Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Älä hikeenny pikkuasioista

Kirjoitettu 04.12.13
Esseen kirjoittaja: Janina Lindroos
Kirjapisteet: 2
Kirja: Älä hikeenny pikkuasioista
Kirjan kirjoittaja: Richard Carlson
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen huomannut, että kova temperamenttini ja äkkipikaisuuteni puskee esiin joskus liiankin kanssa, vaikka se on joskus myös hyvä asia. Aloin miettimään mitkä tilanteet saavat minussa näitä piirteitä esiin ja miten voisin estää turhautumista, hermostumista ja silmien pyörittelyä työpaikalla. Niinpä tartuin Richard Carlsonin elämänhallintaoppaaseen nimeltä Älä hikeenny pikkuasioista.

Ensin mietin niitä tilanteita, mitkä saavat verenpaineeni nousemaan. Suurin osa niistä on sellaisia, missä asiat eivät mene niin kuin haluaisin. Iso osa koskee myös suunnitelmien muuttumista. Usein vedän kunnon herneet nenään aivan mitättömistäkin asioista. Tiimiakatemialla nämä asiat ovat sellaisia, kun treeneissä jauhetaan liian kauan samasta asiasta eikä päätöksiä synny. Toisaalta ärsyttää myös, jos asia on mielestäni tärkeä ja se sivuutetaan liian nopeasti. Minun on vaikea sopeutua tietyllä tyylillä johtamiseen, joten siksi näen punaista kun joku käskee minua tekemään jotain. Akatemialla olen huomannut, että kukaan ei oikeasti tykkää kun kohdellaan kuin lasta. En voi sietää alentavaa puhumista, sellaista että ihmiselle puhutaan kuin tyhmälle. Sorrun tähän valitettavan harvoin itsekin.

Keräsin kirjasta konkreettisia asioita, jotka saisivat sydämeni lyömään hieman pienemmällä rasituksella.

En todellakaan väitä, etten nauttisi arjesta. Joka tapauksessa siitä voisi nauttia enemmän. Yksi asia minun kohdallani on liika stressaaminen sellaisista asioista, mihin en voi vaikuttaa. Tästä hyvä esimerkki on se, kun haimme kodan Jyväskylän satamaan odottamaan kasaamista ja illalla alkoi tuulla ja satamaan oikein kunnolla lunta. Katselin ulos ikkunasta ja murehdin, että kota menee varmasti nyt pilalle. En voinut vaikuttaa asiaan enää mitenkään, ei minulla ollut mahdollisuutta mennä nostamaan monen kymmenen kilon kattopalasia suojaan. Se oli vain kestettävä.
Menneisyyttä ei ole myöskään syytä katua. Siihenkään ei voi enää vaikuttaa, mutta silti aivot usein miettivät mitä olisi voinut tehdä toisin. En voi enää perua niitä sanoja, mitä sanoin vuoden takaisessa kehäteoriassa. Tärkeämpää on muistaa ne oppina siitä, mitä en halua toistaa ja millainen en halua olla.
Paremman huomisen pelkkä toivominen ei vie minnekään. Huomisen asioihin voi vaikuttaa juuri tällä hetkellä. Siispä tein johtopäätöksen, että verenpainetta alentaa ja onnellisuutta lisää
nykyhetkessä eläminen. Nauttiminen juuri siitä missä olen tällä hetkellä. Tänä iltana nautin siitä, että saan istua saunassa, enkä sitä, että aamulla pitää taas herätä puoli seitsemältä.

