Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Älä hikeenny pikkuasioista

Kirjoitettu 11.03.16
Esseen kirjoittaja: Annu Karkama
Kirjapisteet: 2
Kirja: Älä hikeenny pikkuasioista
Kirjan kirjoittaja: Richard Carlson
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ennen kirjan aloittamista teen pientä omakohtaista ajattelua. Huomasin kirjan YPK listalta ja naurahdin aivan ääneen, kun totesin että tämähän on kirja minua varten. Tietämättä vielä sisällöstä mitään, tiedän itsestäni sen verran, että usein kilhadan aivan turhista pikkujutuista. Perustelen kyllä kilahtamiseni usein periatteella, säännöllä (sen rikkomista) ja muuten vaan maalaisjärjen käytön puutteella. Uskoisin kuitenkin taustalla piilevän oma pieni ilkeä perfektionisti sisälläni, joka on joskus jopa liian lainkuulianen. Penään niin tarkasti säännöissä pysymiestä, varsinkin tiimityöskentelyssä, että siitä aiheutunee yllättävän paljon pikkukil(j)ahduksia. Nostan helpost pienen äläkän, jos koen että yhteisiä sääntöjä on rikottu. Perustelen sen sillä, että kun yhdelle annetaan lupa touhuta omiaan, lähtee vaikutusvalta koko tiimiltä, koska sen jälkeen kukaan vaan voi perseillä menemään. Ryhmäkuri se olla pitää! Toisaalta herään miettimään, otanko asiat liian tiukasti vastaan. Voisko joskus vähän ”höllää ja chillaa” ja olla ressaamatta niin pienistä asioista. Kun anna itselleni luvan höllentää, se tekee minusta usein rennomaan ja täten myöskin miellyttävämmän ihmisen. Pitää muistaa, että mitä tiukempi olen muille, itä tiukempi minun täytyy olla itselleni. En halua vaatia muilta sellaista, mihin en itse pystyisi ja tällöin muiden kanssa tiukkana oleminen ei anna minullekaan varaa epäonnistua koskaan. Ja ai että chillaaminen on tehnyt hyvää. Tietenkin siellä elelee pieni marttyyri, joka haluaa puuttua asioihin, mutta ”on nyt päättänyt olla hiljaa” ja mutisee asiat mielessään läpi. Mutta kai se on ensimmäinen askel rennompaan suuntaan kuitenkin. Tavoitteena on kuitenkin pystyä fokusoimaan ajatus niihin tärkeimpiin ja merkittävimpiin aiheisiin, mistä sitten tarpeen tullen kilahdella.

 

Mutta katsotaas miten kirja minua matkallani neuvoo!lataus (1)

 

  • Älä hikeenny pikkuasioista 2) Kaikki asiat ovat pikkuasioita

 

”Kuvittele, että sinua lukuun ottamatta kaikki muut ovat oppineita”

Olen joskus törmännyt tunteeseen jolloin kaikki huoneessa läsnä olevat tuntuvat paljon itseäni viisaammilta. Tähän on liittynyt ehkä pientä itsensä aliarvioimista ja toisten ylöspäin katsomista. Niinä hetkinä olen huomannut kuuntelevani joka sanan tarkkaan jotta oppisin mahdollisimman paljon. Nykyään tunnen oloni tasavertaiseksi suurimman osan kanssa. Se on tuonut mukanaan sen ongelman että saatan ajatella ”minun ajatukseni ovat ainoat oikeat ajatukset” ja se tuottaa ongelmia. Joskus hikeennyn kun en halua ymmärtää mitä toinen sanoillaan tai tekemisillään tarkoittaa. Joskus olenkin vinkin ”oppineisuudesta” poiketen pyrkinyt käyttämään ajatusta ”ymmärrä muita”. Kirja ehdottaa ajattelemaan ”Mitä hän teollaan yrittää opettaa minulle?” Jolloin joudut itse pohtimaan, mikä tilanteessa ärsyttää.

”Kehitä kärsivällisyyttäsi”

Edellisen muilta oppimisen voi tuoda tähän harjoitteluun mukaan. Kirja kertoo esimerkin kirjan kirjoittajasta, joka kirjaa kirjoittaessaan tuli usein häirityksi lapsiensa taholta. Sen sijaan että hän hermostuisi häiriöstä joka aina keskeyttää kirjoittamisen, hän muistuttaa itseään siitä että lapset tulevat koska he rakastavat  isäänsä ja jotka kaikessa viattomuudessaan vain haluavat olla läsnä. Oli kyseessä sitten ovesta häiriköimään ramppaavat lapset tai työpäivän jälkeinen liikenneruuhka, asiat voi aina laittaa eri perspektiiviiin ja pohtia, onko tässä oikeasti tarvetta hikeentyä. Pahalla mielellä oleminen vie lopulta niin paljon enemmän energiaa kuin hyvillä mielin oleminen.4a9b4eec6b3fd652089b57cc2042918c

 

 

Tiedosta mielentilasi äläkä anna huono tuulen huijata itseäsi”

Kurja mielentila saa paljon pahaa aikaiseksi ajattelun tasola. Harkintakyky vähenee, asiat otetaan henkilökohtaisemmin ja ihmisiä tulkitaan usein väärin siinä uskossa että he tahtovat sinulle vain pahaa. Siksi omien tunnetilojen tiedostaminen on tärkeää. Hyvällä tuulella ollessa sietää sitä ärsyttävintäkin työkaveriaan, mutta pahalla päällä oleessa omasta kumppanistakin saattaa tulla silmissäsi oikea kiusankappale. Kurja tunnetila vääristää ajatuksiasi ympäristöstäsi. ”Älä tule paha mieli, tule hyvä mieli”

 

 ”Ole nöyrä”

Nöyryys ja sisäinen rauha kulkevat käsikädessä. Usein saatamme törmätä tarpeeseen pätea ja kerskailla omasta temisestämme. Päteminen johtaa siihen, että muut kaihtavat sinua enemmän. Päteminen kertoo usein tarpeesta saada hyväksyntää, mutta sillä tuppaa olemaan itseään lietsova vaikutus. Mitä enemmän pädet, sitä vaikeampi sinua on hyväksyä. Ota hetki aikaa ennen kuin koet tarvetta kertoa saavutuksistasi. Ota hetki, pidä se hetki ja ole hiljaa. Toki ylpeydenaiheista saa ja kannattaakin puhua, mutta on hyvä tiedostaa mistä syistä sen teet.

 

Hikeentymisessä tärkeintä on ehkä ottaa oma aikansa sille, että miettii mikä on oikeasti tärkeää. Tottakai välillä tunteet nousevat pintaan, eikä keneltäkään voida olettaa täysin tyyntä mieltä joka tilanteessa. Mielestäni tarkoitus ei olekaan leikata pois tunneskaalan hikeentymispäätä vaan oppia hallitsemaan sitä. Mitä enemmän saat hallinnan myötä positiivisempaa tuulta elämääsi, sitä rauhallisempi olet ja sitä turhemmilta kaikki pikkuasiat tuntuvat – ja voit vain vierestä seurata kaveria, joka vielä kamppailee oman hikeentymisensä kanssa. Ymmärrä silloin yskä ja tue kaveria polullaan käyttäytymällä itse ymmärtäen ja fiksusti!

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!