Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Aki Hintsa – Voittamisen anatomia

Kirjoitettu 26.11.18
Esseen kirjoittaja: Riku Pulkkinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Aki Hintsa - Voittamisen anatomia
Kirjan kirjoittaja: Oskari Saari
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Bookbeatin kuunnelluimmista kirjoista otin kuunteluun kirjan ”Aki Hintsa, Voittamisen anatomia”. Itsensä johtamisesta ja elämäntavoista sekä tavotteiden asettamisesta oleva kirja osuikin hyvin tähän väliin itseeni, sekä Dynaa miettien. En entuudestaan edes tiennyt kuka Aki Hintsa oli, vaikka urheilua tulee jonkun verran seurattua. Kuunnellessa kirjaa ja, kun Akin eri meriittejä kerrottiin mitä mies on saavuttanut elämässään ja urallaan hämmennyin miten en ollut kuullutkaan miehestä. Aki HIntsa on siis suomalainen lääkäri, joka on toiminut muummoassa formula ykkösissä lääkärinä sekä valmentajana. Hintsan asiakkaisiin on uransa aikan kuuluneet niin formulakuskit Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton ja Sebastian Vettel sekä etiopialainen maratonjuoksija Haile Gebrselassie.

 

LFA-Matriisi

Kirja alkoi kertomaan nopeasti siitä, kuinka Hintsa oli lähetystyössä Etiopiassa ja parantanut sairaaloiden laatua kokonaisvaltaisesti. Etiopiassa ollessaan Hintsa tutustui Fidan käyttämään LFA-matriisiin. LFA-matriisi Yhdysvalloissa kehitetty projektinhallinnan työkalu, jonka tarkoituksena on osittaa ongelmat tai projektit pienempiin osatavoitteisiin ja laatia niistä jokaiselle konkreettinen toimintasuunnitelma. Ensin kirjataan kokonaistavoite ja sen jälkeen siihen johtavat osatavoitteet suurimmasta pienimpään. Tärkeää on myös löytää mahdollisimman konkreettinen tapa mitata tavoitteeseen pääsyä. LFA työkalu oli Hintsan mielestä niin hyvä työkalu, että hän päätti tehdä omasta elämästä ”projektin” ja mitata sitä. Hän jaotteli elämänsä kolmeen osa-alueeseen: Elämä, mieli ja keho ja kirjasi jokaiseen omat tavoitteensa ja mittarit tavoitteiden saavuttamiseen. Mitä LFA sovellettuna yhden ihmisen elämään sitten kertoi? Ainakin se vastasi vaikeisiin kysymyksiin mitä itsekin tällä hetkellä ehkä vähän pohdin. Mitä todella haluan elämältäni? Miten aion tavoitella haluamaani?

Hintsa alkoi soveltaa tätä LFA teoriaa asiakkaihinsa. Hän ei enää halunnut saada kuntoon pelkkää ruokavaliota tai yksittäistä osa-aluetta vaan halusi parantaa kokonaisvaltaisesti elämänlaadun. Lääketiede oli Hintsan mielestä ajautunut siihen suuntaan, että potilaita hoidettiin aina niin kuin he olisivat sairaita, vaikkakin heillä olisi vain liian korkeat stressitasot, huono ruokavalio tai eivät ole saaneet levättyä kunnolla.

 

Hintsan hyvinvoinnin malli ja sen kuusi osa-aluetta.

Kuvahaun tulos haulle hintsa hyvinvointi

 

Hintsa kertoo kirjassaan, kuinka jokaisesta osa-alueesta tulisi pitää huolta ja sen vaikutuksesta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Hänen perusoletuksensa on, että kun jokainen osa-alue on riittävällä tasolla, hyvinvointi lisääntyy ja kuinka jokainen osa-alue on myös riippuvainen jokaisesta muusta. Ongelmat yhdelläkin osa-alueella vaikuttaa myös muihin osa-alueisiin.

Etiopiassa luotu hyvinvoinnin ympyrää Hintsa lähti soveltamaan formula ykkösten maailmaan. Heistä ensimmäinen oli Mika Häkkinen. Häkkisen palkkasi heti Hintsan heidän ensimmäisen keskustelun jälkeen ja vielä koko elämäksi. Hintsalle tämä oli parasta mitä hän saattoi toivoa. Hän pääsi kehittämään metodiaan lähestulkoon ilman budjettikattoa ja vielä maailman huippuihin lukeutuvan suomalaisen urheilijan kanssa.

 

Mitä kirja minulle antoi?

Oli erittäin mielekästä kuunnella elämäntarinoita mieheltä, joka on työskennellyt huippu urheilijoiden takana. Kokonaisvaltainen hyvinvointi on myös toinen asia, joka alkoi ainakin henkilökohtaisella tasolla kiinnostaa itseäni. Hintsan menestyksen ympyrä on mielestäni hyvä konkreettinen esimerkki siitä, kuinka jokainen osa-alue vaikuttaa toiseen ja mitään ei saisi laiminlyödä. Olen huomannut tässä akatemian aloitettuani, että liikkuminen on jäänyt vähemmälle, en näe ystäviäni enää niin useasti tai perhettäni ja tähän olisi saatava muutos sekä isona asiana ruokavalio nousi itselle mieleen kirjaa kuunnellessa ja herätti kuinka tärkeässä roolissa, se on jaksamista. Olen aina pitänyt itseäni hyvin syövänä, mutta olen huomannut tämän kiireen aikana, että en ole kerennyt syömään säännöllisesti ja kun olen syönyt, se on ollut jotain kaupasta napattua mikro ruokaan työnkiireissä. Kehitettävää olisi paljon ja aion järjestää kalenteriin hieman tilaa ystäville sekä perheelle. Positiivisena on itselle ollut, että uni on ainakin maistunut ja hyvinkin. Tämä kirja motivoi kiinnittämään enemmän huomiota asioihin, joita pitää entisestään kehittää.

 

Hintsan neljä vihjettä pysymään hyvinvoivana

  1. Tiedosta, ketkä ovat sinulle tärkeimmät ihmiset ja anna heille aikaasi.
  2. Huolehdi siitä, että saat energiaa myös työstäsi.
  3. Järjestä itsellesi omaa aikaa.
  4. Määritä omat perusarvosi ja elä niiden mukaan – joka päivä.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!