Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Älä hikeenny pikkuasioista

Kirjoitettu 04.02.19
Esseen kirjoittaja: Jyri Ruokonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Älä hikeenny pikkuasioista
Kirjan kirjoittaja: Richard Carlson
Kategoriat: 4.1. Johtavat ajatukset, 7.1. Luovan ajattelun työkalut, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Älä hikeenny pikkuasioista, Richard Carlson

Kaliforniassa asuva Richard Carlson on Yhdysvaltojen johtava stressitohtori ja ahkera luennoitsija. Älä hikeenny pikkuasioista on ainakin aikoinaan ollut Yhdysvaltojen kaikkien aikojen myydyin tietopokkari. Englanninkielinen alkuteos Don’t Sweat the Small Stuff…and It´s All Small Stuff on vuodelta 1997. Carlson on jakanut teoksensa sataan lukuun, jotka ovat hyvin lyhyitä kiteytyksiä. Jo pelkän sisällysluettelon perusteella saa kirjasta kattavan yleiskuvan.

Sanoma on lyhykäisyydessään: älä hikeenny pikkuasioista, kaikki asiat ovat pikkuasioita.

Muutamia Carlsonin viisauksia kirjoitan tarkemmin, loput saat lukea itse kirjasta. Kirja löytyy ainakin Keski-kirjastojen hyllyistä, campuksen kirjastoista en löytänyt.

Suvaitse epätäydellisyyttä on hyvä ohje kaikille liialliseen pikkutarkkuuteen pyrkiville. Toisinaan on hyvä priorisoida asiat ja jättää osa asioista prio-listalla sen verran alhaiselle prioriteetille, että ne voi hoitaa kevyesti tai todeta kokonaan turhiksi.

Älä keskeytä muiden puheita äläkä täydennä heidän lauseitaan sopii kaikille nopeille ja kärsimättömille ihmisille. On helppoa sanoa, etten keskeytä, mä vaan komppaan. Se on joka tapauksessa epäkohteliasta. Eikä keskeyttäjä saa koskaan tietää, miten toisen lause olisi todellisuudessa päättynyt.

Tee jotakin toisen hyväksi, mutta älä kerro siitä kenellekään on mielestäni hyvä oivallus. Täysin pyyteetöntä auttamista, jonka palaute tulee korkeintaan ”kärpäsenä katossa” -taktiikalla. Yleensä auttamisesta kaivataan kiitosta tai vastapalvelusta, mutta tuo pyyteetön vaihtoehto on kokeiltava.

Suo kunnia muille menee osittain samaan kategoriaan edellisen kanssa. Joukossamme on aina henkilöitä, joilla on enemmän kunnianhimoa kuin väestöllä keskimäärin. Mikäli pystyy havaitsemaan tällaisen piirteen itsessään, tekisi taatusti hyvää suoda kunnia tai edes kunniaa myös muille.

Opettele elämään nykyhetkessä on ainakin minulle hyvä ohje, sillä olen taivaanrannan maalari ja olen suunnittelemassa koko ajan jotakin uutta. Arjesta pitäminen, omista jo omistamistani asioista nauttiminen, läheisten kanssa vietetty aika, nykyisten tarpeettomien rojujen vähentäminen, asioiden yhdistely ja yksinkertaistaminen; kaikenlaista tuollaista olen nostanut kuluvan kevään tehtävälistalle. Hiihtolenkillä olen pitänyt tapanani pysähtyä kuuntelemaan ja katselemaan. Nykyään pyrin siihen joka päivä. Opettelin koiraltamme jopa uuden tavan: kun astun sisätiloista pihalle, nuuhkin hetken ilmaa. Valitettavasti en sitä aina muista tehdä, varsinkin liikkuessani porukan mukana.

Hyväksy pitkästyminen ja anna itsellesi päivittäin rauhallinen hetki ovat viisauksia, jotka auttavat nukkumaan hyvin. Pitää antaa itselleen päivittäin hetki, jolloin ei tarvitse stressata mitään eikä tehdä mitään. Saa hetken formatoida muistia, jäsennellä sen hetkisiä asioita, keksiä uutta, pitää huolta pääkopan kapasiteetin riittävyydestä, priorisoida, katsella koivun lehtien liikettä, kuunnella riippumatossa tuulen huminaa männyissä, tähystää ulapalle, katsella muurahaiskeon kuhinaa, minkä tavan jokainen itselleen keksiikään, tapoja riittää. Pitkästymisellä Carlson tarkoittaa joutenoloa.

Torju halu arvostella on mielestäni hyvä ohje, vaikka en perustele sitä mitenkään. Carlsonin kirjasta löytyy lisää asiasta.

Ole kiitollinen, kun olet hyvällä mielellä, mutta suhtaudu ymmärtäväisesti huonoon tuuleesi. Yleensä huono mieli tulee purettua syyttömiin, kohdalle osuneisiin ihmisiin. Monasti he jäävät ymmälleen ja osa jopa uskoo tehneensä jotakin väärin. Hyvällä mielellä omaa olotilaa tulee kyllä jaettua, mutta miten saisimme kanavoitua huonon mielemme johonkin epäinhimilliseen? Itse liputan seuraavaa menetelmää.

Kerää kiviä suuhun ja mene pimeässä laiturin nokkaan huutamaan tuuleen. Heittele sen jälkeen kivet yksi kerrallaan järveen tai mereen. Purskuttele suusi. Jos olosuhteet eivät tätä salli, sovella. Syrjäinen metsäautotie, kalliopaasi, aarnimetsä, jäinen järvenselkä, keksi itse lisää.

Aja rauhallisemmin sopii suomalaisille vielä paremmin kuin Yhdysvaltojen autoilijoille. Ei pidä provosoitua, vaikka provosoidaan. Aina mahtuu liikenteeseen joku, joka luulee ajavansa työpaikan tyky-päivän carting-kisaa. Ohituskaistojen käyttö ei jaksa enää yllättää. Hiace ajaa kärry perässä vakiona 77 km/h, mutta ohituskaistan kohdalla ruostunut japanilainen kiitää 112 km/h mittarissa ja kaistan päätyttyä pudottaa taas 77 km/h nopeudelle. Tähän liittyy myös perisuomalainen kateus, ettei vaan kukaan pääsisi ohi.

Mieti mitä sinulla on jo, äläkä sitä mitä vielä haluaisit saada. Kunpa tämän kiteytyksen aina muistaisi, voisi keskittyä pitämään tämänhetkisestä huolta. Monet uudet ideat voi laittaa aluksi ”haaveita” -listalle, mutta mikäli ne säilyvät listalla yliviivaamattomina vuosia on ehkä syytä nostaa ne ”hoidettava” -listalle.

Kirjan viisauksissa on monta helmeä ja jokaista voi pohdiskella pidempäänkin. Kirjalle kannattaa varata aikaa. Ei niinkään yhteen menoon, vaan useammalle päivälle lyhyitä pätkiä, muutama viisaus kerrallaan ja kaikessa rauhassa luetun pohdiskelua.

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!