Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Älä avaa!

Kirjoitettu 10.01.16
Esseen kirjoittaja: Sanni Oranen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa
Kirjan kirjoittaja: Dale Carnegie
Kategoriat: 4.7. Johtamisen klassikot, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.5. Henkisen kasvun klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

No avasit kuitenkin…

Sinua on juuri manipuloitu. Älä huoli, ihmisillä on taipumus käyttäytyä juuri näin. Outo otsikko esseepankissa ehkä kiinnitti huomiosi, siinä on kielto, uteliaisuutesi heräsi, ja ehkä halusit nähdä mitä sieltä paljastuu?

No aika tylsä juttuhan sieltä paljastui, enkä suosittele lukemaan loppua, koska se on mun omia tylsiä jorinoita. Voit hypätä suoraan numeroituun luetteloon, jos jotain haluat saada tästä itsellesi.


 

Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa

 

Aloin kirjan pohjalta hieman itse pohtimaan, kuinka kohtaan uusia ihmisiä.

Olen persoonallisuustestin mukaan ENFP. Olen siis luontaisesti sosiaalinen ja ulospäinsuuntautunut. Minulle ihmisiin tutustuminen on helppoa. Suoraan sanottuna keksin vaikka tikusta asiaa tunneiksi. Kyselen myös luonnostaan paljon uusilta ihmisiltä, sekä kerron helposti itsestäni. Nautin keskusteluista vieraidenkin ihmisten kanssa, mutta erityisesti tykkään syvällisistä keskusteluista ystävieni ja perheeni kanssa. En siis koe, että minun täytyisi enää opetella saamaan ystäviä. Vaikutusvalta on ehkä minulle näistä kolmesta kaukaisin. Sen saaminen on minulle varmasti hankalinta. Toisaalta koen, että esimerkiksi tiimissäni mielipiteelläni on väliä myös muille, ja pystyn ja haluan vaikuttaa asioihin.

 

Omaan ulosantiin ja sanomiseen on aina syytä panostaa, ja niitä on hyvä kehittää. Minä sanon asiat monesti suoraan, enkä välttämättä aina mieti sanomisia kovin pitkälle, etenkään tutussa seurassa. Mielestäni minulla on kuitenkin ihan hyvä ihmisten lukutaito, ja vaistoan kuinka vieraiden ihmisten seurassa tulee käyttäytyä. Pyrin aina olemaan oma itseni. Minun mielestäni rehellisyys on kaiken A ja O.
Kirjan esimerkit ym. oli hieman tekopyhiä tai sai kuvan, että ihmisiä pitäisi mielistellä ja manipuloida. Tottakai, on syytä tarkkailla ulosantiaan ja asetella sanojaan siten, että ne eivät loukkaa, tai saa toista puolustuskannalle. Minulla on usein se huono puoli, että sanon asiat liian nopeasti ja suoraan niin, että ne saattaa kolahtaa vastaanottajan tunteisiin. Toisaalta haluankin herättää tunteita toisessa ihmisessä, etenkin jos sen seurauksena hän ryhtyy puolustamaan asiaansa, ja siten kumoaa kyseenalaistukseni. En halua mennä henkilökohtaisuuksiin, ja tarkoitukseni ei ole koskaan pahoittaa henkilön mieltä. Minulle asiat ovat asioita, ja vilpittömästi vaan ihmettelen ja kyselen, sen kummemmin mitään tarkoittamatta.

