. Kun olet taitava kuuntelemaan itseäsi, osaat ennakoida tarpeeksi ajoissa, jos jokin on pielessä juuri sinun kohdallasi.

Ole rehellinen itsellesi. Liian isot tavoitteet, päämäärät, visiot, voivat olla liikaa ja useammin ovatkin. Ole rehellinen itsellesi jokaisessa asiassa, koska tiedät aina totuuden. Jos kyykkäät salilla 70 kilolla 4 toistoa, älä merkkaa treenipäiväkirjaa viittä, teit neljä, piste. Rehellisyys maan perii, on hieno sanonta.

Käytä loputon määrä itsesi tutustumiseen. Olen huomannut sen, että kun tulee takaiskuja tai menee epämukavuus alueelle, niin oppii tuntemaan itseään todella hyvin. Se tuo lisää itsevarmuutta, joka huokuu helposti muillekin. Olen ottanut itse henkilökohtaiseksi tavoitteeksi, että lähden parin vuoden sisään itsestään ulkomaille, tutustumaan itseeni paremmin. Tulen joka päivä tutustumaan itseeni paremmin.

Rakenna oma unelmajoukkueesi. Mentorit, tukihenkilöt ja perhe ovat todella tärkeitä henkilöitä minulle ja rakennan omaa tarinaani todella tiiviisti myös heidän ympärillensä. Olen huomannut sen, että kun unelmajoukkueessani on henkilöitä, jotka haluavat mennä samalla draivilla eteenpäin, kun minä, niin se tuo myös itselleni paljon. Unelmajoukkueeni on vielä vaiheessa, mutta siinäkin on varmasti Hintsan opein, Core jo pystyssä. Kun kuulin tämän viimeisen kohdan ’’rakenna oma unelmajoukkueesi’’ pystyin samantien samaistumaan tähän vahvasti, hienosti rakennettu lause! 

’’Todellinen menestys on omien rajojesi koettelemista. Omia heikkouksiasi vastaan toimimista ja päivittäistä halua kehittyä.’’ -Aki Hintsa.

Pidin kirjasta todella paljon, koska sen pointteja oli helppo heijastaa omaa elämään. Tulen varmasti, lukemaan kirjan vielä uudelleen, koska haluan ’’palautella’’ Hintsan oppeja. En usko, että nämä metodit tulevat ikinä häviämään. Kirja alkoi kumminkin ehkä lopussa toistamaan itseään ja olisi ollut mukava kuulla esimerkkejä muualtakin kun Formula maailmasta.

 

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Aki Hintsa – Voittamisen anatomia.”

  1. Sampsa Hakakoski sanoo:

    Ihan hyvin kirjoitettu. Esseen ulkoasua voisi hieman hioa. Esseestä jäi myös puuttumaan paljolti reflektointi omaan elämään. Olisi ollut kiinnostavaa lukea esim. mikä sun core on.

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!