Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Alkemisti

Kirjoitettu 30.01.20
Esseen kirjoittaja: Sara Engman
Kirjapisteet: 3
Kirja: Alkemisti
Kirjan kirjoittaja: Paulo Coelho
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.5. Henkisen kasvun klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Alkemisti on symbolinen ja metaforin puhuva teos, joka kertoo Santiago-nimisestä paimenesta. Kirjan teemoja ovat oman elämän tarkoituksen etsiminen, oikean polun löytäminen ja oman minänsä löytäminen. Kirjassa Santiago pyrkiikin ymmärtämään elämäänsä ja sitä miksi hänelle käy niin kuin käy. Kirja kehottaa lukijoitaan pitämään unelmistaan kiinni. Samalla kirja kuvastaa kirjan kirjoittajan Paulo Coelhon yhdentoista vuoden mittaisia alkemian opintoja. 

 

Santiago on nuorehko espanjalainen mies, joka on tyytyväinen elämäänsä. Hän on ammatiltaan paimen, koska hän on itse valinnut niin. Paimenena hän pääsee vaeltamaan ympäri maailmaa ja tutustumaan sen ihmeisiin. Santiagon vanhemmat olisivat halunneet hänestä papin, joten hän osaa kirjoittaa ja lukea. Hän teki kuitenkin itse suuren valinnan ryhtyä lammaspaimeneksi ja näin ollen elää omaa unelmaansa. Santiago on tyytyväinen yksinkertaiseen elämäänsä lampaiden kanssa. Häntä kuitenkin vaivaa uni, jonka hän on nähnyt jo kahdesti. Unessa kerrotaan Egyptin pyramideista, joiden luota hän löytäisi aarteen. Hän päättääkin mennä ennustajalle, joka vahvistaa unen. Vasta tavattuaan kuninkaan, Santiago lähtee tavoittelemaan aarretta ja matkallaan hän kohtaa monia haasteita, kuten meren ylittämisen ja aavikon. Aavikolla hän tapaa myös tytön, johon rakastuu. Matka ei ole helppo  ja monesti tulee tilanteita, jolloin olisi helpompi vain palata takaisin tai jäädä paikoilleen. Hän joutuu pohtimaan paljon elämäänsä ja tulevaisuuttaan. Vaikean matkan jälkeen hän kuitenkin pääsee perille ja saapuessaan takaisin kotimaailmaansa hänen käsityksensä maailmasta on laajentunut huomattavasti. 

 

Kirjan tarinaa voi hyvin peilata omaan elämään.  Oman unelman saavuttaminen ei ole helppoa ja matka sinne voi koetella. Aina omia unelmiaan ei täysin ymmärrä. Miksi tämä on unelmani? Mistä se tulee? Haluanko oikeasti nähdä niin paljon vaivaa sen saavuttamiseksi? Kirjassa puhutaan paljon oikealla polulla pysymisestä. Kun tekee asioita, jotka ovat itselle tärkeitä ja pitää mielen avoinna uusille poluille ja mahdollisuuksilla, niin olet jo matkalla kohti unelmaasi. Matka unelman saavuttamiseksi voi olla pitkä ja vaikea.  Sen takia jotkut eivät välttämättä koskaan saavuta unelmaansa, mikä on todella surullista. He saattavat pelätä ja ahdistua unelmastaan liikaa. Usein matkalla kohti unelmaa tapaa muita ihmisiä, jotka auttavat ja tsemppaavat sinua eteenpäin. Tiimiakatemialla olemme kaikki matkalla kohti unelmiamme. Toisille ne voivat olla jo hyvinkin selvillä ja toiset vielä hakevat omaa polkuaan. Unelmat myös vaihtuvat usein elämän edetessä ja se on täysin normaalia. Silloin vain täytyy vaihtaa suuntaa, jotta löytää takaisin omalle polulleen. Joskus eteen voi tulla myös ihmisiä, jotka vaikeuttavat unelman saavuttamisessa. Nämäkin esteet on voitettavissa, jos vain niin haluaa. Itsellä ei ole vielä tarkkaa suuntaa mihin haluan elämässäni, mutta pienempiä unelmia on. Yksi niistä on matkustelu ja siksi tavoitteenani onkin kerätä rahat MYMiä varten. 

 

Usein oman onnemme ja unelmamme edessä olemme vain me itse. Joko emme uskalla tavoitella unelmaamme tai emme kuuntele omaa sydäntämme. Saatamme kuunnella liikaa muita ja muiden mielipiteitä ja elää niiden mukaan. Olenkin ymmärtänyt, että vaikka mikä olisikin tilanne, niin aina pitää kuunnella ensin itseään ja tehdä itsensä näköinen päätös. Omaa unelmaa tavoitellessa opimme paljon uusia asioita itsestämme ja löydämme myös uusia unelmia. Usein matka onkin tärkeämpi kuin itse päämäärä. Tarinassa kerrotaan myös virrasta, joka vie kohti unelmia ja tavoitteita, jos vain uskaltaa hypätä siihen mukaan. Usein onkin paras antaa vain virran viedä, eikä pohtia liikaa asioita. Sattumalle kannattaa antaa mahdollisuus, koska usein se vie elämän parhaisiin seikkailuihin. 

 

Kirjassa puhuttiin myös siitä, kuinka nykyhetken arvostaminen on tärkeää. On mielenkiintoista pohtia, mikä on juuri tämän hetken tarkoitus elämässä. Kun nykyhetken ymmärtää, sen voi tehdä paremmaksi. Jos jotain haluaa saavuttaa, nykyhetkestä on hyvä lähteä liikkeelle, mitä on nyt ja mitä seuraavaksi pitää tehdä, että pääsee taas askeleen lähemmäs unelmaa. 

 

Kirja oli mielestäni kokonaisuudessaaan erittäin mielenkiintoinen ja sen kielikuvia oli mukava pohdiskella ja koittaa ymmärtää. Tarinaa voi verrata omaan elämäänsä tai vaikka vain johonkin yksittäiseen hetkeen tai pienempään tavoitteeseen jonka haluaa saavuttaa. Kun jakaa suuren unelman pienempiin palasiin, saavuttaminen tuntuu jo paljon helpommalta.    

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!