 

Konkretisoin tämän hetkeen, jolloin tajusin ajatuksieni yllä leijuvan mustan pilven. Olin lauantaina bussissa matkalla työpaikalleni, jossa teen vuoroja viikonloppuisin. Ensin mietin, että miksi menin keväällä lupaamaan, että teen viikonloppuja myös syksyllä. Sitten mietin, että bussi ajaa ihan liian nopeasti, en halua vielä töihin. Lisänä siihen huomasin ajattelevani, että edessäni on kuusi tuntia pelkkää paskaa. Siinä vaiheessa tästä kirjasta oli oikeasti hyötyä! Laitoin musiikin iPodista tulemaan ja katselin ulos ikkunasta. Tajusin, että bussilla kulkeminen on oikeastaan ihan mukavaa. Tajusin myös, että näen mukavia työkavereitani seuraavan kuuden tunnin ajan. Onneksi lupasin keväällä tehdä viikonlopputöitä, koska muuten en pääsisi unelmalomalleni Japaniin. Kyse ei ole pelkästään ajatusten positiivisuudesta, vaan nykyhetkessä elämisestä. Bussilla kulkeminen on mukavaa, nautin nyt vain tästä enkä keskity muuhun, ajattelin.

Loesje Picture Quote


Suunnitelmien muuttuminen on minua paljon häiritsevä asia. Jos joku asia on sovittu ja itse toimin sen mukaan, minua ärsyttää aivan suunnattoman paljon jos joku muu ei sitten tee niin. Hyviä selityksiä ei ole. Mutta jos itse toimin vastoin sovittuja sääntöjä muiden kanssa, se ei ole niin paha. Se on epäreilua ja haluan muuttaa sen. Kirjassa kehotettiin miettimään, mikä on loppujen lopuksi tärkeintä. Jos olen syventynyt kirjoittamaan esseetäni ja ystäväni soittaa minulle kyselläkseen kuulumisia, yleensä saattaisin sanoa että ei nyt ja ärsyyntyä kun hyvä flow meni ohi. Mutta kirjan oppien mukaan voisin myös miettiä, mikä on tärkeintä ja mikä vaikuttaa minuun vielä vuosien päästä. Pidän ystäviäni suuremmassa arvossa kuin mitään muuta, joten toimin myös sen mukaan. Juttelen ystäväni kanssa puhelimessa niin kauan kuin juttua riittää, se on tärkeämpää kuin esseen kirjoittaminen ja ystävyys säilyy yhteyttä pitämällä vielä vuosien jälkeenkin.

Kirjassa mainittiin eräs rasittava tapa, jota huomaan tekeväni ihan huomaamattani koko ajan. Keskeytän muiden puhetta ja täydennän muiden lauseita. Kuten kirjassa sanottiin, on todella rasittavaa olla kahdessa pääkopassa samaan aikaan. Tätä olen tietoisesti nyt alkanut välttelemään, mutten ole ainakaan vielä huomannut mitään eroa vireystilaani. Tämä kärjistyi erään kerran jutellessani Teon kanssa. Hän selitti jotain ja sanoin kovaan ääneen päälle: ”Kyllä mä tiiän!” Teo otti asian onneksi huumorilla, koska tuntee minut sen verran hyvin. Ehkä olisi parempi kuitenkin olla hiljaa niin kauan kuin toinen puhuu ja sitten kommentoida. Toiselle saattaisi tulla olo, että häntä on nyt todella kuunneltu.

Kaiken kaikkiaan tämä kirja oli aika perus elämäntapahömppä eikä kolahtanut minuun mitenkään suuresti. Kirjassa oli lähinnä itsestäänselvyyksiä, toisaalta itsestäänselvyydetkin uskoo vasta sitten kun joku muu sanoo ne. Konkreettisin asia minkä voi tehdä, olen pyytää ja antaa palautetta ja sitä ei kirjassa mainittu. Tärkeintä on sanoa itse, mikä ärsyttää ja antaa muiden kertoa ja ottaa se sama vastaan silloin on tarvetta.

Yksi tärkeimmistä hermostuneisuuden estämisestä on tullut tiimikaveriltani Anulta. Rentouta hartiat ja hengitä syvään. Se auttaa paljon paremmin kuin se, että yrittää ymmärtää toisen pointtia siinä tilanteessa kun oikeasti v*tuttaa.

 

 

Onneksi sain kuitenkin joitain pieniä asioita, jotka saattavat tehdä elämästä vieläkin upeampaa kuin mitä se on jo nyt!

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!