Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Älä yritä!

Kirjoitettu 14.12.18
Esseen kirjoittaja: Timo Hänninen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Älä yritä! - Tätä sinulle ei kerrota yrittämisestä
Kirjan kirjoittaja: Janne Jääskeläinen
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 3.6. Yrittäjyyden käsikirjat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ennen Tiimiakatemialle tuloa en ollut hirveän kiinnostunut yrittämisestä. Nyt kun olen ollut tiimiyrittäjänä yli vuoden ajan, kiinnostus yrittämiseen on kasvanut entisestään. Yrittäjänä olemisessa on olemassa hyvät ja huonot puolensa; välillä työpäivät venyvät pitkiksi ja stressiä aiheutuu monesta eri asiasta. Yrittämisessä on kyllä hyvätkin puolensa. Yksi niistä on vapaus. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että kukaan ei esimerkiksi sano mihin vuorokauden aikaan pitäisi olla tekemässä töitä. Asiakasta kiinnostaa ainoastaan lopputulos.

Yrittäjyydestä on saatavilla paljon erilaista informaatiota. Tykkään kirjassa siitä, että siinä keskitytään oikeasti yrityksen kannalta merkittävimpiin asioihin, unohtamatta muita yrityksen perusasioita. Ai mitkä nämä merkittävimmät asiat ovat? Asiakkaat, myynti ja markkinointi. Aloittavan yrittäjän on aivan turha miettiä millaisia huonekaluja aikoo hienolle konttorilleen hankkia, ellei hänellä ole selvillä, kuinka hän aikoo hankkia asiakkaita. ”Myynti ratkaisee kaikki ongelmat, markkinointi mahdollistaa myynnin.” Näin se kyllä periaatteessa menee. Ilman myyntiä ei synny liikevaihtoa ja ilman liikevaihtoa ei synny tulosta. Monet yrityksen ongelmat liittyvät talouteen ja siihen, että ei ole tarpeeksi rahaa. Olen itse hyvin kiinnostunut myynnistä ja tykkään kirjassa siitä, että myynti nostetaan korkealle yrityksen tärkeimpien asioiden joukossa.

”Myyjien rasittavin piirre on jatkuva puhuminen.” Olen itse hiljainen introvertti, mutta tämä ei tarkoita sitä, etteikö minusta voisi tulla hyvää myyjää. Päinvastoin myyntitilanteessa on parempi, että asiakas puhuu enemmän kuin myyjä. Myyjän on osattava kuunnella aktiivisesti asiakasta ja hänen tarpeitaan. Moni myyjä ei tähän pysty, sillä he puhuvat koko ajan ja täyttävät keskustelun hiljaiset kiusalliset hetket puheensorinalla.

Yrittäjän arki koostuu monesta eri asiasta ja ajankäyttö on mielestäni erittäin tärkeää. Kirjailijan mukaan 60% ajasta pitäisi mennä siihen, mitä tapahtuu tulevaisuudessa, 30% siihen mitä tapahtuu nyt ja 10% siihen mitä on tapahtunut. Jokainen yrittäjä saa tietysti käyttää aikansa siten, kuinka haluaa. Olen kirjailijan kanssa kyllä samoilla linjoilla ajankäytön suhteen. Nykyhetki kattaa muun muassa laskutuksen, henkilöstöasiat sekä itse työt. Tulevaisuus kattaa myynnin, markkinoinnin ja tulevaisuuden suunnittelun. Menneisyyden epäonnistumisia ei pidä murehtia, vaan niistä pitää oppia. Menneisyyden miettimiseen ei kuitenkaan saisi käyttää kuin pieni osa päivästä. Tiimiakatemialla teemme projektien jälkeen jälkimotorolat, johon listaamme esimerkiksi, mikä meni hyvin tai huonosti ja mitä teemme ensi kerralla toisin. Näihin on hyvä sitten aina palata säännöllisin väliajoin, kun miettii vastaavanlaisten projektien toteuttamista.

Tykkään kirjassa suorasanaisuudesta ja siitä, että siinä keskitytään olennaisimpiin yrityksen asioihin. Kirja on täyttä asiaa ja siinä on paljon asioita, jotka jo ennestään tiesin, mutta sain myös paljon uutta arvokasta tietoa. En itse käytä yleensä monta tuntia putkeen kirjaa lukiessa, mutta tämä kirja tekee poikkeuksen, sillä luin sen yhdeltä istumalta. Voin siis lämpimästi suositella kirjan lukemista muillekin yrittäjyydestä kiinnostuneille ja aloittaville yrittäjille.  Listaan vielä lopuksi kirjan alusta löytyvät aloittavan yrittäjän säännöt:

  1. Yrityksen tarkoituksena on tarkoitus tehdä rahaa juuri sinulle. Jos näin ei ole, teet hyväntekeväisyyttä.
  2. Älä palkkaa mulkvisteja, älä ole mulkvisti äläkä tee töitä mulkvistien kanssa.
  3. Kassavirta on kuningas.
  4. Kaikki paitsi myynti ja markkinointi voivat odottaa.
  5. Katso kohta 1.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!