Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Paulo Coelhon kirja nimeltä Alkemisti on kauas menneisyyteen kohdistuva kertomus paimenpojasta Santiagosta, joka jätti taakseen koko aikaisemmanelämänsä saatuaan unessa vihjeen Egyptin pyramideille piilotetusta aarteesta. Santiago matkaa kotimaastaan Espanjasta yli merten ja aavikon, ja kokee matkallaan tunteiden, ajatusten, takaiskujen ja onnistumisien värikkään kirjon. Ennen matkaansa paimenpoika ajattelee olevansa loppuelämänsä vain paikalliskyliä kiertävä kulkuri seuranaan lampaansa. Hänellä ole aavistustakaan siitä, miten pitkä matka muuttaisi hänen tulevaisuuttaan ja näkemystä maailmasta.

Matkansa varrella hän huomaa nopeasti, että vaarat vaanivat hyväuskoisia. Pian hän on jo lupautunut antamaan häntä huijanneelle mustalaisnaiselle kymmenesosan aarteestaan, mikäli sen löytää. Santiago tapaa hetkeä myöhemmin Melkisedek nimisen vanhan miehen, joka kertoo olevansa Salemin kuningas. Meldisedek tarjoaa apuaan ja kaivelee vastineeksi tietoja paimenpojan suunnitelmista, sekä tietysti perii häneltä maksuna kymmenesosan lampaistaan. Melkisedek on saanut pojan uskomaan, että tämän olisi seurattava elämäntietään, koska ainoastaan sitä kulkemalla poika löytäisi aarteensa. Vanhan miehen sanoista vakuuttuneena paimenpoika jatkaa matkaansa, mikä kustantaa hänelle lopulta koko lammaslaumansa.

Asetun Santiagon paikalle. Olen jättänyt taakseni minulle tavanomaiseksi tuntemani opiskelumallin, joka vei minua mukanani aina peruskoulusta Rajakadulle liiketalouden opintoihin. Aivan kuin paimenpoika, joka luopui tutuista ja turvallisista lampaistaan, ja lähti täysillä kohti tuntematonta. Jotta matka saatiin alkamaan, oli myös meidän maksettava pieni summa yritykseksi rekisteröitymisestä ja muiden tiimien tarjoamasta avusta. Hyväuskoisina olimme mekin maksamassa aiheettomia perintämaksuja, kun ostimme tietämättämme puhelimitse palvelun, jossa ei lopulta ollut mitään perää. Jouduimme aluksi keräämään rahaa pienituottoisista projekteista, mutta pian ideat paranivat ja saimme kerrytettyä mukavan starttikassan matkallemme.

Kirjassa esiintynyt termi, ”elämäntie”, tuli ilmi niin useasti, että alkoi jo kuvottamaan. Samoin kuin paimenpojan epämääräinen aarre, josta hän oli vain uneksinut. Pohdittuani pitkään tajusin, että paimenpojan tarinassa on jokseenkin paljon yhteistä tämänhetkisen tilanteeni kanssa. Aivan kuin Santiago, myös minä seuraan tällä hetkellä tätä ”elämäntietä” pelottomana ja tietämättömänä tarkalleen mitä se tuo tullessaan. Paimenpoika teki päätöksensä kahden ennustuskivensä pohjalta, kun taas itse päätän omasta tulevaisuudestani valikoiden minua kiinnostavia projekteja, jotka ehkä vielä joskus johtavat oman aarteeni luo. Mikä oma aarteeni sitten on? Vaan eipä tiennyt paimenpoikakaan, joka matkansa varrella laajensi koko ajatusmaailmansa tavalla, jota ei olisi koskaan olisi saavuttanut pysytellessään taakseen jättämällään paimenpojan uralla.

Paimenpoika pääsi lopulta Egyptin pyramideille, mutta pettymyksenään aarretta ei sieltä löytynyt. Paluumatkallaan hän pysähtyi vanhalle kirkolle, jossa muisteli viettäneensä vielä vuosi sitten huolettoman yön lammaslaumansa kanssa. Hänellä oli mukanaan enää vain lapio, mutta silti hän tunsi olevansa onnellinen. Hän oli jo tajunnut löytäneensä aarteensa, joka sisälsi kaiken hänen matkalla kokemansa: Uuden käsityksen itsestään ja paikastaan maailmassa, viisaiden miehien opit, itsensä ylittämisen tunteen sekä rakkauden. Jospa myös minun aarteeni olisi Tiimiakatemian jälkeen jokseenkin vastaavanlainen. Arvokas oppi ja kokemukset, onnistumiset ja pettymykset. Tunne siitä, että pystyy selviytymään mistä tahansa.

Melkein unohtui mainita, että löysihän paimenpoika lopulta kirkon pihalta maahan hautautuneen arkun täynnä kultakolikoita, jalokiviä ja koriste-esineitä. Tärkein aarre on kuitenkin se, mitä paimenpojan matka hänelle opetti, samoin kuin mitä oma matkani tiimiakatemialla tulee minulle opettamaan.

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!