Olen saanut palautetta akatemialla siitä, että kysymysasetteluni on välillä liian kärkäs. Yritän koko ajan parantaa sitä ja kiinnitän siihen huomiota. Toisaalta taas olen saanut myös hyvää palautetta siitä, että kysyn rehellisesti ja haastan ihmisiä. Täytyy vielä opetella muotoilemaan kysymykseni paremmin, jotta muilla ei mene tunteisiin. Äänensävyni saattaa olla turhan tiukka, ja reagoin aika nopeasti, mikä herättää kuulijassa helposti vasta reaktion. Paras on, jos jätän asian hetkeksi hautumaan, ja vaikka piirrän tai kirjoitan kysymykseni paperille, jolloin ehtisin miettimään niiden asettelua. Akatemialla voin käyttää tätä esimerkiksi treeneissä ja synnytyksissä, missä ideat ja kysymykset lentelevät. Olen huomannut, että mallintamalla saan ideani paremmin ymmärrettäväksi muille.

 

“Tee toisille niin kuin haluat itsellesi tehtävän.”

Rehellisyys on yksi arvoistani, ja minulle todella tärkeää. Minkä takia olen välillä hölmönkin rehellinen, sekä odotan samaa muilta. Minulla on aika paljon ystäviä, ja uskon, että tärkeintä heille on, että olen rehellinen ja aito. Moni ystäväni on kiittänyt minua siitä, etten maalaile kuvaa heidän kanssaan, vaan sanon oikean mielipiteeni asiasta. Se onkin yksi syy, miksi moni minulle kertoo ongelmistaan, he haluavat monesti suoran mielipiteen, eikä sääliä. Tottakai minullakin nyt on joku suodatin mitä sanon, sillä en todellakaan halua loukata ketään. Olen kuitenkin päätynyt tässä elämässä siihen, että parempi sanoa kuin padota. Sanoja voi pyytää anteeksi, ja niitä voi korjata. Se, että jos aina jättää sanomatta, ja yhtäkkiä räjähtää vanhoista jutuista, on minun mielestäni syövyttää ja katkeroittaa ihmisiä. Pitäähän toki aina muistaa tässäkin järki, ja siinä olenkin kehittynyt akatemian aikana – ja tulen kehittymään – että kaikkeen ei tarvitse/pidä puuttua.

 

Perusystävällinen jokaisen täytyy olla, moikata, sanoa kiitos ja pyytää anteeksi. Ne on mun mielestä parhaita sanoja siihen, jos haluaa, että muut pitävät sinusta. Pitää osata myöntää virheensä, ja olla kohtelias. Tunneäly ja ihmistuntemus ovat kanssa kaksi tärkeää asiaa ihmissuhteissa. Pitää osata hieman lukea toista ihmistä; eleitä ja ilmeitä. Pitää oppia tietämään milloin on hyvä jättää jokin mielipide sanomatta, tai ylipäätään vain kuunnella. Nimenomaan vilpittömyys kaikessa on tärkeää. Esimerkiksi kuuntelussa, ole aidosti kiinnostunut.  Kehu muita, ota se vaikka tavaksi, mutta pidä huoli, että kehuminen on aitoa. Ihmiset kyllä tunnistavat mielistelijät. Jokaisesta ihmisestä kyllä löytyy jotakin kehuttavaa. Pitää itsekin keskittyä siihen aina silloin tällöin, jotta se tulisi tavaksi.

 

Listaan nyt mun mielestä kirjan parhaat periaatteet:

 1. Hymyile.
 2. Ole aidosti kiinnostunut muista.
 3. Älä arvostele, tuomitse tai valita.
 4. Esitä haaste tai kysymys, käskyn sijaan.
 5. Kunnioita toisen mielipiteitä.
 6. Anna toisen säilyttää kasvonsa.
 7. Yritä vilpittömästi katsella asioita toisen näkökulmasta.

 

Sitten muutama minun omasta mielestäni tärkeä periaate:

 1. Ole rehellinen.
 2. Ole luottamuksen arvoinen.
 3. Kehitä itseäsi. Tärkein on miettiä, pitäisikö todellisuudessa muuttaa itseä ennen muita.
 4. Parempi sanoa, ja pyytää anteeksi, kuin jättää sanomatta ja katkeroitua.
 5. Sano kiitos, ja pyydä anteeksi vilpittömästi.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!