Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Alahuhdan Masan ajatuksia

Kirjoitettu 26.08.16
Esseen kirjoittaja: Ilkka Hartikainen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Johtajuus - Kirkas suunta ja ihmisten voima
Kirjan kirjoittaja: Matti Alahuhta
Kategoriat: 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

VISIOLLA JOHTAMINEN

Yllättäen Matti Alahuhta painotti vision tärkeyttä yrityksen johtamisessa. Se on Tiimiakatemialla niin loppuun hinkattu aihe, että meinasi alkaa saman tien haukotuttaa. Mutta Alahuhta toi sen vision kehittämiseen muutamia erittäin mielenkiintoisia pointteja esille omista kokemuksistaan. Suurin kolahdus oli se, kuinka hän lähti johtoryhmänsä kanssa puimaan Koneen visiota läpi. He tarkastelivat maailman megatrendejä ja niiden vaikutusta heidän toimialaansa. Tämän seurauksesta he pystyivät lähteä luomaan visiota, jota maailmalla hallitsevat trendit tukevat.

Vision jalkauttaminen ei ole mikään helppo tehtävä. En tiedä Tiimiakatemialta yhtään tiimiä joka olisi siinä onnistunut 100%! Itselleni ei kirjasta herännyt mitään ahaa elämyksiä siitä, kuinka itse voisin lähteä viemään visiota yrityksen arkipäiväseen tekemiseen. Suurin kolahdus tähän onkin tullut startup piireistä ja heidän rekrytoinnista. Uusissa, ”rohkeissa” firmoissa on erittäin mielenkiintoisia kysymyksiä työhaastatteluissa. Alkuun ihmettelin, että mitä järkeä on kysellä esim. millaisen jekun tekisit työkaverillesi, joka on lähdössä reissuun, mutta nyt olen tajunnut kuinka nerokas keino tuon kaltaiset ”oudot” ja erillaiset kysymykset on saada tarkempaa tietoa työntekijöistä. Näin ollen jo rekrytointi vaiheessa pystytään katsomaan minkälaisia arvoja hakijoilla on. Ja jos yrityksessä arvostetaan humaaneja arvoja, on todella riskialtista lähteä palkkaamaan kaveria, joka on henkeen ja vereen kapitalisti. Tällä yritän vain sanoa sitä, että yrityksen tärkein vision jalkauttamisen keino on palkata yrityksen visiota ja arvoja jo valmiiksi arvostavia henkilöitä.

KEHITÄ YRITYSTÄSI ETEENPÄIN

Markkinoiden syvä ymmärrys on tärkeää, jos haluaa viedä yritystoimintaansa eteenpäin. Alahuhta kertoi kirjassaan sen olleen suurin vaikuttava tekijä Kiinan markkinoiden valtauksessa. Asiakas pitää tuntea ja kulttuuri erot pitää havaita, kun ollaan globaali toimija. Tätä samaa meidän tulee muistaa GameHubin toiminnassa ja strategioissa, kun lähdemme siirtymään Euroopan markkinoille.

Markkinoita seuratessa pystyy myös arvioimaan tarkemmin tulevaisuuden skenaarioita. Näin Kone onnistui välttämään 2008 tulleen laman negatiiviset vaikutukset. Hyvällä ennakoinnilla he käänsivät tämänkin surun murtaman ajan voitoksensa ja keskittivät heidän ydinosaamisensa.

YRITYSTOIMINTASI OSA-ALUEIDEN KEHITTÄMINEN

Yrityksen tulee kehittyä nykyisessä maailmassa jatkuvasti eteenpäin, ettei se jää muiden jalkoihin. Alahuhdan mukaan yrityksessä tulee olla useampi osa-alue (maksimissaan viisi) johon koko organisaatio keskittyy kehittämään. Tätä kehittämistä omasta mielestäni käytetään aivan liian vähän, tai se tapahtuu suljettujen ovien takana. Tämän seurauksena organisaatio ei kykene muuntautumaan haluttuun suuntaan, koska se ei ole koko organisaation kautta tapahtuva kehitystyö. Johan tämä jo nähdään Tiimiakatemian tiimien toiminnassa. Jos joku tiimin jäsenistä kertoo kuinka asiat tulisi hoitaa, vastaan otto tiimiltä on täysi nolla. Mutta sitten jos tiimi keskenään huomaa toiminnan muutoksen olevan tarpeellista ja kehittävää, niin silloin kaikki ovat halukkaita sitoutumaan tähän. Tähän vaikuttaa omasta mielestäni se, että kun päätös on tehty, jokainen tuntee olleensa mukana tekemässä tätä päätöstä. Ja kukapa sitä omaa päätöstä alkaisi kritisoida?

