Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Alex

Kirjoitettu 28.02.18
Esseen kirjoittaja: Ari Kautto
Kirjapisteet: 2
Kirja: Alex
Kirjan kirjoittaja: Karo Hämäläinen, Alexander Stubb
Kategoriat: 1. Oppiminen, 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Alex

Kirjailija Karo Hämäläinen, Alexander Stubb

Alexander Stubb kaikkien tuntema poliitikko, joka on joutunut monenlaiseen media myllerrykseen avaa elämäänsä tässä kirjassa. Kun olen nähnyt Stubbia puhumassa haastatteluissa tai tenteissä hän on todella hyvä puhumaan ja erityisen selkeä, miten hän viestii asiansa. Itse olen aikaisemmin inspiroitunut paljon Stubbin tavasta pitää puheita taikka luentoja, joten kirjan kuunteleminen oli myös siltä osin todella mielenkiintoista. Kuuntelin kirjan äänikirjana ja sen erikoisuuksia oli, että lukijana toimi Alexander Stubb itse. Tämä oli todella hyvä ja onnistunut valinta, koska kaikki tarinat saivat ns. realismin kun hän itse luki ne. Myös hänen äänenpaino erikohdissa ja eläytyminen antoi erilaisen ja todella hyvän kuuntelukokemuksen.

Stubbin vanhemmat antoivat Alexanderille vapautta toimia itsenäisesti. Se kasvatti vastuuntuntoiseksi nuoreksi mieheksi sekä kehitti todella paljon Alexia. Nuoruudessa Stubb harrasti paljon liikuntaa ja into urheilua kohtaan on sieltä lähtöisin. Alex harrastaa liikuntaa todella aktiivisesti myös nykyään esimerkiksi maratonjuoksua. Hänessä erikoista on, että liikuntaharrastuksenkin hän ottaa tavoitteellisesti ja pyrkii sitä kohti, vaikka mikä olisi. Tällainen osoitus on hänen maraton tavoitteensa, jossa hän harjoitteli todella kurinalaisesti tavoitteenaan suoriutua matkasta hyvällä ajalla. Kaiken hän vielä teki poliitikon työnsä ohella, joten hänellä oli myös melkoista tasapainottelua urheilun, työn ja perheen välillä, että jokaiselle jäisi tarpeeksi aikaa. Tämä toimii itselle myös hyvänä inspiraationa, jossa olenkin nykyään pystynyt ottamaan omaan elämään tavoitteellisen salilla käymisen. Olen laittanut kalenteriin nykyään kaikki menoni, myös salilla käymisen, jotta se olisi mahdollisimman tavoitteellista ja konkreettista. Se myös helpottaa omassa elämässä samaa tasapainottelua koulun, työn, kodin ja liikunnan välillä, kun suunnittelee hieman mihin aikaansa käyttää mikäkin päivä ja kuinka paljon.

Stubbista monelle tulee varmasti mieleen hänen puheissaan käyttämä kolme tärkeää kohtaa jotka hän tuo aina esiin. Stubbin mukaan hänen kolmenkohdan taktiikka johtuu vain siitä, että kuulija muistaisi puheesta ainakin ne ja samoin hänen on itse helpompi muistaa mistä hän sillä kertaa puhuu (huumori sävytteisesti).  Tällä tavalla hän on tehnyt itsestään brändin ja helposti muistettavan henkilön toimimalla aina samalla tavalla puhuessaan ja kuulija odottaa aina, että missä kohtaa taas kolme pääkohtaa tulee esiin.

Stubbin puheiden rakenne on seuraava:

Intro

Kolme pointtia

Yhteenveto

Se pitää puheet helposti kuultavana ja helposti muistettavana. Tämä myös mahdollistaa Alexin harvinaisen tavan, jossa hän ei ikinä puheita pitäessä lue papereista mitä hänen pitäisi sanoa tai käytä esityksen tukena powerpointteja.

Tavoitteiden asettaminen on Stubbin mukaan ajanut hänet tämän hetkiseen pisteeseen, ja hän sanookin, että ihmisen on tärkeää asettaa tavoitteita mitä kohti hän voi elämässään pyrkiä. Tavoitteiden on tärkeää olla niin isoja kuin pieniäkin.

Itselle paras ohje koko kirjassa oli neljän kohdan lista.

Unelmoi

Usko

Uurasta

Onnistu

Nämä toimivat hyvin kaavana siihen mitä ikinä haluat saavuttaa. Olen kuullut nämä samat asiat jo aikaisemmin elämässäni ja haluan vielä enemmän tietoisesti suunnata omaa elämääni näin. Eli alkuun pitää vain ruveta unelmoimaan mitä haluan tehdä elämässäni. Haluaisin työskennellä ehkä elämässäni esimiehenä jossain hyvässä yrityksessä. Uskon täysin siihen, että asia on aivan mahdollista saavuttaa mutta se vaatii juuri ponnisteluja varsinkin näin opintojen aikana. Uurasta onkin juuri se ratkaiseva tekijä, joka määrittää onnistuuko tavoitteissa, koska jokainen pystyy unelmoimaan oman tulevaisuutensa mutta harva oikeasti pystyy toteuttamaan sen. Siinä se menestys juurikin mitataan, kuinka kovasti olet valmis uurastamaan jonkin asian puolesta, että onnistut siinä mahdollisimman hyvin. Viimeinen kohta on onnistu. Tämä on todella tärkeää varsinkin isoissa tavoitteissa, että tulee välitavoitteita ja niissä erityisesti onnistumisia. Se ruokkii omaa itsetuntoa ja saa sinut työskentelemään entistä tehokkaammin, kun olet tuntenut onnistumisia sinun tekemisessäsi. Silloin kun itsetunto on hyvä ja olet saanut onnistumisia, uskallat tehdä rohkeampia asioita ennakkoluulottomasti. Se näkyy myös täällä Tiimiakatemialla, että onnistumiset saavat sinut rohkeasti kokeilemaan uusia ja hieman hullujakin ideoita, koska uskot itseesi.

 

Kirja Alexander Stubb ei antanut ihan niin paljoa kuin siltä odotin. Elämänkertana ihan hyvä, mutta itselle siitä saamia oppeja tai inspiraatioita oli melko vähän. Sen huomasi juuri, kuinka vaikeaa tämänkin esseen kirjoittamisen aloittaminen oli, koska en ollut varma mistä kulmasta tätä lähestyisi.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!