YKSILÖIDEN KEHITTÄMINEN

Yritystä kehitetään myös henkilöstön kehittämisen kautta. Nämä surullisen kuuluisat myynnin kehityskoulutukset ovat juuri tätä varten isoissa yrityksissä olemassa. Mutta jostain syystä tämän kaltaiset koulutukset ovat saaneet erittäin negatiivisen kuvan itse rivimiesten keskuudessa. Todennäköisesti tämä johtuu siitä, että perus jantterila (joka haluaa vaan tehdä sen oman perus duuninsa ja saada sen perus palkkansa taskuun), ei ole sisäistetty sitä syytä tai halua kehittää omaa toimintaansa. Tämän takia johdolla on käytännössä kaksi vaihtoehtoa. Joko panostaa aikaa alaisten ”oppimisen halun” lisäämiseen, tai rekrytoi valmiiksi oppimaan motivoituneita henkilöitä.

Toinen tapa viedä yritystä eteenpäin yksilöiden kautta on kierrätys. Vaihdella avainhenkilöiden paikkaa uusille kentille, uusiin haasteisiin ja uusiin motiiveihin. Tässä Alahuhdan mukaan mennään usein kylläkin pahasti pieleen, kun vaihdellaan vastuualueita liian usein. Näin ollen avainhenkilöt eivät ole kerenneet syventämään omaa tietämystään omasta vastuualueestaan tarpeeksi kattavaksi, jotta pystytään tekemään todellisia tuloksia paikka vaihdoksilla. Masan mukaan johtajien tulisi olla noin viisi vuotta asemassaan, jotta hän kerkeisi viemään kehittämistyönsä loppuun rauhassa.

TEE YHTEISTYÖTÄ MUIDEN TOIMIALOJEN KANSSA

Koneen tekemässä Kiinan valloituksessa oli myös yksi erittäin tärkeä tekijä – yhteistyö muiden toimijoiden kanssa. Sen avulla he pystyivät kehittämään omaa toimintaansa ja tuotteitansa eteenpäin hurjalla vauhdilla sekä avaamaan myynnillisesti nuo kasvavat markkinat. Tässä eritoten mielenkiintoisin seikka oli Giant Koneen synty. Se oli erittäin fiksu veto Koneen päästä. Näin he saivat Kiinan markkinoiden ekspertit, eli itse kiinalaiset, johtamaan tätä yritystä. Näin ollen he pystyivät oppimaan tämän Giant Koneen kautta iste, kuinka Kiinan markkinat toimivat. Tämän lisäksi he saivat insinööritaitoja kehittämään myös Koneen tuoteperhettä. Tämän kaltaista toimintaa teki jo Nokia aikoinaan, kun he tekivät ranskalaisten kanssa läheistä yhteistyötä kehitystyön parissa. Tämän kaltainen avoimuus mahdollisille yhteistyökuvioille tulee olla jokaisen yrityksen johdon mielessä. Sen tuo niin paljon erilaisia mahdollisuuksia niin omaan tuoteperheen lisäksi, tai sitten jopa täysin uudelle yritykselle. Ja niiden avulla yrityksistä rakennetaan todellisia rajoja ylittäviä organisaatioita.

YHTEENVETO

Globaali bisnes nykypäivänä on todella paljon mutkikkaampaa kuin vanhaan teolliseen aikaan. Ylimpien johtajien tulee olla täysin tietoisia jokaisesta maasta, eikä voi enää jättää kaikkea maajohtajien haltuun. Mutta se on itselleni enemmän innostava tekijä, kuin masentava. Tiimiakatemialla olen oppinut tykkäämään uusista haasteista ja elämään sen kaltaisessa tilanteessa, jossa pääsee oppimaan uutta joka päivä. Varsinkin nyt, kun ollaan päästy omalla idealla istumaan sijoittajien kanssa saman pöydän ääreen, on pitänyt todella kaivaa lisää tietoa ja oppia tuota ”oikean maailman” meininkiä. Ja nyt näyttää siltä, että me pärjätään sen kaltaisissa tilanteissa. Sen takia haluankin tehdä sitä myös jatkossa, jos en omien yritysten niin sitten muiden yritysten parissa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!